Sport.be

Wielrennen

Geen drie, maar toch vier voor Martin?

23.09.2014 | Tom Van Aken

Belga

Tony Martin zag met Omega Pharma-Quick Step een derde opeenvolgende wereldtitel in de tijdrit per ploeg door de neus geboord. Dan maar vier op een rij solo voor der Panzerwagen?

Om 15u36 rolt Martin het startpodium af in Ponferrada op zoek naar zijn vierde individuele gouden medaille op rij tegen de klok. En naar zijn achtste tijdritzege van het seizoen. Na het Duits kampioenschap en de tijdritten in de Baloise Belgium Tour (en het eindklassement), de Ronde van het Baskenland, Tour, Vuelta en twee stuks in de Ronde van Zwitserland.

Sir Bradley Wiggins vertrekt als voorlaatste twee minuten eerder dan Martin. Vorig jaar werd hij tweede op het WK, op 46 seconden van Martin. Nummer drie in Toscane was Fabian Cancellara, maar de Zwitser is er nu niet bij want volledig gefocust op de wegrit.

Tom Dumoulin is een outsider. Behalve het Nederlands kampioenschap toonde hij zich dit jaar nog twee keer de beste in het solowerk: in het Critérium International en de Eneco Tour. Ook Italiaans kampioen Adriano Malori mag hopen op een top-3. Hij zit aan vier tijdritzeges in 2014. Behalve het nationaal kampioenschap was hij de beste in de Ronde van San Luis, Tirreno-Adriatico en de Vuelta.

TWEE BELGEN

De twee Belgen aan de start koesteren beperkte ambities. Drievoudig Belgisch kampioen tijdrijden Kristof Vandewalle, vorig jaar zestiende op het WK, mikt nu op een plaats bij de beste tien. Van zijn gebroken rib waarmee hij de Vuelta uitreed heeft hij weinig last meer.

'Vorig jaar eindigde ik op amper twintig seconden van de negende plaats. Alles van plaats zeven tot achttien zat dicht bij elkaar en dat zal ook dit jaar zo zijn. Ik hoop dit jaar twintig seconden beter te doen en dus top tien te halen", aldus Vandewalle die in de Ronde van Polen de tijdrit won.

Zondag nam hij met zijn ploeg Trek deel aan de ploegentijdrit. Ze klokten de zevende tijd, terwijl podium het doel was. "We waren ontgoocheld", gaf hij toe. "Ik had het gevoel dat we te traag gestart waren en dat bleek ook zo achteraf. Die les neem ik mee en ik zal niet te voorzichtig starten. Zelf houd ik uiteindelijk een goed gevoel over aan die tijdrit. Op het eind kon ik nog heel lange aflossingsbeurten doen en had ik nog veel power in de benen." Vandewalle start woensdag om 15u12 in de tijdrit.

Pieter Serry, die net als Vandewalle ook de ploegentijdrit in de benen heeft, wil er gewoon vol voor gaan en dan zien waar het schip strandt. Hij ziet ook zijn ploegmaat Tony Martin als de te kloppen man. Hij analyseerde ook het 57,1 kilometer lange parcours. 'Het begin is relatief vlak, waarna veel rechte stukken volgen. Na 40 kilometer komen we op het parcours van de wegrit en wordt het zwaarder en technischer. Hoe meer naar het einde, hoe meer het mij zal liggen,' besluit hij optimistisch.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer