Sport.be

Wielrennen

Froome twee, Contador nul

09.06.2014 | Niels Dirkx

Belga

Christopher Froome (Sky) heeft maandag de tweede etappe in de 66e editie van het Critérium du Dauphiné gewonnen. Zondag was de Brit al de snelste in de proloog. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) werd knap vierde op amper tien seconden.

Na 156 kilometer kwam Froome als eerste over de meet bovenop de Col du Béal, een beklimming buiten categorie. De Spanjaard Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) beëindigde de bergrit op de tweede plaats. De Nederlander Wilco Kelderman (Belkin) finishte als derde.

"Ik ga hier voor de eindzege", gaf de Brit resoluut toe. "Ik ben heel blij met deze overwinning, maar Alberto en ik zijn momenteel echt aan elkaar gewaagd. Ik ben niet sterker dan hem, want ik  kreeg hem echt niet uit mijn wiel. Ik beschouw hem als mijn belangrijkste concurrent voor de eindzege. Het doel is om hier voor de tweede keer op rij te winnen, maar ik heb nog lang geen gewonnen spel. Mijn voorsprong bedraagt amper 12 seconden. Dat is heel weinig en er kan nog veel gebeuren de komende dagen."

Opvallend was dat Richie Porte al vrij snel moest lossen, op 8,3 km van de finish. Toch maakt Froome zich geen zorgen over zijn trouwe luitenant. "Richie voelde zich niet goed door de warmte. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij klaar zal zijn voor de Tour."

"Het tempo lag de hele dag heel hoog", aldus Contador. "Maar ik had er geen problemen mee, want dit was een goede training voor komende maand. Dat is de reden waarom ik hier ben, om me klaar te stomen voor de Tour."

Contador had nochtans graag de zege aan zijn palmares toegevoegd,  maar meer dan in het wiel blijven zat er voor de Spanjaard niet in. "Er was een klein probleem met mijn fiets, waardoor ik niet op de pedalen kon staan. Maar ik geef wel toe dat Chris heel sterk was."

De leiderstrui blijft in handen van Froome, die in de stand 12 seconden voorsprong telt op Contador. Van den Broeck is vijfde op 35 seconden.

Dinsdag staat de derde etappe op het programma, een rit over 194 kilometer tussen Ambert en Le Teil.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer