Sport.be

Wielrennen

Matthews slaat dubbelslag

15.05.2014 | Niels Dirkx

Belga

Michael Matthews heeft zijn roze trui met verve verdedigd op de Montecassino. Na een chaotisch slot haalde hij het voor onze landgenoot Tim Wellens en Cadel Evans.

In de langste rit van deze Giro waren het de wildcards die hun kans gingen. Marco Bandiera (Androni), Edoardo Zardini (Bardiani) en Andrea Fedi (Neri Sottoli) gingen er samen met Rodolfo Andres Torres (Colombia) vandoor. Na amper dertig kilometer had het viertal al een voorsprong van acht minuten. Het verschil zou uiteindelijk oplopen tot een kleine veertien minuten.

Daarna nam het peloton de teugels wat strakker in handen. Orica-GreenEdge verdedigde de roze kleur van Michael Matthews maar ook Sky legde er de pees op. op 4?53? was Zardini de best geplaatste vluchter. De kopgroep verloor steeds meer terrein en wanneer de voorsprong rond de zes minuten schommelde besloot het peloton op 60 km van de meet nog snel een plaspauze te houden.

Daarna kon de jacht op de vluchters volledig ingezet worden. Er werd opnieuw stevig aan de voorsprong geknabbeld en met nog veertig kilometer tot de meet bedroeg bedroeg het verschil nog drie minuten.

De vluchters draaiden goed rond maar het peloton hield de vaart er eveneens in. Onder de boog van de laatste twintig kilometer waren er opnieuw bijna twee minuten van de voorsprong weggewerkt.

Nog voor de voet van de slotklim werden de vluchters gegrepen. Op dat moment brak de chaos los. Twee snel opeenvolgende valpartijen werkten bijna het halve peloton tegen de grond. Cadel Evans en enkele van zijn BMC-kompanen Oss en Morabito gingen er vandoor.

In hun zog volgde onder meer Tim Wellens. Ook roze trui Matthews was mee, net als Durbridge, Santaromita en Rabotini. Onze landgenoot probeerde het in de spurt maar het was de roze trui die de dagzege naar zich toe trok. Evans vervolledigt het podium. Matthews behoudt de leiding in het algemeen klassement.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer