Sport.be

Wielrennen

Wiggins: 'Afscheid met goud op het WK'

24.09.2014 | Gert-Jan Weyters

Belga

Bradley Wiggins pakte al olympisch goud in het tijdrijden, maar nog niet op een wereldkampioenschap. Na twee keer zilver, na Tony Martin, heeft hij nu eindelijk zijn regenboogtrui beet. Meteen zijn laatste in het tijdrijden op de weg.

"Ik had kunnen leven zonder die gouden WK-medaille", sprak hij na afloop van de tijdrit in Ponferrada. "Na mijn goud in Londen in 2012 is alles welkom, maar het hoefde niet." Wiggins reed zijn eigen tijdrit en was niet op de hoogte van de tijdverschillen. "Ik vond het belangrijk dat ik mijn eigen wedstrijd reed, los van enige tactiek. Ik wilde niet weten na 12 km of ik voor of achter lag op Tony. Ik had een tactisch plan en wist welk tempo ik wilde rijden"

Pas met nog vijf km te gaan, hoorde hij voor het eerst een tijdverschil. "Op de klim wist ik dat ik 10 seconden voorsprong telde, dus het was zaak om geen onnodige risico's te nemen in de afdaling, maar ook niet te traag te gaan." Wiggins wist dat hij op het parcours in Ponferrada een kans had tegen Martin. "Ik voelde dat ik de benen had om wereldkampioen te worden. Toen ik het parcours zag, wist ik dat als ik nog eens goud wilde op een WK, het nu zou moeten gebeuren en bij de start voelde ik me goed, dus ik ben voluit gegaan."

Wiggins gaf toe dat hij een moeilijk jaar achter de rug had. "Het is een jaar met hoogtes en laagtes geweest. Ik was er in de Tour niet bij en dat was niet gemakkelijk, vooral niet voor mijn familie en vrienden die met mij in die periode moesten leven. Ik wil deze zege dan ook opdragen aan hen omdat ze er altijd voor mij geweest zijn en mij hebben moeten verdragen in juli. Anderzijds, door er niet bij te zijn in de Tour, heb ik me wel op een heel andere, specifieke manier kunnen voorbereiden op dit WK in vergelijking met Tony. Ik had maar zo'n 35 of 36 koersdagen dit jaar. Die frisheid komt me hier van pas."

Wiggins verklaarde ook dat het zijn laatste WK was. "Volgend jaar ben ik in die periode al volop bezig met de voorbereiding voor het pisteseizoen, dus dit was mijn laatste WK. Afsluiten met een gouden medaille is een mooie zaak."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer