Sport.be

Wielrennen

Drie keer prijs voor Kadri

12.07.2014 | Kobe Karpa

Belga

Blel Kadri (AG2R) heeft de achtste etappe in de Tour de France gewonnen. Hij rondde een vroege vlucht succesvol af. Contador was de grote winnaar bij de klassementsmannen, VDB verloor tijd.

Het peloton trok vandaag voor een eerste keer de Vogezen in. De klimmers en klassementsmannen waren in goed humeur aan de start, want vandaag stonden de eerste serieuze beklimmingen op het programma. De rit tussen Tomblaine en Géradmer was slechts 161 km lang, maar kende een zware finale. Voor het eerst in deze editie werden er beklimmingen van tweede categorie aangedaan. De streep lag bovenop de Côte de La Mauselaine, een klim van 1.8 km, maar met een gemiddelde stijgingspercentage van 10.3%.

Het peloton begon met een rotvaart aan de etappe, het eerste wedstrijduur werd een gemiddelde van boven de 50 km/u gerealiseerd. Oorspronkelijk leek niemand weg te geraken, maar toen ontbond Sylvain Chavanel zijn duivels. La Machine kreeg Parijs-Roubaix-winnaar Niki Terpstra met zich mee. Later konden ook Simon Yates, Adrien Petit en Blel Kadri, de nummer twee in het bolletjesklassement, aansluiten.

Toen de ontsnapping eenmaal gevormd was liet het peloton begaan. Chavanel was de best geplaatste, maar stond op meer dan 26 minuten van Nibali. De voorsprong steeg dan ook snel tot boven de tien minuten. Onderweg nam Coquard naar goed gewoonte de tussensprint voor zijn rekening in het peloton. Hij versloeg Kittel, Sagan en Greipel.

Op een dertigtal kilometer van de finish trok het peloton dan toch de gas open. Dat was het signaal van Chavanel om opnieuw aan te gaan. Op de eerste beklimming van de dag plaatste hij een aanval, enkel Kadri kon reageren. Die laatste trok door en liet Chavanel achter. Hij kwam als eerste boven en veroverde zo de bergtrui.

In het peloton trok Saxo-Tinkoff van Contador alle registers open. Kwiatkowski, kopman bij Omega Pharma-Quickstep was het eerste slachtoffer. Op de tweede klim brak Kadri niet en zo reed hij op weg naar de mooiste zege uit zijn carrière. Bovendien won hij nog eens de strijdlust en start hij morgen in de bolletjestrui.

De klassementsrenners voerden een afvalrace. In de afdaling van de tweede klim kwam Talansky voor de tweede dag op rij ten val. Daarvoor hadden Rolland en Mollema al moeten passen. Nibali en Contador bleken al snel de sterksten en lieten de rest achter. Porte klampte nog aan, maar werd vierde. Enkele meters voor de streep liet Nibali nog een gaatje en pakte Contador enkele seconden.

Ook Jurgen Van den Broeck moest op de laatste klim al snel de rol lossen en kwam als 18e over de streep, op 1 minuut en 20 seconden van Alberto Contador. In de stand tuimelt de Belgische podiumhoop naar de 10de plaats, op 3 minuten en 2 seconden van Nibali.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer