Sport.be

Wielrennen

Viviani wint Schaal Sels... maar niet Elia

25.08.2019 | Erik Duchateau

Belga

De Italiaan Attilio Viviani (Cofidis) heeft de 94ste editie van de Schaal Sels (1.1) op zijn naam geschreven. In een sprint op de Bredabaan in Merksem haalde de jongere broer van Elia Viviani het van onze landgenoten Timothy Dupont (Wanty-Gobert) en Michael Van Staeyen (Roompot-Charles).

Voor de 22-jarige Italiaan was het de eerste profzege in zijn carrière. Viviani is momenteel aan de slag als stagiair bij Cofidis. De wedstrijd zal echter op de eerste plaats herinnerd worden door de protestactie van het peloton. De wedstrijd werd vrij vlug na de start geneutraliseerd door de renners zelf. Bij de eerste passage aan de finishlijn hield het peloton voet aan grond omdat het parcours hen te gevaarlijk leek.

Diverse renners waren tijdens die eerste ronde immers het slachtoffer geworden van valpartijen. Na een onderhoud van de renners met Staf Scheirlinckx, voorzitter van de rennersvereniging, de wedstrijdleiding en organisator Ben Simons werd beslist enkele gevaarlijke punten op de omloop te schrappen. Daarna trok het peloton zich weer op gang voor nog acht ronden van elk 16 kilometer.

Meteen zat de vaart erin. Met nog 75 kilometer voor de boeg trokken Tom Van Asbroeck en Guilllaume Boivin in de aanval. De twee renners van Israel Cycling Academy kregen een maximale voorgift van anderhalve minuut op het peloton.

Op 60 kilometer van de finish sloegen Stijn Steels, Bryan Boussaer en Christophe Noppe tegen de vlakte. Laatstgenoemde, sprinter bij Sport Vlaanderen-Baloise, werd door zijn ploegmakkers na verloop van tijd opnieuw in het peloton gebracht.

Bij het ingaan van de slotronde was de voorsprong van de twee ploegmakkers voorin geslonken tot een halve minuut. Van Asbroeck en de Canadees Boivin bleven doorgeven, maar werden op 8 kilometer van de eindmeet opnieuw tot de orde geroepen. Meteen maakte het peloton zich klaar voor de op voorhand aangekondigde massasprint.

Dries De Bondt, Anthony Turgis en Alex Colman versnelden op 5 kilometer van de finish. Achter hen reageerden Dimitri Peyskens en Dries Van Gestel. Zij haakten op anderhalve kilometer van de eindmeet hun karretjes aan bij de drie leiders, maar onder de vod smolt alles opnieuw samen en viel de beslissing na een massasprint.

Maar het werd geen twee op twee voor Timothy Dupont. De West-Vlaming beet in de massasprint de tanden stuk op Attilio Viviani. "Het was net niet en dat is jammer", reageerde Dupont. "Zeker na al het werk dat de ploeg voor mij gedaan heeft. Van bij de start controleerden zij de koers en zorgden ze er ook voor dat het zou uitdraaien op een massasprint. Ik heb het jammer genoeg niet kunnen afmaken."

"Ik maakte een foutje door bij de passage aan de laatste bocht net iets te ver te zitten. Uit ervaring, vorig jaar won ik hier, wist ik dat ik voor die laatste curve moest aangaan. Nu kon ik dat niet en werd ik dus tweede."

In tegenstelling tot zijn broer is de 22-jarige Attilio Viviani een nobele onbekende. Ook Dupont kende hem niet. "Het sprinten zal bij de Viviani's in de genen zitten zeker? Ik moet toegeven dat hij echt wel snel is."

"Ik ben wel blij dat de organisatoren en de wedstrijdleiding na de eerste ronde naar onze grieven hebben geluisterd. Het parcours was echt te gevaarlijk. Er waren er al enkele valpartijen geweest. Nadat er enkele punten geschrapt waren, was de omloop een stuk veiliger."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer