Sport.be

Wielrennen

Roglic wint Vuelta,slotrit voor Jakobsen

15.09.2019 | Tom Van Aken

Belga

Fabio Jakobsen heeft in de straten van Madrid de slotrit van de 74e editie van de Vuelta op zijn naam gebracht. De eindzege van de Sloveen Primoz Roglic (Jumbo-Visma) kwam in de slotetappe niet meer in gevaar.

Voor Jakobsen was het de tweede ritzege in deze Vuelta, eerder was hij al de snelste in de vierde etappe. De Vuelta werd afgesloten met een traditionele parade richting Madrid, een aanloop van zo'n 50 kilometer, waarbij tijd werd genomen om foto's te nemen, een glaasje te klinken en elkaar te feliciteren. Daarna volgden de lokale rondes en steeg de nervositeit. Al meteen werd er aangevallen, onder meer Jelle Wallays toonde zich, maar hij raakte niet weg.

Diego Rubio en Daniel Martinez reden wel kilometers lang zo'n halve minuut voor het peloton, zij werden in de voorlaatste ronde opgeraapt door de sprintersploegen. Deceuninck - Quick-Step trok het peloton op een lint in de laatste 2 kilometer onder impuls van Rémi Cavagne, ritwinnaar in deze Vuelta, daarna was het aan Stybar en vervolgens loodste Richeze zijn sprinter Jakobsen perfect door het pak. Bennett kwam nog opzetten, maar te laat en dus boekte Jakobsen zijn tweede ritzege. De Pool Szymon Sajnok werd derde. Edward Theuns finishte als zesde, net voor Tosh Van der Sande.

Het eindklassement komt op naam van Roglic. De 29-jarige Roglic heeft in de eindstand 2:33 voor op de Spanjaard Alejandro Valverde en 2:55 op zijn landgenoot Tadej Pogacar. Na een vierde plaats in de Tour van vorig jaar en een derde in de Giro dit jaar, mag de voormalige schansspringer nu zijn eerste eindzege in een grote ronde vieren. Daarnaast wint hij ook het puntenklassement. Het bergklassement is voor de Fransman Geoffrey Bouchard, twee jaar geleden nog aan de slag in de sportwinkel Decathlon. Tadej Pogacar wint het jongerenklassement, het ploegenklassement is voor Movistar, de Prijs van de Superstrijdlust voor Miguel Angel Lopez.

ROGLIC:'VEEL UPS EN DOWNS'

Roglic moest verschillende keren op het eindpodium in Madrid en zijn speech was, net zoals zijn persmomenten, niet echt lang. Hij dankte zijn familie en zijn ploeg en iedereen die hem had bijgestaan in dit succes.

Roglic won eerder dit jaar de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Romandië. In de Giro finishte hij als derde. Roglic eindigde daarmee in elke etappekoers waarin hij dit seizoen gestart is op het podium. "Ik ben heel erg blij. Dit is met geen woorden te beschrijven", verklaarde Roglic. "Deze overwinning is niet alleen mijn mooiste overwinning, maar ook de grootste overwinning voor het wielrennen in Slovenië."

"Het waren drie zware en lastige weken met veel ups en downs. Vooral de vele valpartijen en tegenslagen maakten het ook mentaal moeilijk. Er waren verschillende belangrijke momenten. Elke dag gebeurde er wel iets. We moesten elke dag op onze hoede zijn. We hebben als ploeg veerkracht en weerbaarheid getoond. Ik ben trots op de ploeg, zoals we de afgelopen weken gereden hebben. Iedereen heeft zich honderd procent gegeven en dat gaf mij ook extra motivatie om er volledig voor te gaan. Ik ben opgelucht dat we dit tot een goed einde hebben kunnen brengen. Nu gaan we er van genieten en dan gaan we ons richten op volgende doelen."

Voor Jumbo-Visma is het de eerste eindzege in een grote ronde."Een overwinning in een grote ronde is het hoogst haalbare", aldus teambaas Richard Plugge. "De Tour is het grootste, maar dit is een grote en mooie stap in die richting. Dit is tot nu toe de mooiste overwinning in het bestaan van de ploeg. We zijn eind vorig jaar begonnen met het proces om structureel mee te gaan doen in de top van het wielrennen. Zowel in de klassiekers, als in de grote rondes. We hebben dit jaar laten zien dat we goed op weg zijn door het podium te halen in elke grote ronde. Een van de stappen was om de ploeg sterker te maken in de breedte en een mix te vinden van jonge talenten en ervaren mannen. Steven (Kruijswijk) en Primoz hebben al laten zien dat ze mee kunnen doen om de prijzen in grote rondes en met de komst van Tom Dumoulin wordt dat perspectief alleen maar groter."

Roglic is aan zijn vierde seizoen bezig bij Team Jumbo-Visma en is gestaag gegroeid in zijn ontwikkeling. "We zijn voorzichtig begonnen met Roglic", vervolgt Plugge. "We moesten eerst zien of hij wel kon koersen. Al snel bleek dat hij dat kon. Stap voor stap hebben we zijn progressie gezien. Eerst in de rondjes van een week en vorig jaar ook in de grote rondes toen hij vierde werd in de Tour. De Giro dit jaar was een les voor hem en de ploeg. De grootste les was om drie weken scherp en attent te blijven. Dat hebben we in deze Vuelta gedaan. De ploeg was heel erg sterk en Primoz haalde het beste uit iedereen. Vandaar dat wij het samen winnen altijd zo benadrukken."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer