Sport.be

Wielrennen

Wereldtitel ploegentijdrit voor BMC, brons naar OP-QS

21.09.2014 | Ward Bollen

Belga

BMC is zondag op het WK wielrennen in het Spaanse Ponferrada wereldkampioen ploegentijdrijden voor mannen geworden. Het zilver was voor Orica-Greenedge.

De Amerikaanse wielerformatie (met Rohan Dennis, Sylvan Dillier, Tejay van Garderen, Daniel Oss, Manuel Quinziato en Peter Velits) legde de 57,1 km af in 1u03:29 en was daarmee 32 seconden sneller dan het Australische Orica-GreenEdge.

Tweevoudig titelverdediger Omega Pharma-Quick Step (Tony Martin,  Michal Kwiatkowski, Niki Terpstra, Tom Boonen, Julien Vermote en Pieter Serry), dat 36 seconden trager was dan BMC, legde beslag op het brons. Sky (+0:38) en Team Tinkoff-Saxo (+0:47) vervolledigden de top vijf.

Topsport Vlaanderen-Baloise (Victor Campenaers, Pieter Jacobs, Yves Lampaert, Edward Theuns, Gijs Van Hoecke, Jelle Wallays) eindigde als zeventiende (+2:46), Wanty-Groupe Gobert (Thomas Degand, Francis de Greef, Frederik Veuchelen, Jan Ghyselinck, Tim de Troyer en Kévin Van Melsen) werd 21ste (+4:08) en Lotto Belisol (Lars Bak, Vegard Breen, Adam Hansen, Greg Henderson, Pim Ligthart en Maxime Monfort) 22ste (+4:12).

Uitkijken was het evenwel naar de favorieten Orica-GreenEdge, Omega Pharma-Quick Step, Team Sky en Trek. Het was het Cannondale van Peter Sagan dat een eerste richttijd neerzette met 1u04:58. Heel lang konden ze niet genieten van een plaats in de hot seats, want Trek (met Cancellara), nochtans heel traag gestart, klokte af in 1u04:31. Toch bleek gaandeweg dat Trek het wellicht niet zou halen, want de topfavorieten zetten betere tussentijden neer. Vooral BMC reed indrukwekkend en dook als eerste onder 1u04 met 1u03:29.

Omega Pharma Quick Step leek die tijd nog te gaan verbeteren. Bij het eerste tussenpunt bleven ze nog op gelijke hoogte als BMC, maar bij het tweede was de Belgische formatie 9 seconden sneller. Die voorsprong kon de Belgische formatie evenwel niet vasthouden en in het laatste tussenstuk, intussen was het wel beginnen regenen, gaven ze 12 seconden prijs.

Een andere topfavoriet, Orica-GreenEdge beet zich eveneens stuk op de tijd van BMC. De Australische ploeg startte traag, maar kwam in het slot nog sterk opzetten. Niet voldoende evenwel en na het brons in 2012 is er nu goud voor BMC dat bijna 32 seconden bleek dan zilveren medaillewinnaar Orica-GreenEdge. 

Peter Velits is de enige renner die nu drie gouden medailles op zak heeft, na twee eerdere titels in de ploegentijdrit met Omega Pharma-Quick Step.

BOONEN: 'WEER MAAKTE VERSCHIL'

Tom Boonen was teleurgesteld na afloop van de koers. "Het weer maakte echt wel het verschil. Ik voelde de bui hangen in het slot. Met nog zeven kilometer te gaan wist ik dat we achter zaten en het moeilijk zou worden."

Ook ploegmaat Pieter Serry laakte de weersomstandigheden." Het is een beetje een dubbel gevoel. We kwamen naar hier om te winnen en dat is niet gelukt, maar ik denk dat het vooral aan de weersomstandigheden te wijten was. We reden zeker zeven à acht km per uur trager in dat laatste stuk in vergelijking met de verkenning op zaterdag. Dat heeft ons genekt."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer