Sport.be

Wielrennen

Gerrans wint zijn tweede wielermonument

27.04.2014 | Kobe Karpa

Belga

De Australiër Simon Gerrans heeft de 100ste editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Hij haalde het in Ans in een sprint met de andere favorieten. Die deden de hele wedstrijd niets anders dan mekaar beloeren.

Veel volk was vanmorgen op de Place Saint-Lambert, om de start mee te maken van de 100ste editie van La Doyenne. Om deze feesteditie in de verf te zetten werd niemand minder dan zijne majesteit koning Filip uitgenodigd om het startschot te geven. De aanwezigheid van het staatshoofd inspireerde Pieter Jacobs van Topsport Vlaanderen-Baloise om deel te nemen aan de vlucht van de dag. Hij kreeg het gezelschap van Bono, Lang, Venter, Koch en Minnaard.

In het peloton duurde het even voor men wakker werd. De kopgroep had al snel een ruime voorsprong verzameld. Op de eerste beklimming van de dag, de Roche en Ardenne, kwam het peloton met een achterstand van meer dan een kwartier boven.

UITPUTTINGSSLAG

Vanaf de Côte du Wanne kon de uitputtingsslag beginnen. Andy Schleck kon niet volgen en gaf op. Op de Stockeu moest Joaquim Rodriguez, de nummer twee van vorig jaar, al snel afhaken. Even later gaf ook hij er de brui aan. Wereldkampioen Rui Costa ging in de afdaling tegen de grond en kneep ook de remmen dicht.

Enkele renners probeerden weg te geraken, maar het peloton bleef compact. De ploegen van de favorieten konden alles gemakkelijk onder controle houden. Het was afwachten tot de legendarische beklimming van La Rédoute. Maar ook die was teleurstellend. Tony Martin controleerde het eerste deel in functie van Kwiatowski. De jonge Fransman Barguil ging zijn kans en kreeg Bakelants mee, maar in de afdaling werden ze terug gegrepen.

LOEREN

Er bleven renners proberen, maar niemand kreeg een vrijgeleide. Zo gingen we met een groep van maar liefst 50 (!) renners naar de Saint-Nicolas. Ook hier duurde het even, maar toen vertrokken Caruso en Pozzovivo. De Italianen kregen wat ruimte, daarachter werd slag om slinger gedemarreerd maar de grote favorieten bleven vooral naar mekaar loeren.

Op de slotklim naar Ans rook titelverdediger Daniel Martin zijn kans. Hij reed naar de Italianen maar kwam ten val in de laatste bocht. Valverde trok de sprint aan, Simon Gerrans kon hem vrij gemakkelijk remonteren. Een sterke prestatie van de Australiër, die na Milaan-Sanremo zijn tweede wielermonument wint. Michal Kwiatowski werd derde, maar liet zien dat hij ooit nog terugkomt om te winnen. Philippe Gilbert werd met een achtste plaats beste Belg.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer