Sport.be

Wielrennen

Op zoek naar opvolger voor Eddy Merckx

26.09.2014 | Kersten Steurbaut

Belga

Vijftig jaar. Zo lang is het al geleden dat ons land nog een wereldtitel bij de beloften wist te veroveren. De laatste die er in slaagde was niemand minder dan de grootmeester zelf, Eddy Merckx. Maar vandaag mag België dromen van een opvolger.

De Nederlander Mathieu Van der Poel hoopt straks om na zijn wereldtitel bij de junioren van vorig jaar ook bij de beloften meteen raak te schieten. Zijn naam valt samen met die van de Australiër Caleb Ewan en de Deen Magnus Cort Nielsen regelmatig in het kransje der topfavorieten op goud.

België moest de voorbije jaren tevreden zijn met zilver (Vansummeren in 2003) en brons (Van Asbroeck in 2013), maar vandaag mag de natie dromen van het eerste goud in vijftig jaar. Met Loïc Vliegen, Tiesj Bennoot en - vooral - Dylan Teuns hebben de Belgen drie troeven om uit te spelen.

"Op dit zware parcours kunnen we zeker meespreken", zegt Vliegen (foto) in Het Nieuwsblad. "Tiesj is onze beste kans in een sprint, hij is iemand die je kan vergelijken met Van Avermaet. Teuns is enorm krachtig, hij kan aanvallen aan de voet van de helling en doortrekken tot boven. Ik ben dan weer explosief."

Tim Wellens deelde na de verkenning van het parcours Teuns al een plaagstoot uit door hem de opvolger van Eddy Merckx te noemen. Met ereplaatsen in de Ronde van Utah, de Ronde van Groot-Brittannië en de GP van Wallonië blaakt de 22-jarige Teuns van het zelfvertrouwen, maar hij beseft dat iedereen hem nu ook in de gaten zal houden.

"Dat is een nadeel. Maar wie alleen op mijn wiel koerst, kan wel eens de verkeerde Belg schaduwen", zegt Teuns, die net als Vliegen voor het BMC Development Team uitkomt. "Ik ben naar hier gekomen om de finale te kleuren. Als me dat lukt, ben ik geslaagd in mijn objectief."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer