Sport.be

Wielrennen

Boonen zelfzeker: 'Moet Gerrans niet vrezen in de sprint'

26.09.2014 | Kersten Steurbaut

Belga

Tom Boonen leeft met veel vertrouwen naar het WK van zondag toe. De Belgische kopman is ervan overtuigd dat hij in een sprint de betere is van Simon Gerrans.

Het was een zelfzekere Tom Boonen vrijdagochtend in het hotel van de Belgen. Samen met de twee andere kopmannen Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet stond de wereldkampioen van 2005 de pers te woord. Terwijl iedereen de mond vol heeft van Simon Gerrans en nagenoeg niemand met de Australiër naar de meet wil, ziet Boonen dat anders.

"Pas op, ik ken Gerrans goed. Hij is een steengoed renner. Hij wint Luik-Bastenaken-Luik en de twee Canadese wedstrijden. Hij is heel sterk, maar ik moet hem niet vrezen in de sprint. Ik ben ook snel. Hier op het WK rijden we een andere sprint dan in de Ardense klassiekers of Canada. Ten eerste krijgt hij te maken met andere tegenstanders, ten tweede is de finish niet helemaal zijn ding. Er is die klim op vier kilometer van de meet, maar het is wel een vlakke aankomst. Ik kan Simon kloppen in de sprint."

SPRINTEN MET KLEIN GROEPJE

Al beseft Boonen wel dat alles dan moet meezitten. "Het is een lastig parcours, maar niet superzwaar. In principe moet ik de finale kunnen rijden. Volgens mij zal alles gebeuren in de laatste ronde, op dat laatste klimmetje en dan is het zaak om vooraan mee te zijn, want het gaat daarna snel richting de finish. Volgens mij wordt er gesprint voor de titel: met vier, vijf renners of een iets groter groepje, maar alleen finishen lijkt me moeilijk op dit parcours."

Zelf heeft Boonen er naar eigen zeggen alles aan gedaan om goed te zijn in Ponferrada. "Ik ben al twee maand bezig met dit WK", zegt hij. "Ik voel me goed, ik ben gezond en gemotiveerd. We hebben een goede, homogene ploeg. We mogen onze twee handjes kussen dat we hier met vier à vijf jongens zijn die het kunnen afwerken. Dat is een luxe, we hebben meerdere troeven die we kunnen uitspelen."

NIET KIJKEN NAAR SAGAN, CANCELLARA EN DEGENKOLB

Als Boonen enkele favorieten moet noemen, weerklinken dezelfde namen die al de hele week circuleren. "Gerrans, Valverde", stelt hij. "Sagan was slecht in de Vuelta, Cancellara ook niet super en Degenkolb daar geloof ik niet in. Met zo'n blessure kan je niet hersteld zijn. En Michael Matthews? Die is ook snel, in elk ander land is hij kopman, maar hij rijdt voor Australië waar al een sterke kopman is, maar wie weet. Ook dat hoeft geen nadeel te zijn. Gerrans op de klim, Matthews in de sprint. Het kan allemaal. Er zijn zoveel scenario's mogelijk op een WK."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer