Sport.be

Wielrennen

Arredondo maakt Colombiaans feest compleet

29.05.2014 | Kobe Karpa

Belga

Julian Arredondo (TREK) heeft de achttiende etappe van de Giro gewonnen. Hij is ook zo goed als zeker van een overwinning in het bergklassement. Evans was de grote verliezer.

Na het tussendoortje van gisteren was het vandaag weer aan de klimmers. In de achttiende etappe van Belluno  naar Valsogana moest het peloton over drie cols van eerste categorie. De aankomst lag op de top van de Panarotta. Een kans dus voor de klassementsmannen om de roze trui van Quintana te bestoken.

Op de eerste beklimming van de dag, de San Pellegrino, ging Tim Wellens zijn kans. Net als gisteren trok hij ten aanval. Julian Arredondo voelde dat zijn blauwe trui in gevaar was en zette een tegenoffensief in. Negen andere renners wisten aan te sluiten, daarbij Thomas De Gendt. Later konden nog drie anderen, waaronder Basso, de sprong naar voren maken.

Op enkele kilometers van de top, plaatste Arredondo een aanval. Enkel Deignan kon reageren. Wellens kwam pas als vierde boven en zag de Colombiaan dus uitlopen in het bergklassement. In de afdaling werd het tweetal aan de kop terug bijgehaald. Het peloton, aangevoerd door Movistar, liet begaan. De maximale voorsprong bedroeg een achttal minuten.

Op de Passo del Redebus, de tweede beklimming van de dag, was het opnieuw Arredondo die vroeg aanzette. Deze keer ging Cataldo mee. Even leek het alsof de Italiaan de punten ging pakken, maar de Colombiaan reageerde attent. In de afdaling prikte Thomas De Gendt eventjes, maar hij werd terug ingehaald. De rit zou beslist worden op de laatste klim.

COLOMBIA BOVEN

Aan de voet van de Panarotta ging De Gendt opnieuw solo. Hij hield lang stand, maar werd uiteindelijk ingehaald door de Colombianen Arredondo en Duarte. De blauwe trui versnelde, Duarte probeerde aan te klampen, maar kwam te laat. Arredondo pakt de mooiste zege uit zijn carrière tot nu toe. En na de rit van vandaag is hij ook zo goed als zeker van het bergklassement. De Giro is momenteel een gigantisch succes voor Colombia. Naast de ritzeges van Uran en Quintana, die ook de eerste twee zijn in het algemeen klassement, is het nu Arredondo die zijn vaderland laat juichen.

Bij de favorieten viel de strijd wat tegen. Pierre Rolland probeerde enkele keren, maar liep telkens op een counter. Fabio Aru demarreerde in de laatste kilometer, maar hield uiteindelijk slechts enkele seconden over. Cadel Evans was de grote verliezer. Hij moest al vroeg afhaken en zakt van drie naar negen in het algemeen klassement. Morgen staat een klimtijdrit op het programma, zaterdag ligt de aankomst op de mythische Monte Zoncolan.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer