Sport.be

Wielrennen

Matthews sprint voor tweede jaar op rij naar de zege in Québec

14.09.2019 | Ward Bollen

Belga

De Australiër Michael Matthews (Sunweb) heeft vrijdag voor het tweede jaar op rij de GP van Québec (Can/WorldTour) op zijn naam geschreven. Greg Van Avermaet was de beste Belg op de derde plaats.

In de sprint van een uitgedund peloton haalde de 28-jarige Matthews het van voormalig wereldkampioen Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) en onze landgenoot Greg Van Avermaet (CCC). De olympische kampioen was er eerder al vier keer tweede (2018, 2017, 2016 en 2012) en één keer derde (2013).

Zondag wordt de GP van Montréal in Canada gereden. Vorig jaar wist Michael Matthews in beide koersen te juichen. Vrijdag Québec, zondag Montréal: het menu voor veel renners die het Wereldkampioenschap in Yorkshire niet in de rondes van Spanje of Groot-Brittannië voorbereiden.

De Belgische inbreng was bijzonder groot: WK-certitudes Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Remco Evenepoel namen het op tegen sollicitanten Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke en Tim Wellens, en namen als Sagan, Matthews en Julian Alaphilippe.

In het merendeel van de zestien lokale rondjes van 12,6 km, goed voor in totaal ruim 200 km en een drieduizendtal hoogtemeters, reed een groep van zes renners op kop: Luis Mas, Julien Bernard, Gavin Mannion, Adam Roberge, Evan Burtnik en Guy Sagiv. Terwijl zij een voorsprong van een achttal minuten kregen van het peloton, viel Roberge letterlijk weg. Mannion bleek uiteindelijk de sterkste vluchter en zong het uit tot een half uur voor de finish.

Net als de voorbije jaren duurde het bijzonder lang vooraleer de wedstrijd openbrak. Terwijl CCC, Sunweb en Bora-Hansgrohe het grote deel van het achtervolgingswerk op hun schouders namen, waren er enkele prikken van onder meer Pieter Serry, Vincenzo Nibali en Daniel Martin, maar de oversteek maken naar de kopgroep lukte hen niet. Verrassend was dat Evenepoel en Laurens De Plus al vroeg achterin het peloton jojo speelden.

De finale werd in gang getrapt door aanvallen van Stan Dewulf en Enric Mas aan het einde van de voorlaatste ronde, maar de wedstrijd werd pas beslist op de slotklim. Daarin brak Dries Devenyns de koers open voor ploegmaat Alaphilippe, die twee kilometer voor de aankomst zelf overnam. Enkel Sagan, Van Avermaet, Diego Ulissi en Jack Haig haakten hun karretje aan, maar net voor het ingaan van de sprint kwam ook een uitgedund eerste pelotonnetje aansluiten.

En vanuit die groep overspoelde Matthews de sprintende Alaphilippe, die uiteindelijk pas zevende zou worden. Sagan was net iets sneller dan Van Avermaet voor plaats twee. Ulissi werd vierde, voor Jasper Stuyven. Vorig jaar sprintten Van Avermaet en Stuyven ook al naar een tweede en derde plek in Québec. Met Wellens (negende) finishte in deze editie nog een WK-kandidaat in de top tien. Naesen werd twintigste, Vanmarcke veertigste.

REACTIES

Na afloop gaf Matthews trouwens nog een reden waarom hij zo kalm kon blijven in de laatste aanloop naar de sprint: de videogames van zijn PlayStation. "Ik speelde er de laatste dagen vaak op. Racegames. Veel Gran Turismo. Het voelde vandaag als een slow motion, en dat is een goed teken. Ik ging gewoon aan. Als ik te vaak nadenk in een sprint, maak ik fouten. PlayStation spelen hielp me zeker de ruimtes te zien in het peloton en mijn sprint goed te timen. Geen grap."

Matthews wordt binnen twee weken een van de renners om in de gaten te houden in het Britse Yorkshire. "Deze zege is een ongelooflijke boost voor het WK, na een niet zo goed seizoen. De beste renners koersten hier mee. Het is leuk dat ik de Australiërs zo kan bewijzen dat ik klaar ben om voor hen te strijden in Yorkshire."

Van Avermaet was een van de vier renners die Julian Alaphilippe konden volgen tijdens diens versnelling op twee kilometer van de finish, en hij had daarna ook nog wat jus in de benen toen de kopgroep net voor de sprint werd gegrepen door het achtervolgende pelotonnetje. "Ik voel me voldaan. Dit is altijd al een zware koers geweest, en ik ben behoorlijk blij met hoe het verliep", analyseerde hij achteraf.

Jasper Stuyven sprintte vrijdag naar een vijfde plaats in de Grote Prijs van Québec, een Canadese eendagskoers voor de WorldTour. Daar was de Leuvenaar van Trek-Segafredo zelf niet tevreden mee. "Het duurde een tijd voor ik me goed voelde in de race. Maar ik wist nog van de voorbije jaren dat het hier een 'mental game' is. In de laatste vier ronden, toen de adrenaline de bovenhand kreeg, voelde ik me echt goed. De ploeg volgde het plan, hield me in positie iedere keer we de klim op gingen, en zette me uit de wind", vat Stuyven zijn aanloop samen.
 
"Maar in de sprint zat ik wat ingesloten. Ik denk dat ik een van de snelste spurts reed, maar daar koop je niets mee als je niet minstens een podiumplaats als beloning krijgt. Ik ben eigenlijk ontgoocheld, want ik voelde dat ik de sprint en de benen had voor een podium. Dan is het ontgoochelend vijfde te worden."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer