Sport.be

Wielrennen

Bennett slaat unieke drie op drie

14.08.2019 | Ward Bollen

Belga

Sam Bennett blijft heersen in de BinckBank Tour. Dylan Groenewegen bood nog veel weerwerk, maar na een ultieme eindjump en een fotofinish stond de Ier ook in Aalter op het hoogste podiumschavotje. Een unicum, want nooit scoorde een renner een zuivere hattrick in de enige Belgisch-Nederlandse rittenkoers.

De derde etappe met start en aankomst in Aalter was een eerbetoon aan de Bjorg Lambrecht. Na een ingetogen speech van de Aalterse burgemeester Pieter De Crem en een indrukwekkende minuut stilte trok het peloton, met de renners van Lotto Soudal op de eerste rij, zich op gang. Na 33 km volgde er een passage door Knesselare, het dorp van Lambrecht. Koersdirecteur Rob Discart en burgemeester De Crem overhandigden er bloemen aan familieleden en leden van de supportersclub van Bjorg Lambrecht, die postgevat hadden voor de kerk van Knesselare, waar dinsdag de uitvaart had plaatsgevonden.

Laurens De Vreese, Jan-Willem Van Schip en Aaron Verwilst reden onder luid applaus van de vele toeschouwers als vroege vluchters door Knesselare tijdens een ingetogen passage. Ook Viacheslav Kuznetsov behoorde aanvankelijk tot de kopgroep, maar de Rus kreeg af te rekenen met materiaalpech. Veel meer dan twee minuten voorsprong kreeg de kopgroep echter niet. En die kloof werd bijna helemaal gedicht na een versnelling van de renners van Lotto-Soudal op de tweede passage op de kasseien van de Neringenstraat. Op zeventig kilometer van de aankomst was het verhaal van de vroege vluchters al voorbij.

Nadien volgde er een stormvloed aan aanvalspogingen. Baptiste Planckaert, leider in het Super 8 Checkpoint-klassement, profiteerde van het spektakelrijke schouwspel en kwam voor de vijfde keer in deze BinckBank Tour als eerste voorbij aan de Super 8 Checkpoint-sprint. Zijn poging om samen met ploegmaat Lionel Taminiaux en de bedrijvige Julien Duval lukte echter niet.

TWEEDE VLUCHT VAN DE DAG

Want de ene na de andere renner probeerde een nieuwe ontsnapping op poten te zetten. Zelfs leider Sam Bennett en sprinters Alvaro Hodeg en Jasper Philipsen plaatsen een versnelling. Maar het waren uiteindelijk Stijn Steels, Guillaume Van Keirsbulck en Harry Tanfield die de tweede vlucht van de dag vormden. De drie kregen uiteindelijk een maximale voorsprong van vijftig seconden, maar een derde massasprint konden ze niet ontlopen. De sprintersploegen voerden het tempo alsmaar op en op vier kilometer van het einde was het verhaal van Steels, Van Keirsbulck en Tanfield over.

In de massaspurt, die door een valpartij vlak voor de laatste bocht nog werd ontregeld, ging Jasper Philipsen vanop zo?n driehonderd meter aan. Dylan Groenewegen ging snel over de Belg, maar met een fameuze eindjump kwam Sam Bennett op de streep nog langszij. De fotofinish moest zekerheid brengen over dagwinst en daarop bleek dat de Ier zijn wiel nipt voor dat van de Nederlander had gegooid.

Een hattrick dus voor Bennett, die ook al de eerste en de tweede rit won. Een unieke zege in de geschiedenis van de BinckBank Tour, want nooit eerder won een renner drie etappes op rij. De Ierse kampioen verstevigt ook zijn leidersplaats in het klassement.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer