Sport.be

Wielrennen

Geen twee zonder drie voor Bouhanni

20.05.2014 | Kobe Karpa

Belga

Nacer Bouhanni (FDJ) heeft de tiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen, zijn derde zege al deze Giro. In de massasprint haalde hij het van Nizzolo en Matthews.

Na een rustdag moesten de renners vandaag weer de fiets op. De tiende etappe van Modena tot de termen van Salsomaggiore was 173 km lang en nagenoeg biljartvlak. Bovendien scheen de zon boven de Po-vallei. Alles leek er dus op dat we een massasprint gingen krijgen. 

De rustdag in combinatie met het goede weer inspireerden twee Italianen tot een vroege vlucht. Marco Bandiera (Androni) en Andrea Fedi (Neri Sottoli) trokken al vroeg in de aanval en kregen een vrijgeleide van het peloton. De voorsprong van het duo groeide snel tot boven de acht minuten.

De taak van het peloton bestond er uit om juist te timen wanneer ze de vluchters inrekenden, want op een tiental kilometer was er nog een klein knikje in het parcours dat misschien voor een afscheiding kon zorgen. De voorsprong van het tweetal schommelde dan ook constant tussen de zes en zeven minuten. Onderweg won Elia Viviani de tussensprint in het peloton.

Aan Belgische zijde kwam er minder goed nieuws. Op ongeveer 15 kilometer van de finish kwam Yannick Eijssen ten val. Hij werd afgevoerd met de ziekenwagen en moet een kruis maken over zijn eerste Giro. Slecht nieuws ook voor leider Cadel Evans die zo een ploegmakker ziet uitvallen. 

Op het knikje op tien kilometer van de streep probeerde Sky iets te forceren. Het trok door in de hoop dat de meeste spurters moesten afhaken. Dat leek aanvankelijk te gaan lukken, maar in de afdaling kon iedereen terug aansluiten. Het kwam zoals gezegd tot een massasprint. Die werd ontsierd door een valpartij waar onder andere Farrar en Viviani bij betrokken waren. 

Nizzolo probeerde nog, maar aan de snelle benen van Bouhanni was weinig te doen. De ex-kampioen van Frankrijk pakte zijn derde zege in deze Giro. Het rijk van de sprinters is nu voor enkele dagen uit. Morgen staat een overgangsetappe op het programma, donderdag is er de gevreesde tijdrit.

BOUHANNI: 'KRIJG EEN WARM GEVOEL'

Bouhanni was door het dolle heen. "Winnen is nooit gemakkelijk, maar mijn ploeg was formidabel", zei de Fransman. "Ik wil hen bedanken om de hele dag voor mij te werken. Na mijn zeges voel ik dat het publiek me herkent en me aanmoedigt. Dat geeft me een warm gevoel en bezorgt me nog meer motivatie voor de bergritten. Mijn doel blijft de rode puntentrui. Ik reken erop dat ik die nog draag wanneer we op de laatste dag Trieste binnenrijden."

Cadel Evans gaat een nieuwe dag als leider in, maar blijft voorzichtig voor de komende dagen. "Elke rit telt en kan gevaarlijk zijn", zei Evans. "Zo verloor ik vandaag een ploegmaat met Yannick Eijssen. Ik denk nu vooral aan de tijdrit van donderdag. Daarin moet ik wat tijd op mijn rechtstreekse concurrenten proberen te winnen."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer