Sport.be

Wielrennen

OPQS gaat voor derde wereldtitel op rij

19.09.2014 | Niels Dirkx

Belga

Zondag wordt het WK wielrennen in het Spaanse Ponferrada op gang geschoten met de ploegentijdrit. Titelverdediger is Omega Pharma-Quick.Step. De Belgische formatie wil maar al te graag een derde wereldtitel op rij.

Vorig jaar bedroeg het verschil met zilveren medaillewinnaar Orica-GreenEdge amper 81 honderdsten en ook dit jaar mogen we ons aan spannende strijd verwachten.

De ploegentijdrit staat sinds 2012 opnieuw op de agenda van het WK. Sindsdien won Omega Pharma-Quick.Step twee keer en opnieuw zijn ze bij de favorieten voor de wereldtitel. Orica-GreenEdge, brons in 2012 en zilver in 2013, wordt evenwel een taaie klant. De Australische ploeg ging zelfs speciaal op trainingskamp in Girona om zich voor te bereiden op het WK.

Als we kijken naar de tussenstand van dit seizoen staat het 1-1. De ploeg van Lefevere won de ploegentijdrit in de Tirreno-Adriatico, Orica-GreenEdge in de Ronde van Italië. Ook in de Vuelta stond er een ploegentijdrit, wel slechts één van 12,6 km, op het programma. Daar eindigde OPQS op een vijfde plaats, de Australische formatie op een derde stek. De winst ging naar Movistar, ook nu een outsider, dat samen met Team Sky, Trek en BMC voor het podium zal strijden.

In vergelijking met vorig jaar is de ploeg van Patrick Lefevere duchtig door elkaar geschud en zijn Kristof Vandewalle, Peter Velits en Sylvain Chavanel niet meer van de partij. In hun plaats moeten Tom Boonen, er ook al bij in 2012, Pieter Serry en Julien Vermote hardrijder Tony Martin, Niki Terpstra en Michal Kwiatkowski bijstaan. Peter Vakoc werd deze week opgeroepen om eventueel Julien Vermote te vervangen, hij sukkelt immers met gezondheidsproblemen.

Het parcours is 57,1 km lang. Het is geen technische omloop. Er zijn weinig bochten en het gaat over een grotendeels vlak parcours, behalve halfweg de Alto Pieros, een klimmetje van een kleine 700 meter aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3%. Ook op het eind is er nog beklimming van 2 km. Hoewel het gemiddeld stijgingspercentage met 3,7% niet zo hoog ligt, zal deze helling na 50 km wel serieus in de kuiten bijten. Het WK ploegentijdrit start zondag 21 september om 14 uur. In de voormiddag moeten de vrouwen aan de bak op een parcours van 36,15 km.

'JA, ER IS DRUK'

"Uiteraard is er druk", beaamt ploegleider Tom Steels. "Dat hoort bij topsport, maar wij kunnen daar goed mee om. We willen die derde wereldtitel". Omega Pharma-Quick.Step is favoriet voor de wereldtitel, maar krijgt met Orica-GreenEdge, Team Sky en Trek taaie tegenstanders. Alles wat minder is dan goud, zal door het publiek beschouwd worden als verlies. "Dat is normaal als je al twee keer wereldkampioen werd", stelt ook Steels, "het wordt een harde wedstrijd, de concurrentie is heel sterk, maar goed: we zijn er klaar voor en hebben er alles aan gedaan om zondag top te zijn."

De ploeg verkende donderdag een eerste keer het parcours. "Eigenlijk is het opgedeeld in drie delen: eerst vlak, dan heuvelachtig en op het eind een technische afdaling", vertelt Steels. "Het is niet echt technisch, maar daar schuilt dan ook het gevaar in dat je alles wat je doet in zo'n tijdrit ook echt wel perfect moet uitvoeren."

Orica-GreenEdge verloor vorig jaar met 81 honderdsten van de Belgische formatie. Dit jaar trokken ze op trainingskamp om zich voor te bereiden. De ploeg van Patrick Lefevere deed dat niet en moet ook schuiven met de ploeg na het vertrek van Sylvain Chavanel, Kristof Van De Walle en Peter Velits. "Ik ben er vrij gerust in dat onze ploeg goed zal draaien", meent Steels. "Tony Martin, Niki Terpstra en een sterkere Michal Kwiatkowski dan vorig jaar en dan Tom Boonen, Julien Vermote en Pieter Serry. Het zijn allemaal jongens die ervaring hebben. Indien we met een heel jonge ploeg zouden afzakken naar Ponferrada heb je een specifieke voorbereiding nodig, maar nu beheersen al onze renners hun tijdritfiets als de beste."

"Bovendien komen ze uit de Vuelta of de Ronde van Groot-Brittannië en verkeren ze in topvorm. Dus het maakt niet uit dat ze niet samen op trainingskamp zijn geweest. Tom is trouwens niet nieuw in de selectie. Hij was er al bij in 2012. Dan heb je nog Pieter die in alle ploegentijdritten al heeft meegedaan het voorbije jaar en die er telkens zeer goed was. Tot slot is er Julien . Hij is nog jong, maar heeft nog nooit ontgoocheld in een ploegentijdrit. Dus ik zie dat positief tegemoet."

Vermote sukkelde de voorbije week met spijsverteringsproblemen en even was er sprake van forfait voor het WK. "Dat was inderdaad even schrikken", zegt Steels, "maar het valt allemaal goed mee. Hij heeft maar een dagje last gehad, heeft donderdag de verkenning meegedaan op training en zal zondag hoogstwaarschijnlijk ook rijden." Peter Vakoc is eveneens aanwezig in Ponferrada en staat op de reservelijst. "Hij traint gewoon mee met ons", aldus Steels, "maar voorlopig ga ik er van uit dat we met de zes jongens die voorzien zijn starten." Ook vrijdag volgt nog een verkenning en zaterdag dan een allerlaatste generale repetitie voor het WK op zondag.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer