Sport.be

Wielrennen

Martin pakt uit met indrukwekkend nummer

13.07.2014 | Kobe Karpa

Belga

Tony Martin (OPQS) heeft de negende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij trok al vroeg in de aanval en reed een zestigtal kilometer solo. Tony Gallopin (Lotto-Belisol) kreeg de gele trui cadeau.

In de tweede etappe van de Vogezen stonden maar liefst zes beklimmingen op het programma. De top van de laatste beklimming lag op ongeveer 45 km van de streep, een perfecte etappe voor een succesvolle vlucht dus. Daarom reden alle renners warm op de rollen voor zich naar de start te begeven.

Eén van de eerste die het probeerde was groene trui Sagan, hij kreeg echter weinig ruimte. Daarna probeerde een grote groep, met onder andere Voeckler, Rodriguez en Bakelants weg te geraken. Zij haalden de top van de eerste beklimming, maar werden in de afdaling terug gegrepen door het peloton, aangevoerd door Trek.

Daarna achtte De Marchi zijn kans gekomen. De bergtrui uit de jongste Dauphiné kreeg de ideale metgezel met zich mee: Der Panzerwagen, Tony Martin. Een grote groep renners probeerde de aansluiting te maken. Daarbij zat onder ander opnieuw Rodriguez, maar ook Pierre Rolland, Tony Gallopin en Greg Van Avermaet.

De grote groep leek de aansluiting te maken met de twee leiders, maar dat was buiten Martin gerekend. Onder zijn impuls bouwde het duo de voorsprong alleen maar uit. In het peloton bood Astana van leider Nibali eerst nog wat weerwerk. Dat had alles te maken met de aanwezigheid van Gallopin bij de achtervolgers, die stond op een drietal minuten. Uiteindelijk besloten zij om de vluchters dan toch te laten begaan.

Op de Markstein, een beklimming van eerste categorie, kwamen de achtervolgers dichter en dat was niet naar de zin van Martin. Hij liet De Marchi achter en vertrok voor een solo van ongeveer 60 kilometer. In de achtervolgende groep werd duidelijk dat Gallopin virtueel in het geel reed. De mannen van Astana lieten begaan en schonken hem zo de leidersplaats cadeau.

Na de beklimmingen begon Martin aan zijn tijdrit. Zijn etappewinst kwam niet meer in het gevaar. Een bijzonder straf nummer van de Duitser, dat hem ook nog eens de bollentrui oplevert. Cancellara en Van Avermaet sprintten nog om de tweede plaats, het was de Zwitser die het haalde. Gallopin kwam binnen op 2'45" over de streep en begint morgen in het geel. De klassementsmannen hielden de benen stil met oog op de tiende etappe, met aankomst op de gevreesde Planche des Belles Filles.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer