Sport.be

Wielrennen

Van den Broeck: 'Mijn lichaam is gewoon op'

24.07.2014 | Filip Cleeren

Belga

Jurgen Van den Broeck beleefde alweer een moeilijke dag in het peloton. Na 88 km in de achttiende Touretappe werd hij gelost in het groepje van de favorieten, maar hij bleef vechten. "Een opgave is nooit door mijn hoofd gegaan. Ik blijf vechten tot in Parijs."

Van den Broeck werd 36ste op 13:50 van winnaar Nibali. Hij staat nu 13de in het klassement. Zijn ziekte vreet aan hem, recupereren doet hij niet meer, maar toch wil Van den Broeck het hoofd niet laten hangen. "De Tour, 'dit beest', heeft nog niet gedaan met mij. Normaal doe ik dit graag, zo'n Tour. Ik zie graag af, ik ben er goed in, in zo'n drie weken Tour en nu is gewoon mijn lichaam op, wellicht van het vechten tegen die ziekte. Dat is frustrerend, maar het is nu zo."

Aan opgeven heeft hij nooit gedacht. "Mijn ploegmaats hebben me zo gesteund, maar ik kon hem amper volgen. Ik riep nog: ga maar, laat me achter, het is voorbij voor mij, maar ze bleven bij mij in de afdaling. Ze negeerden me gewoon en bleven bij mij. Ze brachten me naar de laatste klim en dan kon ik het niet maken om het hoofd te laten hangen. Ik ben op volle kracht naar boven gereden, alles gegeven van de voet van de klim tot boven, want zij hebben ook alles gegeven voor mij. Dan kan je het niet maken dat je er je voeten aan veegt. Dat zou respectloos zijn tegenover hen. Dus ik vocht."

Al blijft het gevoel bij Van den Broeck gewoon slecht. "Ik ben leeg", zei hij, "maar ik wil niet naar huis, zo kort voor het einde wil ik echt niet afstappen. Dat doe ik gewoon niet. Ik zou niet weten weten wat ik thuis moet doen: met mijn hoofd tegen de muur lopen en vloeken? Neen, dat doe ik niet. Daarvoor is de Tour veel te mooi, veel te groot. Dit is de Tour, hier stap je niet zomaar uit de wedstrijd omdat je je niet goed voelt. Er staan er nog achter mij in het klassement. Opgeven doe ik niet. Ik zou later spijt hebben van die beslissing, dat weet ik nu al. Dit is een tegenslag waar ik door moet."

Van den Broeck stelde zelf voor aan de ploeg om de Vuelta te rijden, maar zekerheid daarover komt pas volgende maand. Eerst neemt hij een week rust na de Tour en volgen er nog wat onderzoeken.

 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer