Sport.be

Wielrennen

Kristallen Fiets voor Evenepoel en Cant

04.12.2019 | Erik Duchateau

Belga

Remco Evenepoel heeft woensdagavond de 28ste editie van de Kristallen Fiets gewonnen. Bij de vrouwen werd de trofee voor de vierde keer uitgereikt en won Sanne Cant voor het eerst.

Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) haalde het voor zijn ploegmaat Philippe Gilbert. Wout Van Aert (Jumbo-Visma) moest vrede nemen met een derde plaats.

De Kristallen Fiets is een verkiezing georganiseerd door de krant Het Laatste Nieuws. De trofee wordt uitgereikt door een kennersjury van journalisten (schrijvende pers, audiovisuele en nieuwe media), de verschillende ex-laureaten (onder wie Andrei Tchmil, Johan Museeuw, Peter Van Petegem, Philippe Gilbert, Tom Boonen, Sven Nys en Greg Van Avermaet), een delegatie van Belgian Cycling, de verschillende bondscoaches en ruim 40 wielercoryfeeën en oude gloriën. Daarbij onder meer Eddy Merckx, Rik Van Looy, Roger De Vlaeminck, Etienne De Wilde, Roland Liboton, Freddy Maertens, Eric Vanderaerden, Johan De Muynck en Lucien Van Impe.

Evenepoel volgt op de erelijst Victor Campenaerts op, die deze keer ook bij de genomineerden was, vooral dankzij zijn werelduurrecord, maar naast de hoofdprijs greep. Evenepoel is de jongste winnaar in de geschiedenis van de Kristallen Fiets. Enkele weken terug moest hij nog vrede nemen met een tweede plaats in de verkiezing van de Flandrien, georganiseerd door Het Nieuwsblad, waarin Wout Van Aert hem toen met één punt klopte.

De 19-jarige Evenepoel koerste het voorbije seizoen zijn eerste wedstrijden bij de profs en bracht onder meer de Baloise Belgium Tour, de Clasica San Sebastian en het EK tijdrijden op zijn naam. Voorts snelde hij naar zilver op het WK tijdrijden, waarin enkel Rohan Dennis te sterk was.

Recordhouder van de Kristallen Fiets is Johan Museeuw (1993, 1995, 1996, 1997 en 2002) met vijf trofeeën. Philippe Gilbert (2008, 2009, 2010, 2011), Tom Boonen (2004, 2005, 2006, 2012) en Greg Van Avermaet (2014, 2015, 2016, 2017) hebben elk vier Kristallen Fietsen in de prijzenkast.

EINDELIJK PRIJS VOOR CANT

Sanne Cant (IKO Isolatie-Crelan) heeft de Kristallen Fiets voor vrouwen gewonnen, een prijs die woensdag voor de vierde keer werd uitgereikt. Voor Cant is het haar eerste Kristallen Fiets nadat ze al twee keer tweede werd. Cant werd het voorbije seizoen voor de derde keer wereldkampioene veldrijden.

VAN WILDER BESTE BELOFTE

Bij de beloften topten Ilan Van Wilder en Mauri Vansevenant de lijstjes. Het was Van Wilder, onder meer derde in het eindklassement van de Ronde van de Toekomst, die het uiteindelijk haalde voor de West-Vlaming. Volgend seizoen koerst de belofte bij de profs van Sunweb.

LEFEVERE BESTE PLOEGLEIDER

De prijs van beste ploegleider/manager/coach van het jaar ging naar Patrick Lefevere, die met zijn Deceuninck-Quick Step 68 zeges boekte het voorbije seizoen. Het is voor de West-Vlaming al zijn zevende Kristallen Fiets in zijn carrière, al moest hij de eerste trofee wel delen met Johan Bruyneel in 2000. Hij haalde het voor Kristof De Kegel van Corendon-Circus, trainer van onder meer Mathieu Van der Poel.

TWEEDE ZWEETDRUPPEL VOOR DECLERCQ

De Kristallen Zweetdruppel, verkozen door het publiek via de website van Het Laatste Nieuws, ging andermaal naar iemand van Deceuninck-Quick Step. Tim Declercq volgt zichzelf op de erelijst op en mag zich zo dus de beste helper noemen.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer