Sport.be

Wielrennen

Majka maakt favorietenrol waar

07.08.2014 | Niels Dirkx

Belga

Rafal Majka heeft de vijfde rit in de Ronde van Polen gewonnen. De Poolse bergkoning van de Tour maakte zijn favorietenrol waar door op de slotklim een ultieme sprong te maken in de laatste vijftig meter.

Voor het eerst in deze Ronde van Polen stond een bergetappe op het programma. Met vijf beklimmingen onderweg en de aankomst op Strbske Pleso beloofde er heel wat te veranderen in het klassement.

Acht renners trokken bij de start in de aanval. De Litouwer Gediminas Bagdonas (AG2R), de Pool Pawel Bernas (Reprezentacja Polksi), de Italiaan Matteo Bono (Lampre), de Fransman Jimmy Engoulvent (Europcar), de Oostenrijker Marco Haller (Katusha), de Deen Sebastian Lander (BMC), de Pool Maciej Paterski (CCC Polsat) en de Oekraïner Yaroslav Popovych (Trek). Hun maximale voorsprong bedroeg vier minuten. Het peloton, onder leiding van Tinkoff-Saxo en Omega Pharma-Quick.Step controleerde de wedstrijd.

Er kwam nog een tegenaanval en uiteindelijk kregen we 16 leiders vooraan. Het was Christian Meier die het langst stand hield en pas op 10 km voor de streep werd bijgehaald.

Intussen legde Tinkoff-Saxo een hoog tempo op in het peloton voor hun kopman Rafal Majka. Het regende aanvallen van ondermeer oud-Girowinnaar Hesjedal, Robert Gesink, maar niemand raakte echt weg. Een demarrage van Pieter Weening had meer succes. Hij greep enkele meters, maar werd in de slotmeters nog bijgehaald door Amador die de sprint van ver aanvatte. Gianluca Brambilla sprong op zijn wiel en leek af te stevenen op de dagzege, maar met een ultieme jump haalde Majka de rit binnen. Brambilla zag ook nog Intxausti en Izaguirre over zich gaan.

VAKOC BLIJFT LEIDER

De Tsjech Petr Vakoc (Omega Pharma-Quick.Step) mag na de vijfde etappe van donderdag zijn leiderstrui dan toch behouden. In eerste instantie gaf de organisatie de trui aan ritwinnaar Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), maar nadien werd de tijd van de Tsjech aangepast, waardoor hij nipt leider blijft.

Vakoc had voor aanvang van de zware bergrit 37 seconden voorsprong op Majka. De Pool was aan de aankomst in eerste instantie 27 seconden sneller dan de Tsjech en kreeg als winnaar ook tien bonificatieseconden, waardoor hij, weliswaar in dezelfde tijd als Vakoc, nipt leider werd.

Even later werd de chrono van Vakoc nog licht bijgesteld - hij kwam officieel 26 seconden na Majka over de meet - waardoor de OPQS-rijder in de stand leider blijft met één seconde voorsprong op de Pool.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer