Sport.be

Wielrennen

Wellens: 'Volgende ritten worden beslissend'

21.07.2019 | Tom Van Aken

Belga

Tim Wellens is nog altijd drager van de bergtrui, maar wist zondag geen punten te verzamelen. "Ik heb iets te veel energie gestoken in de beginfase om mee te springen met de vroege vlucht en die prijs heb ik daarna betaald", verklaarde de renner van Soudal Lotto.

Wellens heeft 64 punten en ziet Thibaut Pinot naderen tot op 14 punten. "Ik ben fier op mijn dertiende bollentrui, maar ik vind het wel jammer dat ik vandaag geen punten heb verzameld. Dat was nochtans het doel, maar helaas is het me niet gelukt."

Het ging hard meteen na de start en er volgde een zware strijd voor de vroege vlucht, getuige het wedstrijdgemiddelde in het eerste uur: 47 kilometer per uur. "Het was inderdaad oorlog en ik heb iets te veel energie gestoken in het meespringen met een paar renners. Ze bleven echt lang koersen en ik moest het peloton al snel laten rijden omdat de benen vol liepen. Daarna heb ik de knop omgedraaid en lag de focus op finishen, niet meer op punten pakken. De benen hebben beslist, daar moet ik me bij neerleggen."

"De rustdag zal deugd doen. Dat geldt wellicht voor iedereen. Meestal ben ik goed daags na een rustdag en ik hoop dat dat ook nu het geval zal zijn, al mik ik vooral op rit 18 en 19. Die worden beslissend voor het bergklassement en het wordt zaak om dan goede benen te hebben en mee te springen met de vlucht en punten te pakken. Ik kan nog altijd bergkoning worden, maar ik zal ervoor moeten knokken. Al denk ik niet dat Pinot bezig is met dat bergklassement, maar eerder met het algemene klassement."

YATES:'BANG DAT ZE ME ZOUDEN GRIJPEN''

Na een fel betwiste vijftiende etappe mocht Simon Yates (Mitchelton-SCOTT) voor de tweede keer in deze Ronde van Frankrijk de handen in de lucht gooien. "Ik nam deze kans met beide handen", zei de 26-jarige Brit.

Yates was de enige vluchter die uit de greep van de klassementsrenners kon blijven. "Ik was heel trots op mijn vorige winst (in de twaalfde etappe, de eerste in de Pyreneeën) en ben dat nu opnieuw. Het was een extreem harde dag, van het startschot tot de finish. Er was geen enkel moment van rust. Maar ik koerste zoals ik het graag doe: agressief. En ik haalde mijn slag thuis."

"Ik was bang dat ze mij zouden grijpen. In het begin van de slotklim had ik Simon (Geschke) bij me, een heel goede metgezel, ook in de vallei. Maar dan moest ik wel gaan, de kloof moest groot genoeg zijn. De klassementsrenners koersten hard. De hele dag eigenlijk. Niet alleen Pinot, maar ook de ploeg van Movistar. Dat bepaalde ook hoe snel wij moesten gaan. De kloof was nooit groot genoeg om spelletjes te spelen."

En zo is het niet kopman Adam Yatesn maar diens tweelingbroer die momenteel het mooie weer maakt voor Mitchelton-SCOTT. "Vandaag was een dag waarop ik mijn kans zou krijgen, de mindere dag van Adam had daar niets mee te maken. Ik nam die kans met twee handen. En ik ben er zeker van dat ook Adam er nog terug zal staan. Geen twijfel mogelijk. En ik, ik ben nu heel moe. Dit vroeg veel krachten, maar er komen nog kansen."

MERCKX: 'MIJN FAVORORIET IS...'

Eddy Merckx is een al een paar dagen te gast in de Tour de France. De vijfvoudige Tourwinnaar zag al een mooie en spannende Tour de France en duidde na de laatste rit in de Pyreneeën Geraint Thomas als favoriet aan. "Als ik vandaag iemand moet noemen, dan is dat Geraint Thomas."

Merckx was vandaag andermaal eregast in de Tour, op de Belgische nationale feestdag. "Al hebben de Belgen het vandaag niet echt bijzonder gedaan", lachte hij bij France Television. "Maar anderzijds was het al een heel mooie Tour voor de Belgen, met drie ritzeges. Dat was alweer lang geleden en ze hebben zich al heel vaak getoond. Tot nu toe was het gewoon ook al een buitengewone Tour, met de Belgische ritzeges, mooie sprints, een ongelooflijke Julian Alaphilippe, het was fijn om naar te kijken."

"Alaphilippe verloor vandaag wel wat tijd, maar hij hield stand en houdt het geel. Al wordt het vanaf nu wel heel moeilijk. Hij heeft toch wel al heel veel inspanningen geleverd. De rustdag zal heel welkom zijn en de slotfase in de Alpen wordt heel zwaar. Bovendien heeft hij geen ploeg om die trui te verdedigen", schatte hij de kansen van de Fransman dus klein in.

"Het is moeilijk om een grote favoriet aan te duiden. Alles ligt nog op een zakdoek bij elkaar. Als ik na deze rit dan toch een favoriet moet noemen, dan is dat Geraint Thomas." En niet Thibaut Pinot repliceerde de Franse reporter. "Wat hij de voorbije dagen deed is straf, indrukwekkend zelfs en het zou goed zijn voor de Fransen dat nog eens een landgenoot wint, dus dan hoop ik voor jullie dat Thibaut dat doet."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer