Sport.be

Wielrennen

Kwiatkowski wereldkampioen, Van Avermaet vijfde

28.09.2014 | Erik Duchateau

Belga

Michal Kwiatkowski is de nieuwe wereldkampioen. De Pool bleef net uit de greep van een groepje waarin Philippe Gilbert superwerk verrichte voor de ploeg, maar Greg Van Avermaet net naast het podium viel.

Het WK wielrennen is traditioneel ook een beetje het WK wachten. Wachten tot de 'vlucht van de dag' tot stand komt, zo lang mogelijk wachten om pionnetjes in te zetten in de achtervolging, wachten op het geschikte moment om de koers te doen ontploffen, wachten om de ultieme demarrage te plaatsen... of de sprint afwachten.

Op de vlucht van de dag moesten we in Ponferrada niet lang wachten. Aan het einde van de eerste van 14 ronden hadden Matija Kvasina (Kroatië), Zydrunas Savickas (Litouwen), Oleksandr Polivoda (Oekraïne) en Carlos Julian Quintero (Colombia) al anderhalve minuut bonus op het peloton. De maximale voorsprong van het kwartet zou oplopen tot meer dan een kwartier.

POLEN 100 KM OP KOP

De Polen konden zich het minst lang bedwingen in de achtervolging en zetten zich na vier ronden - op 180 km van het einde - resoluut op kop van het peloton in dienst van Michal Kwiatkowski. Ruim 100 km lang hielden ze het vol. Toen namen de Italianen over onder impuls van Giovanni Visconti en Fabio Aru. Op 64 km van de meet leidde het beukwerk van de squadra tot een hergroepering.

In de daaropvolgende schermutselingen staken Tim Wellens en Sep Vanmarcke de neus aan het venster en reed Tony Martin kilometers lang alleen voor het peloton uit, maar boven de 50 seconden steeg de voorsprong nooit uit. Er was te veel getwijfel bij de aanvallers. Op 30 km van het einde troepte alles weer samen. Het was wachten op het juiste moment...

KWIATKOWSKI DEMARREERT VOOR DE SLOTKLIM

Bij het ingaan van de laatste ronde had een nieuwe kopgroep - bestaande uit Alessandro De Marchi, Cyril Gautier, Michael Valgren Andersen en Vasil Kiryienka - 44 seconden voorsprong op het peloton. De Spanjaarden en een sterke Ben Hermans verkleinden de kloof tot 10 seconden op 8 km van het einde. De kopmannen hadden lang genoeg gewacht en moesten het nu zelf oplossen.

Michal Kwiatkowski talmde niet en sprong nog voor de slotklim weg. De Pool ging op de laatste helling op en over De Marchi en co. In het peloton nam Joaquim Rodriguez zijn verantwoordelijkheid. Philippe Gilbert, Simon Gerrans, Alejandro Valverde, Greg Van Avermaet, Matti Breschel en Tony Gallopin gingen mee. Op de top - op minder dan 4 km van de finish - had Kwiatkowski 9 seconden op zijn vermaarde achtervolgers.

GILBERT OFFERT ZICH OP

De Pool scheurde in de gevaarlijke afdaling op het natte wegdek vol door de bochten, maar ook Gilbert ging tot het uiterste. Hij offerde zijn eigen winstkansen op voor Van Avermaet, maar kreeg geen steun van de andere landen in de achtervolgende groep, waaruit Rodriguez intussen gelost was.

Op 150 meter van de meet kon Kwiatkowski rustig omkijken, zijn truitje goed trekken en de armen in de lucht steken. De wereldtitel ging verdiend naar Polen, het land dat niet afwachtte en al vroeg in de koers de mouwen opstroopte.

TOPSPRINTERS IN TOP-10

In de spint voor het zilver haalde Gerrans het voor Valverde, Breschel, Van Avermaet, Gallopin en Gilbert. Op de plaatsen 8 tot en met 10 eindigden de topsprinters die - niet geheel onlogisch - onderweg geen trap te veel gaven en de sprint afwachtten. Op 7 seconden na bleek dit de juiste tactiek, maar Alexander Kristoff moest uiteindelijk vrede nemen met de achtste plaats, John Degenkolb met de negende en Nacer Bouhanni met de tiende.

SAGAN 43STE, BOONEN 49STE

Fabian Cancellara legde beslag op de 11de plaats, Michael Matthews werd 14de, uittredend wereldkampioen Rui Costa 23ste, Joaquim Rodriguez 33ste, Vincenzeo Nibali 40ste, de onzichtbare Peter Sagan 43ste, Jan Bakelants 48ste, Tom Boonen 49ste, Ben Hermans 56ste en  Sep Vanmarcke 64ste. 65 renners reden het WK uit. Jelle Vanendert, Johan Vansummeren en Tim Wellens gaven in de slotfase op.

WK wielrennen

1. Michal Kwiatkowski (Pol) de 254,8 km in 6u29:07
2. Simon Gerrans (Aus) op 0:01
3. Alejandro Valverde (Spa) 0:01
4. Matti Breschel (Den) 0:01
5. Greg Van Avermaet (Bel) 0:01
6. Tony Gallopin (Fra) 0:01
7. Philippe Gilbert (Bel) 0:04
8. Alexander Kristoff (Noo) 0:07
9. John Degenkolb (Dui) 0:07
10. Nacer Bouhanni (Fra) 0:07Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer