Sport.be

Wielrennen

Froome troeft Contador af, Van den Broeck zeventiende

08.06.2014 | Jens Cuypers

Belga

Chris Froome toonde zich in de openingstijdrit van de Dauphiné de sterkste. Alberto Contador kreeg meteen een tik van 8 seconden.

De openingstijdrit in de Dauphiné was er één naar de hand van Chris Froome en dat bewees ook de uitslag. Hoewel Bob Jungels geruime tijd aan de leiding ging, werd hij toch afgetroefd door de twee laatste tijdrijders. Eerst was Alberto Contador één seconde sneller dan Jungels, maar Froome stelde die tijd met acht seconden scherper. Door deze overwinning pakt Froome meteen de eerste leiderstrui in de Dauphiné. Jurgen Van den Broeck reed ook een sterke tijdrit en finishte uiteindelijk op een zeventiende plaats. Hij was hiermee de eerste Belg.

TEVREDEN CONTADOR

Contador was erg tevreden na de tijdrit. "Ik heb mijn tijdrit zeer goed ingedeeld", klonk het na afloop bij de renner van Tinkoff-Saxo. "Op het klimmetje deed ik een kleine test en ging ik stevig door. Het gevoel was goed. Daarna was ik voorzichtig in de afdaling, omdat ik had vernomen dat een motorrijder er was gevallen en ik vreesde dat er wat olie op de weg zou liggen. Dus nam ik geen risico's. Het belangrijkste was dat ik overeind bleef. De laatste vier kilometer van de proloog waren hard door de tegenwind, maar ik voelde me goed en ben zeer tevreden met mijn prestatie."

Contador bekijkt het in deze Dauphiné dag per dag. "Dit is een belangrijke race voor mij en een goede test voor de Tour. Ik sta goed in het klassement en we zien wel hoe het draait de komende dagen." De andere topfavoriet voor de Tour, Vincenzo Nibali, pakte de bergtrui omdat hij de snelste was op het klimmetje. Vooraf verklaarde hij niet te veel tijd te willen verliezen op zijn concurrenten. Met slechts 13 seconden achterstand op Froome en vijf op Contador doet hij een goede zaak voor het klassement.

"LASTIGE PROLOOG"

"Ik heb een goede wedstrijd gereden", aldus de kopman van Astana. "Al was het wel veel lastiger dan ik had verwacht. Toen ik het parcours deze ochtend verkende, was er bijna geen wind. Nu was die fel komen opzetten, dus dat maakte het wel een harde proloog. Ik ben tevreden over mijn start in deze Dauphiné."

"TOURPLOEG LIGT NOG NIET VAST"

Froome schepte na de wedstrijd wat meer duidelijkheid rond de plannen in de Tour de France. Hij zegt dat de Tourploeg voor 2014 nog niet vastligt. Hij reageert daarmee op de uitlatingen van Bradley Wiggins, die verklaarde dat de ploeg volledig rond de winnaar van 2013 zou gebouwd worden en Team Sky hem niet mee wil nemen naar de Tour. "Mijn focus ligt nu op de Dauphiné", benadrukt Froome. "Ik reageer liever niet op de uitspraken van Bradley, maar ik kan wel vertellen dat de Tourploeg nog niet vastligt. En ik beslis daar al helemaal niet over. De renners kunnen daar geen beslissing over nemen, dat is weggelegd voor de sportieve leiding."

Ook teammanager Dave Brailsford benadrukte dat er nog geen besluit is genomen over de selectie. "Enkel ik bepaal wie er mag rijden, niet de renners", repliceerde hij op het interview van Wiggins.

 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer