Sport.be

Wielrennen

'Het zal vreemd aanvoelen zonder Igor Decraene'

22.09.2014 | Kersten Steurbaut

Belga

Startnummer 1 wordt dinsdag niet uitgereikt op het WK tijdrijden voor junioren. "Het zal vreemd aanvoelen om dit WK zonder Igor Decraene te rijden", aldus bondscoach Carlo Bomans op de persconferentie van maandag. "Maar mijn jongens zijn gemotiveerd om een mooie prestatie neer te zetten."

Het tragisch overlijden van wereldkampioen Igor Decraene zindert nog na bij de Belgische selectie. "Het voelt nog altijd raar", zegt bondscoach Carlo Bomans, die ook de junioren onder zijn hoede heeft.

"Onlogisch is dat ook niet. Zijn overlijden ligt nog vers in ons geheugen. Als ik die jongens zie vertrekken bij een verkenning hier op het WK, denk ik nog altijd: ze hadden hier met drie in plaats van met twee moeten zijn. Het is hard en triest dat het zo is moeten lopen."

Martin Palm (18) en Senne Leysen (18) vertegenwoordigen ons land op het WK. "Vooral voor Senne waren het geen gemakkelijke weken. Igor en Senne gingen vaak met elkaar trainen en ze hadden een goed contact. Dat maakt dit WK extra moeilijk voor hem, maar goed: ik ben ervan overtuigd dat zowel Martin als Senne het maximum zullen geven en zich zullen willen tonen."

Igor (Decraene, red) is er dan wel niet meer bij", zegt Senne Leysen. "Ik denk nog heel veel aan hem en hij rijdt nog met me mee, in mijn hoofd. Ik wil hem eren met een mooie prestatie."

Senne Leysen, zoon van ploegleider Bart Leysen bij Lotto-Belisol, had een goede band met Igor Decraene. "Het is heel moeilijk om hier op dit WK te zijn zonder hem. Zeker omdat we er een heel jaar samen voor gewerkt hebben, we samen hier goed wilden zijn, met ons drie", vertelt hij met een krop in de keel. "Igor en ik waren vrienden. Dit zal nog lang blijven hangen. Ik ben enorm gemotiveerd om een goede prestatie neer te zetten, het moet een eerbetoon worden aan Igor."

Leysen werd veertiende op het EK in Nyon in juli. "Ik heb veel ambitie, maar het is moeilijk om te zeggen op welke plaats ik wil eindigen. Een EK is geen WK, er zijn veel nieuwe jongens. Ik hoop gewoon dat ik een goede dag heb en als ik er dan iets op moet kleven, dan zou ik graag top vijftien eindigen."

Martin Palm viel met een elfde plaats net buiten de top tien op het EK. "Top twintig op dit WK moet haalbaar zijn", aldus de broer van juniore Eva Maria Palm. "En top vijftien zou heel mooi zijn, maar aangezien er veel onbekende concurrenten zijn durf ik dat alleen maar hopen, niet voorspellen. Kijk, Senne en ik zijn allebei enorm gemotiveerd. Igor zal in ons achterhoofd meefietsen. Ik hoop dat hij ons een beetje voortstuwt."

Voor de bondscoach is het moeilijk om in te schatten hoe sterk zijn renners zijn. "Op het EK werd Martin elfde en klokte Senne de veertiende tijd, maar dit is een WK. We weten niet hoe goed de Australiƫrs en de Amerikanen zijn. Er zijn geen internationale wedstrijden waar de renners zich aan elkaar kunnen meten. Top tien is misschien mogelijk. Het zou kunnen, maar het zal moeilijk worden." Het WK start dinsdag om 10 uur voor de mannen junioren.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer