Sport.be

Wielrennen

Quintana wint eerste rit in lijn, Roche nieuwe leider

25.08.2019 | Erik Duchateau

Belga

Nairo Quintana (Movistar) heeft de eerste rit in lijn, bijna 200 km tussen Benidorm en Calpe, van de Ronde van Spanje gewonnen. De Ier Nicholas Roche (Sunweb) werd tweede en wordt de nieuwe leider.

De rit was er op papier geen voor sprinters, want met de Puig Llorença, 3,3 km aan 9,5 procent, op 25 km van het eind, waren er eerder kansen voor aanvallers dan voor de snelle jongens die zo'n klim moeilijk zouden overleven. De tweede dag kon dus al meteen spektakel opleveren.

Op de Puerto de Confrides, een klim van 20,4 km aan 3,6 procent, kreeg de vroege vlucht vorm op aangeven van Sander Armée en Angel Madrazo, die de eerste punten pakte bergop. Achter hen werd een tegenaanval opgezet met Willie Smit en Jonathan Lastra. Een samensmelting volgde net voor de Alto de Binilloba, waar Madrazo opnieuw de punten voor de bergtrui meegraaide.

Veel voorsprong gunde het peloton de vier vluchters evenwel nooit, vooral Jumbo-Visma toonde zich in de achtervolging en was duidelijk iets van plan na het tijdverlies van zaterdag. Nog voor de voet van de slotklim werd met Sander Armée de laatste vluchter ingerekend. Jumbo-Visma legde er de pees op, met een rotvaart ging het naar de voet van de klim.

Daar kregen we al snel een demarrage van Pierre Latour, die Davide Formolo en George Bennett meekreeg. Ook Alejandro Valverde toonde dat hij in goede doen was en dichtte het gaatje op de koplopers. De wereldkampioen versnelde op 1,2 km van de top nog eens, de groep met favorieten dunde uit, Steven Kruijswijk keek toen al tegen een achterstand van 25 seconden aan en die zou alleen maar oplopen.

Eens boven en in de afdaling viel het ook niet meer stil. Mikel Nieve en Nicholas Roche slopen weg, Primoz Roglic wilde zijn tijdverlies goedmaken en reed naar hen toe, hij kreeg Quintana, Uran en Aru, ook al gevallen zaterdag, met zich mee: een elitegroepje dat goed samen werkte. In de achtervolgende groep speelde Valverde zijn rol van stoorzender voortreffelijk, rode trui Miguel Angel Lopez had enkel Izagirre in steun en die kreeg weinig hulp van de anderen, want zowel Valverde, Kelderman als Chaves had een mannetje mee vooraan.

Het kloofje schommelde lange tijd rond 15 seconden, maar zou uiteindelijk oplopen tot 40 tellen. Van Kruijswijk, Wout Poels en Fuglsang ontbrak intussen elk spoor. Zij zaten nog in een derde of vierde groep.

Vooraan versnelde Quintana op 3,1 km, iedereen keek naar Roche die de leiderstrui kon grijpen, maar die hield aanvankelijk de benen stil. Toen hij dan toch op de trappers ging staan, sprong Uran op zijn wiel en nam hij niet over. Quintana had intussen een mooie bonus verzameld. Toen Roglic in actie schoot op 1,7 km van het eind, was de Colombiaan al te ver. De ritzege dus voor Quintana, Roche werd tweede, Roglic derde. Samen met Uran en Aru deed hij een voortreffelijke zaak voor het klassement.

Verliezers van de dag zijn Steven Kruijswijk, die op 1:43 strandde, Daniel Martinez en Hugh Carthy. Wout Poels kwam op 9:51 binnen, samen met de andere Ineos-kopman Tao Geoghegan Hart en mag zijn klassementsambities opbergen.

In de stand heeft Roche een voorsprong van 2 seconden op Quintana en 8 op Uran. Roglic is zesde op 36 seconden. Maandag brengt de derde etappe over 188 kilometer het peloton van Ibi naar Alicante.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer