Sport.be

Wielrennen

Bakelants: 'WK moeilijk in te schatten'

24.09.2014 | Gert-Jan Weyters

Belga

Jan Bakelants maakte in de GP Wallonië duidelijk dat hij klaar is voor het WK en hij ambities heeft. "Ik wil niet die renner zijn die in een eerste vlucht moet meegaan", stelde hij toen. "Liever hoop ik op een vrijbuitersrol in het tweede deel van de wedstrijd.

Al was het voor de renner die volgend jaar verkast naar AG2R moeilijk om woensdagavond al uitspraken te doen. "Het is voor mij moeilijk om het parcours in te schatten", zei hij. "We hebben het nog niet kunnen verkennen, want vandaag kregen we er geen toegang toe op training. Pas donderdag ga ik mij een beter beeld kunnen scheppen. Nu is dat nog moeilijk. We zitten hier te praten over een parcours dat we niet kennen. En iedereen die ik nu hoor, draait stilaan bij en zegt toch dat het lastiger is dan dat ze vooraf dachten, er weinig recuperatiestukken zijn en dat de afdaling moeilijk is."

Het WK is volgens Bakelants altijd een rare wedstrijd. "Vaak wordt pas op het eind gekoerst. Kijk maar naar Valkenburg. Je kan niet zeggen dat het ons daar moeilijk is gemaakt. Iedereen wist dat Gilbert op het eind weg ging gaan en niemand hem zou kunnen volgen, maar toch rijden ze met hem naar de meet. Eigenlijk is dat niet alleen op een WK zo, maar in veel wedstrijden. Kijk maar naar Canada: iedereen weet dat Gerrans snel is en gaat winnen in de sprint en toch rijden we er mee naar de meet. Dat is ook een realistisch scenario voor zondag, maar hopelijk komt het zo ver niet."

De naam is gezegd: Simon Gerrans. "Ik zie niet in wie hem kan kloppen in de sprint", aldus Bakelants. "Tenzij dat Tom Boonen hier heel sterk voor de dag komt, maar dat is nu moeilijk te zeggen. We weten niet waar hij staat omdat hij in de Vuelta niet zo'n grootse indruk liet. Degenkolb denk ik dat we mogen afschrijven na zijn blessure. Met zo'n ziekte kun je geen wereldkampioen worden. Daar geloof ik niet in. Dan zie ik nog Sagan en Michael Matthews, die zijn ook snel na zo'n lange rit."

Zaak wordt dus om er een harde wedstrijd van te maken en dan ziet Bakelants bondgenoten in de Italianen en Spanjaarden. "Spanje zal dat willen en moeten doen voor hun kopmannen Rodriguez en Valverde. Hopelijk krijgen we eens een ander WK en wordt er in tegenstelling tot andere jaren niet tot laatste ronde gewacht en gebeurt het in schuifjes dat er renners wegrijden. Dat is moeilijk te zeggen nu, maar dan kunnen bijvoorbeeld wel mannen van de tweede rij meeschuiven en dan zie ik me ook een rol spelen."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer