Sport.be

Wielrennen

Bomans: 'Andere landen moeten koers dragen'

15.09.2014 | Jesse Broekx

Belga

Bondscoach Carlo Bomans zakt met negen renners af naar het WK wielrennen in het Spaanse Ponferrada. "Je moet gezonde ambitie hebben', zei hij bij de bekendmaking van de selectie, "maar laat één ding duidelijk zijn. Wij zijn niet de favorieten. Andere landen moeten het gewicht van de koers dragen."

De bondscoach maakte zijn selectie op basis van renners die in Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race goed voor de dag komen. "Het parcours in Ponferrada is voor een sterk klassiek renner. In functie daarvan heb ik renners gekozen. Let op: ik heb niet gekeken naar hun prestaties in het voorjaar, maar wel naar wat ze de voorbije weken gepresteerd hebben. Renners zoals Greg Van Avermaet, Jelle Vanendert, Philippe Gilbert en Sep Vanmarcke kunnen dat parcours aan."

"Elke selectie is moeilijk", aldus de bondscoach. "Ook al zijn we nu opnieuw met negen (vorig jaar zeven, red). Je moet altijd moeilijke keuzes maken. Andere jaren trekken we met drie echte helpers naar het WK. Deze keer zijn ze met twee: Ben Hermans en Johan Vansummeren."

De bondscoach zakte door het overlijden van Igor Decraene niet af naar de Vuelta. "Ik heb wel gesproken met Tom Boonen en Philippe Gilbert. Andere jaren wint Philippe een rit in de Vuelta, nu heeft hij dat niet gedaan en viel hij er minder op. Natuurlijk is het leuker en gemakkelijker als je zoals bij een Gerrans of Degenkolb ziet dat ze goed zijn, maar Philippe heeft me gezegd dat alles goed met hem gaat, alles naar wens verloopt en hij klaar zal zijn voor het WK."

Slechts twee helpers in de ploeg, maar dat wil niet zeggen dat de zeven andere renners kopman zijn. "Ik reis niet naar daar met zeven kopmannen", aldus Bomans. "Het zijn zeven sterke namen, maar de wedstrijd zal uitwijzen wie uiteindelijk de kopman is. Elk renner zal zijn taken krijgen en op het eind van de race zien we dan wel wie naar voren wordt geschoven."

De bondscoach benadrukte dat België geen topfavoriet is. "Ik schuif vooral Australië met Gerrans en Duitsland met Degenkolb naar voren. Wij trekken met gezonde ambitie naar Spanje, maar we moeten de wedstrijd niet dragen. Kijk, wij zijn niet gebaat met een sprint, want tegen een Degenkolb en Gerrans kunnen we niet winnen. We moeten een lastig koersverloop kennen, met veel animo en liefst met een klein groepje dat naar de finish rijdt zonder Gerrans en Degenkolb. Of Cancellara, laat ons die ook niet uit het oog verliezen."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer