Sport.be

Wielrennen

11 WorldTour-teams dienen bij Europese Commissie klacht in tegen UCI

01.10.2019 | Erik Duchateau

Belga

Velon heeft een antitrust-klacht neergelegd bij de Europese Commissie tegen de UCI. Volgens de belangenorganisatie, die 11 WorldTour-formaties verenigt, misbruikt de UCI haar macht om nieuwe regels in te voeren die vooral de eigen zakelijke belangen dienen.

Volgens Velon, dat sinds 2017 zelf de Hammer Series probeert te lanceren, fnuikt de UCI elk constructief overleg om vooral de eigen belangen te dienen. De UCI wordt ervan beschuldigd zijn reglementaire macht en politieke invloed gebruikt te hebben om de commerciƫle activiteiten van Velon op "illegale en incorrecte wijze" te boycotten, zo klinkt het in een persbericht van Velon.

Zo moest Velon van de UCI in februari de naam Hammer Series aanpassen, op straffe van schrapping uit de wielerkalender in 2020. Velon verwijst ook naar nieuwe technische regelgeving, waardoor wedstrijddata van renners in de portefeuille van de UCI en de organisatoren komen te zitten. "Maar verschillende stakeholders zijn niet geraadpleegd over die regels. Zelfs de eigen commissies waren niet op de hoogte", luidt het.

Velon heeft naar eigen zeggen gepoogd om een constructieve dialoog aan te gaan, maar dit weigert het hoogste wielerorgaan.

Bij Velon zijn elf WorldTour-ploegen aangesloten: BORA-hansgrohe, CCC, Deceuninck-Quick-Step, EF Education First, Mitchelton-Scott, Team Ineos, Trek-Segafredo, UAE Team Emirates, Jumbo-Visma, Team Sunweb en Lotto Soudal. De elf teams verklaarden zich op 20 september unaniem akkoord met de antitrust-klacht.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer