Sport.be

Wielrennen

Niemand opgewassen tegen Valverde

23.04.2014 | Tom Van Aken

Belga

Alejandro Valverde heeft de Waalse Pijl gewonnen. Na een lange aanloop had niemand een antwoord op de versnelling van de Spanjaard op de slotklim naar de Muur van Hoei. Dan Martin was tweede, Jelle Vanendert zesde en topfavoriet Philippe Gilbert tiende.

Veel aandacht voor Philippe Gilbert bij de start in Bastenaken. De kopman van BMC startte in de Waalse Pijl als dé topfavoriet na zijn zeges in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Ramunas Navardauskas, Preben Van Hecke en Jonathan Clarke kozen vrij snel voor de aanval. Het peloton liet begaan en in geen tijd liep de voorsprong van de drie op tot meer dan acht minuten.

Van Hecke toonde zich bedrijvig voorin. Hij kwam op de eerste hellingen als eerste boven, waarmee hij meteen een gooi deed naar de bergprijs. Toen de echte finale begon, ging het vooraan te snel voor Clarke en moesten ze voorin met zijn tweeën verder. Het duo had iets minder dan twee minuten voorsprong toen het aan de tweede en voorlaatste beklimming van de Muur van Hoei begon. Toen had Van Hecke de bergprijs al op zak.

Na 167 kilometer aanval, op 12 kilometer van de streep, ging het peloton tijdens de Côte d'Ereffe, de voorlaatste helling van de dag, op en over de twee leiders. Vanaf dan was de aanloop naar de finale, de slotklim van de Muur van Hoei, begonnen. Jérémy Roy probeerde het nog solo, maar hij hield zelfs niet stand tot de voet van de slotklim.

Alle topfavorieten begonnen samen aan de ontknoping. Gilbert was er ook bij, maar al vrij snel werd duidelijk dat hij niet mee zou doen voor de prijzen omdat hij te ver zat. Alejandro Valverde monsterde de tegenstand en ging dan aan. Niemand had een antwoord op de versnelling van de Spanjaard. Iedereen moest uit het wiel. Dan Martin werd tweede, Kwiatkowski derde. Jelle Vanendert eindigde zesde en eerste Belg. Topfavoriet Gilbert pakte de tiende plaats.

Voor Valverde is het al de tweede zege in de Waalse Pijl, eerder was hij al de beste op de Muur van Hoei in 2006.

 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer