Sport.be

Wielrennen

Trofimov flitst met tweetrapsraket naar zege

11.06.2014 | Tom Van Aken

Belga

Yury Trofimov heeft de vierde etappe van het Criterium du Dauphiné gewonnen. In Gap kwam hij solo aan nadat hij ontsnapte uit een kopgroep waarin ook Bakelants zat.

Twee hellingen kregen de renners voorgeschoteld in de vierde etappe van de Dauphiné. Meteen na de start vloog Lieuwe Westra er al in. De Nederlander probeerde het gisteren ook al in de slotkilometers, maar geraakte ook nu niet weg.

Dertien renners slaagden er wel in een lange ontsnapping op te zetten. Daarbij ook Jan Bakelants die als eerste boven kwam op de Cote de Rosans. Op de laatste helling van de dag, de Col de Manse van tweede categorie, ging Trofimov alleen aan de haal. De renner van Katusha haalde solo de top en gaf zijn leidersplaats tijdens de technische afdaling niet meer uit handen.

Larsson werd tweede op 23 seconden,Ligthart was derde. Bakelants werd uiteindelijk zevende. Chris Froome blijft leider. Donderdag staat een rit tussen Sisteron en La Mure (189,5 km) op het programma. De 66ste Dauphiné eindigt zondag.

OPGAVE MEERSMAN

Gianni Meersman heeft het Critérium du Dauphiné vroegtijdig verlaten. De renner sukkelde met darmklachten en gaf op na 90 kilometer in de vierde etappe. Hij was te zwak om nog verder te rijden. "Ik heb al twee dagen last van mijn darmen", aldus Meersman. "In de etappe van dinsdag had ik het al heel lastig en kwam ik helemaal futloos over de streep. Nu was het opnieuw van dat. Het had totaal  geen nut dat ik hier nog verder zou rijden. In zo'n ronde is het ook moeilijk om te herstellen, dus het was beter dat ik naar huis ging."

Heel wat renners hebben last van de loodzware hitte en dat brengt ook vaak darmproblemen met zich mee. "Normaal gezien kan ik goed met de hitte om", klinkt het bij Meersman, "Misschien is het omdat we de eerste keer met dit warme weer geconfronteerd worden, dat ik het wat moeilijker heb. Of er broeide misschien al iets in mijn lijf, voor afreis naar de Dauphiné. Wie zal het zeggen?"

Voor Meersman, die zijn zinnen heeft gezet op het BK in Wielsbeke, is de opgave een spijtige zaak. "Het is inderdaad niet de beste voorbereiding, maar het BK is pas over 2,5 weken. Ik heb nog tijd. Ik  neem straks het vliegtuig en ben vanavond thuis. Ik denk dat ik op twee dagen tijd wel genezen ben en dan kan ik opnieuw voluit trainen."

'HAD GRAAG GEWONNEN'

"Spijtig dat ik hier niet win", reageerde Bakelants. Bakelants ging mee in de juiste ontsnapping en wist dat de beslissing op de Col de Manse zou vallen. "Ik ken die klim van in de Tour. Ik twijfelde toen Trofimov ging. Achteraf gezien had ik moeten meegaan, want in ons groepje stokte de samenwerking. Jammer, want ik had graag gewonnen."

Bakelants, goed voor een Tourzege in Ajaccio vorig jaar, wil ook dit jaar naar de Tour, maar de plaatsen zijn duur bij Omega Pharma-Quick.Step, dat met Mark Cavendish op ritzeges mikt en met Tony Martin op de tijdritten. "Ik wil echt graag mee", aldus Bakelants. "Ik weet  nog niet of ik er bij ben. Ik weet ook niet of ik mijn plaats hier in de Dauphiné moet afdwingen. Ik heb vorig jaar een rit gewonnen in de Tour en de gele tui gedragen, maar anderzijds pas ik misschien niet in de ploeg die ze voor ogen hebben. Ik begrijp dat wel, ik ben een vrijbuiter en zou mijn eigen kans gaan. Al zou het wel handig zijn als we als renner een maand vooraf al zouden weten of we  meemogen. Nu goed, ik solliciteer in deze Dauphiné niet naar een plaats in de Tourploeg, ik wou hier gewoon graag winnen."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer