Sport.be

Wielrennen

Alaphilippe: 'Mijn voorsprong stelt niets voor in de Alpen'

22.07.2019 | Michaël Michiels

Belga

Julian Alaphilippe krijgt de druk van heel Frankrijk op zijn schouders. De geletruidrager van Deceuninck-Quick Step is bij het ingaan van de laatste Tourweek de Franse hoop op een eerste Tourwinnaar sinds 1985. Zelf houdt hij de druk af.

"Ik moet rustig blijven", zegt Alaphilippe, die nu al elf dagen in het geel rondrijdt. Na de eerste twee Pyreneëenetappes zag het er erg goed uit voor de Franse chouchou, maar gisteren toonde zijn pantser enkele scheurtjes in de etappe naar Foix Prat d'Albis.

Zelf blijft Loulou nuchter bij alle druk. "Ik heb geen idee of het realistisch is om Parijs te halen in de gele trui. Ik stel mezelf gewoon de vraag niet. Ik blijf voortdoen zoals de voorbije twee weken en zal alles geven om mijn leidersplaats te verdedigen."

Alaphilippe blijft realistisch en beseft dat wat nog komt in de Alpen geen cadeau is. "Vorig jaar was de Tour al geweldig met de bolletjestrui en twee mooie overwinningen. Ik voelde toen al veel steun van het publiek, maar nu geeft de gele trui me nog een extra duwtje. Hoe dichter ik bij Parijs kom, hoe meer het gevoel verandert. Maar er komen nog zware etappes, dus ik moet realistisch blijven. Op de Tourmalet heb ik mezelf verrast, maar gisteren was een loodzware etappe."

De Franse uitblinker bij Deceuninck-Quick Step heeft 1'35" voorsprong op eerste achtervolger Geraint Thomas (Team Ineos). Achter hem ligt alles op een zakdoek met vijf renners binnen de 40 seconden. "Ik heb een mooie voorsprong. Anderhalve minuut voorsprong is beter dan anderhalve minuut achterstand", grapte de Fransman. "Maar in de Alpen is zo'n voorsprong veel en tegelijk niets. Op een verschrikkelijke beklimming richting Val Thorens stelt zo'n voorsprong bijna niets voor. Wie de gevaarlijkste tegenstander is? Daar denk ik niet veel over na. Team Ineos heeft twee speerpunten, Kruijswijk is heel sterk met zijn ploegmaats en Pinot verkeert in een uitzonderlijke vorm."

Alaphilippe is duidelijk erg gefocust op wat nog komt. Met eventuele plannen om zich volgend seizoen volledig op een klassement in de Tour te richten is hij niet bezig. Ook ploegbaas Patrick Lefevere heeft zijn twijfels: "Het is niet mogelijk om je ploeg in één jaar volledig te veranderen. Voor het algemene klassement heb je sterke helpers nodig in de bergen. Het is te laat om dat te veranderen."

Het slotwoord is nog voor de maillot jaune in deze Tour. "We wisten op voorhand dat we geen team hadden om de Tour te winnen", besloot Alaphilippe. "Ik ben enkel naar hier gekomen om mijn stempel te drukken op de Tour. Ik heb nu twee ritten gewonnen en rijd als meer dan tien dagen in het geel."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer