Sport.be

Wielrennen

Sir Bradley Wiggins neemt Martin te grazen

24.09.2014 | Gert-Jan Weyters

Belga

Bradley Wiggins heeft het laatste hiaat op zijn palmares opgevuld. De Brit is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden. In en rond Ponferrada was hij 26 seconden sneller dan zijn grote rivaal Tony Martin. Tom Dumoulin legde knap beslag op het brons.

De Tourwinnaar en olympisch kampioen tijdrijden van 2012 klokte af na 56:25 en haalde het daarmee voor Tony Martin (Omega Pharma-Quick.Step), tweede op 26 seconden. De Duitser pakte de wereldtitel de voorbije drie jaar maar moet nu tevreden zijn met zilver.   De Nederlander Tom Dumoulin (Giant-Shimano) mocht als derde mee op het podium. Hij finishte op 40 seconden van Wiggins. Kristof Vandewalle werd 24de op 3:06, Pieter Serry eindigde als 31ste op 3:30.

Het was de Portugees Nelson Oliveira die de eerste richttijd neerzette. Hij deed 57:47 minuten over het parcours in Ponferrada, bijna een minuut sneller dan de Rus Artem Ovechkin. De tijd van de Portugees bleef heel lang op de tabellen staan. De Australiër Dennis Rohan, als vijfde laatste gestart, was pas de eerste die sneller reed.

Intussen was de strijd tussen Bradley Wiggins en Tony Martin losgebarsten. Bij het eerste tussenpunt na 12,23 km bleek Martin vier seconden sneller dan de Brit en zag het ernaar uit dat de Duitser zonder al te veel moeite naar zijn vierde wereldtitel op rij zou snellen en de tijdrit alweer een demonstratie zou worden van 'der Panzerwagen'.

Het draaide evenwel anders uit, want gaandeweg bleek, dankzij de GPS-metingen, dat beiden in het eerste deel elkaars evenknie waren. Bij het tweede tussenpunt werden de rollen omgedraaid en was Sir Brad twee seconden sneller dan zijn rivaal.  De Nederlander Tom Dumoulin, als outsider gecast, startte slecht, maar kwam in het derde deel sterker opzetten. Evenwel niet om een rol van betekenis te spelen voor het goud of zilver.

Het gevecht om brons zou hij uiteindelijk van Vasil Kiriyenka winnen met zeven seconden. Wiggins voerde het tempo in het derde deel verder op en Martin zag zijn achterstand groeien. Bij het derde tussenpunt werd duidelijk dat de nieuwe wereldkampioen wellicht uit Groot-Brittannië zou komen, want Wiggins telde toen al 10 seconden voorsprong. In dat laatste deel zakte Martin verder weg en uiteindelijk moest hij aan de finish in Ponferrada 26 seconden prijsgeven op Wiggins die zijn eerste wereldtitel in het tijdrijden greep. In Ponferrada was hij ook de enige renner die een gemiddelde van net boven de 50 km/uur (50,1) reed. Na twee keer zilver, in Kopenhagen en Firenze, pakt hij nu voor het eerst het goud in het tijdrijden.

Wiggins gaf na afloop ook aan dat hij wil eindigen in schoonheid en het zijn laatste deelname aan het WK was. Volgend jaar doet hij een gooi naar het werelduurrecord.  Tony Martin blijft voorlopig steken op drie wereldtitels en krijgt volgend jaar een nieuwe kans om het record van Cancellara van vier titels te evenaren.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer