Sport.be

Wielrennen

Goud voor Duitsland, Duyck zeer knap 5de

23.09.2014 | Gert-Jan Weyters

Belga

Lisa Brennauer heeft het goud gepakt op het WK rijdrijden bij de elites. Onze landgenote Ann-Sophie Duyck pakte uit met een knalprestatie en werd 5de.

De 27-jarige Duyck liet telkens knappe tussentijden noteren en werkte de 29,5 kilometer af in 39:33 en was zo goed voor de vijfde plaats. Duyck was 45 seconden trager dan de Duitse Lisa Brennauer (38:48). Anna Solovey uit Oekraïne reed naar het zilver. Het brons was voor de Amerikaanse Evelyn Stevens. De Nederlandse Ellen van Dijk slaagde er in Ponferrada niet in haar wereldtitel te verlengen. Van Dijk, die de laatste kilometers in de gietende regen moest afwerken, moest vrede nemen met de zevende plaats, op 1:11 van de winnares.

Alison Powers zette de eerste richttijd neer met 40:02. Lang kon de Amerikaanse evenwel niet genieten van haar knalprestatie, want de Duitse Mieke Kroeger snelde als eerste onder de 40 minuten en deed 39:26 over het 29,5 km lange parcours.

Ann-Sophie Duyck, 27 en toe aan haar eerste WK, startte als 40e deelnemer van de 49. Zij snelde na Kroeger naar een knappe tweede plaats met een tijd van 39:33 en mocht uiteindelijk een kwartier lang genieten in de hotseats en dromen van het podium. Finaal werd ze van dat podium gestoten door eerst de Amerikaanse Evelyn Stevens en daarna Lisa Brennauer, die als enige onder de 39 minuten dook en het goud veroverde.

Een vijfde plaats dus voor de renster uit het West-Vlaamse Hulste die leeft van een VDAB-statuut en een uitkering krijgt. Dankzij die kans en de steun van haar vriend kan ze zorgenvrij trainen en wedstrijden rijden. Duyck begon pas in 2009 met wielrennen en maakte op vijf jaar tijd heel wat progressie, met meteen in haar eerste WK-deelname dus een top vijf plaats als resultaat.

'SUPERGELUKKIG'

"Stiekem had ik gehoopt op top tien", zei ze na afloop in het Spaanse Ponferrada, "maar dit is nog beter. Ik kan het amper geloven. Ik sta hier tussen de wereldtop." Duyck straalde van geluk na afloop van het WK en liet niet na om iedereen uitgebreid te bedanken die had meegewerkt aan haar succes.  Dankzij een VDAB-statuut dat ze al drie jaar geniet kan ze zich zonder zorgen voltijds wijden aan haar sport. "En dan is er nog mijn vriend Kasper die voor het inkomen zorgt in onze familie", vertelde ze.

"De Belgische bond gaf me de kans om heel wat mooie tijdritten te rijden het afgelopen jaar, mijn ploeg Autoglas Wetteren Cycling Team gaf me de vrijheid om mijn programma zelf te bepalen, mijn coach Ludivine Henrion begeleidde me, bondscoach Ludwig Willems gaf tips. Zo  veel mensen hebben hun steuntje bijgedragen aan dit succes. Dit is ongelooflijk."

Vorig seizoen fietste Duyck bij Lotto-Belisol Ladies. "Zij hebben me op het eind van het seizoen vriendelijk bedankt voor bewezen diensten." Rancuneus is ze evenwel niet. "Ik kijk niet terug naar het verleden. Ik heb bij die ploeg ook dingen geleerd en wil nu kijken naar de toekomst."

En die oogt mooi, want Duyck kan, ondanks haar leeftijd (27) nog progressie maken. Ze begon pas in 2009 met fietsen. Daarvoor deed ze wel atletiek, maar koersen was er niet bij. "De voorbije jaren kende ik ook wat blessures en het is pas sinds een klein jaar dat ik me actief bezig houd met het tijdrijden. Ik hoop dat ik nog progressie kan maken, er zijn nog veel dingen waaraan we kunnen werken."

Vijfde, in haar eerste WK-deelname bovendien en in 2016 zijn er de Olympische Spelen. "Dat is een droom", stelde ze. "Nu eerst genieten van deze vijfde plaats, maar ik steek niet weg dat ik daar al mee bezig ben en er graag bij zou zijn."

Uitslag
1. Lisa Brennauer (Dui), de 29,5 km in 38:48. (gem: 45,6 km/u)
2. Anna Solovey (Oek) op 18. 
3. Evelyn Stevens (VSt) 21. 
4. Mieke Kroeger (Dui) 38. 
5. Ann-Sophie Duyck (Bel) 45. 
6. Karol-Ann Canuel (Can) 51. 
7. Ellen van Dijk (Ned) 1:11. 
8. Alison Powers (VSt) 1:14. 
9. Linda Villumsen (NZe) 1:14. 
10. Trixi Worrack (Dui) 1:15.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer