Sport.be

Wielrennen

Uran grijpt de macht

22.05.2014 | Kobe Karpa

Belga

In de Ronde van Italië heeft Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quickstep) de tijdrit gewonnen. Hij legde het parcours van 49.1 km af in een tijd van 57'34" en is ook de nieuwe leider.

De tijdrit tussen Barbaresco en Barolo, twee bekende wijnsteden, was 41.9 km lang. Onderweg waren er enkele beklimmingen, zoals de Boscasso, een klim van vierde categorie. Maar de zwaarste hindernis was het weer. Door de regen lagen de wegen er spekglad bij.

De Nederlander Rik Flens zette de eerste richttijd van de dag neer. Opvallend want de Belkin-renner rijdt met een gebroken vinger rond. Maar de prestatie van Flens verbleekte onder die van Thomas De Gendt. De ex-nummer 3 uit de Giro was de eerste renner die onder het uur dook. Hij zou uiteindelijk achtste worden in een tijd van 59'41".

Lang zag het er goed uit voor De Gendt, maar toen kwam tweevoudig ritwinnaar Diego Ullisi. Hij verbeterde de tijd van De Gendt met maar liefst 50 seconden. In de hotseat mocht hij kijken hoe de klassementsrenners aan hun strijd begonnen. Ondertussen maakte de Zweed Ludvigsson nog een heel zware crash, hij moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

EERSTE COLOMBIAAN

Aan het eerste tussenpunt, dat aan de top van de Boscasso lag, werd de ene toptijd na de andere gerealiseerd. Maar onder andere Pozzovivo en Aru kende een terugval op het vlakke gedeelte. De jongeren Kelderman en Quintana deden een gooi naar de witte trui, maar Majka wist stand te houden. Hij behaalde zelfs een vierde plaats en staat nu derde in het algemeen klassement.

Rigoberto Uran en Cadel Evans gingen als laatste van start, maar al aan het eerste tussenpunt werd duidelijk wie de beste was. Uran was de enigste renner die aan de aankomst onder de 58 minuten kon blijven. Evans wist de schade nog te beperken en staat in het klassement nu tweede op 37 seconden. Uran is ook de eerste Colombiaanse roze truidrager ooit.

Opvallend was ook de sterke teamprestatie van Omega Pharma-Quickstep. De wereldkampioen ploegentijdrijden had maar liefst vier renners bij de eerste acht. Want naast Uran en De Gendt, kenden ook Poels en Brambilla een sterke prestatie.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer