Sport.be

Wielrennen

Goud voor Lululemon, drama Rabobank

21.09.2014 | Ward Bollen

Belga

De dames van Specialized Lululemon hebben hun wereldtitel in het ploegentijdrijden verlengd. In het Spaanse Ponferrada waren ze op 36 km maar liefst 1'17" sneller dan Orica-Greenedgde.

De Amerikaanse formatie van Specialized Lululemon, met Chantal Blaak (Ned),  Karol-Ann Canuel (Can), Evelyn Stevens (VSt), Trixi Worrack (Dui), Lisa Brennauer (Dui) en Carmen Smal (VSt) in het zestal, domineerde de hele tijdrit en klokte telkens de beste tussentijden. De dames van Rabobank leken op weg naar zilver, maar hun tijdrit draaide uiteindelijk uit op een drama. Annemiek van Vleuten miste in de slotfase een bocht waardoor op één na alle overgebleven rensters tegen de grond gingen. Marianne Vos kende een slechte dag en had halverwege al afgehaakt. Zowel van Vleuten als Anna van der Breggen werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Behalve Orica-Greenedge stond ook Astana op het podium. Zij waren 2'19" trager dan de winnaars. Topsport Vlaanderen, op 5'45", kon de laatste plaats slechts vermijden door de valpartij van Rabobank. 

'PLOTS LAGEN WE NEER'

"We hadden iets te veel snelheid", stelde de Nederlandse Lucinda Brand na afloop. "En plots lagen we tegen de grond." Het was Annemiek van Vleuten die voorop reed. De Nederlandse miste een bocht en reed tegen een nadarhekken. Ze sleurde daarbij ook enkele andere rensters met zich mee. "Nochtans kwamen we goed uit die technische afdaling", klonk het na afloop bij Lucinda Brand, "We  wisten dat er daarna nog een gevaarlijke rotonde kwam."

Toch liep het net daar fout. "Het is een combinatie van factoren", aldus Brand. "We reden inderdaad op onze limiet, maar het is niet dat we te veel risico's namen. De valpartij gebeurde op het eind van  de wedstrijd. Het is een verraderlijk parcours: in het begin lijkt het vlot te lopen, maar op het eind is het heel lastig. De vermoeidheid speelde wellicht ook een rol bij die valpartij. Wellicht reden we iets te hard in die rotonde en voor ik het wist lagen we neer. Dan weet je natuurlijk dat het over is. Heel jammer."

Van der Breggen en Annemiek Van Vleuten werden naar het ziekenhuis overgebracht. "Bij Van Vleuten zijn wonden gehecht", klinkt het in een mededeling van de ploeg. "Van der Breggen heeft haar ilium, het darmbeen, onderdeel van het bekken, gebroken. Het zou volgens de dokters wel gaan om een zogenaamde mooie breuk, al lijkt een start op het WK op de weg  volgende week uitgesloten". 

Voor van Vleuten, die tegen een nadarhek reed en ook nog werd geraakt door twee ploeggenoten, is nog niet duidelijk wat de gevolgen van de crash zijn.

'WE ZIJN EEN OPLEIDINGSPLOEG'

Topsport Vlaanderen-Pro-Duo is zondag in Ponferrada op een dertiende en voorlaatste plaats geëindigd op het WK ploegentijdrit voor vrouwen. Ze hielden het Nederlandse Rabobank Liv achter  zich, dat na een crash zijn medaillekansen in rook zag opgaan. "Dit was onze eerste deelname aan het WK", stelde manager Christel Herremans na afloop. "We waren hier vooral om ervaring op te doen."

De vrouwen van Topsport Vlaanderen-Pro-Duo kregen pas drie weken geleden te horen dat ze welkom waren op het WK. "Iedereen was enthousiast en natuurlijk zeiden we geen neen", aldus Herremans. "Anderzijds: we wisten ook dat we niet met ambitie naar hier moesten komen. We zijn een opleidingsploeg en gunden onze dames deze ervaring."

Twee keer werd een specifieke training ingelast op de piste. "En dan hadden we geluk dat er ook een ploegentijdrit in de Lotto-Belisol Belgium Tour stond gepland. Daar konden we nog wat extra ervaring opdoen. Al blijft het natuurlijk weinig als je dat vergelijkt met andere teams."

Herremans bekijkt de deelname aan het WK vooral als een investering in de toekomst. "Onze meisjes hebben kunnen stelen met hun ogen. Voor bijna iedereen, behalve Kelly Druyts, was het ook echt hun eerste WK op de weg. Dit was een eerste stap. We gaan nu verder bouwen aan deze jonge ploeg zodat we volgende keer beter doen. Je mag ook niet vergeten dat we pech kenden. Lotte Kopecky, heel sterk bezig op dat moment, reed lek in de laatste 10 km. De afspraak was dat we dan niet meer gingen wachten, maar omdat zij er niet meer bij was, misten we toch enkele sterke aflosbeurten."

Uitslag
1. Specialized-Lululemon de 36,15 km in 43:33 (49,798 km/uur)
2. Orica-Ais op 1:17
3. Astana Bepink Womens Team 2:19
4. Optum P/B Kelly Benefit Strategies 2:25
5. Boels Dolmans Cycling Team 2:26
6. UnitedHealthcare Professional Cycling Team 2:43
7. Bigla Cycling Team 2:55
8. Team Giant-Shimano 3:45
9. Hitec Products 4:01
10. Rusvelo 4:07
11. Tibco/To The Top 4:10
12. BTC City Ljubljana 4:19
13. Topsport Vlaanderen/Pro-Duo 5:45
14. Rab Liv Women Cycling Team (DNF) 10:05Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer