Sport.be

Wielrennen

Goud en brons voor Noorwegen, Benoot net naast het podium

26.09.2014 | Gert-Jan Weyters

Belga

De Noor Bystrom is de nieuwe wereldkampioen wielrennen bij de beloften. De Australiër Ewan pakte zilver, Skjerping, een andere Noor, was goed voor brons. Tiesj Benoot viel net naast het podium.

De Oostenrijker Schönberger, de Roemeen Grosu en Isagandarov uit Azerbeidzjan gingen er meteen na de start vandoor. Veel voorsprong kregen ze niet van het peloton, want in de tweede ronde werden ze alweer bijgehaald. Meteen daarna kregen we een nieuwe kopgroepje met Barbari, Koestadintsjev en opnieuw Schönberger. Hun voorsprong liep op tot bijna 2:30.

Met nog zo'n 75 km voor de boeg ging een groepje van zeven renners, met onze landgenoot Kenneth Van Rooy, in de tegenaanval. Zepuntke en Hofstede maakten vooraan nog de aansluiting, maar deze vluchtersgroep was ook geen lang leven beschoren. Het was vooral het Australische team, dat werkte voor hun snelle man Caleb Ewan, dat er voor zorgde dat het tempo in het peloton hoog bleef.

Dat zinde de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes niet. Meintjes, die onlangs voor MTN-Qhuebeka nog deelnam aan de Vuelta bij de profs en vorig jaar de zilveren medaille won op het WK, was uit op een nummertje en reed weg uit het peloton op 50 km van de streep. Hij haalde de koplopers bij en liet ze meteen achter zich. Een ronde lang reed hij alleen voorop, maar de andere favorieten zagen dat niet graag gebeuren.

De Zwitser Küng, Europees kampioen bij de beloften, ging op zoek naar de Zuid-Afrikaan en kreeg in zijn zog enkele andere grote namen mee zoals de Fransman Pierre-Roger Latour en onze landgenoten Dylan Teuns en Loïc Vliegen. Meintjes werd gegrepen, maar bleef wel vooraan.

Even zag het er naar uit dat dit groepje het tot het eind van de wedstrijd zou uitzingen, maar onder impuls van het Australische team kwam alles weer samen. Niet naar de zin van de Fransman Kevin Ledanois die voorop bleef en hij ging als leider de slotronde in met een minimale voorsprong. Ook zijn poging strandde.

Op het laatste klimmetje van de dag pakte Sven Erik Bystrøm uit met een straffe demarrage. De Noor bleef voorop en schuwde de risico's niet in de afdaling. Aan de meet hield hij nog een kleine voorsprong over en reed hij solo over de streep. Caleb Ewan won de sprint van het peloton om het zilver. Een andere Noor, Kristoffer Skjerping, pakte het brons. Tiesj Benoot viel net naast het podium met een vierde plaats.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer