Sport.be

Wielrennen

Jubileumeditie van de Omloop kent hetzelfde parcours als vorig jaar

14.01.2020 | Niels Dirkx

Belga

Op zaterdag 29 februari wordt met de 75e editie van de Omloop Het Nieuwsblad het internationaal wielerseizoen in ons land op gang geschoten. De openingsklassieker krijgt hetzelfde parcours aangemeten als dat van 2019 toen de Tsjech Zdenek Stybar zegevierde.

De drie passages op de kasseizone van de Haaghoek en de beklimming van de Leberg zijn dus opnieuw de breekpunten. De laatste helling van de dag is de Bosberg. Van daaruit is het nog 13 kilometer tot de finish in Ninove.

De start blijft behouden aan het 't Kuipke in Gent. In de wielertempel worden ook de mannen- en vrouwenteams aan het publiek voorgesteld. De mannen beginnen om 11u30 aan hun openingsklassieker. De dames elite doen dat 10 minuten later.

"Onderweg krijgen de mannen 13 hellingen en 9 kasseistroken onder de wielen geschoven", stelde koersdirecteur Scott Sunderland van Flanders Classics. "Na de klassieke aanloop via Zottegem en Zwalm bereikt het peloton voor het eerst Horebeke. Daar wacht de eerste van in totaal drie passages op het duo Haaghoek-Leberg, dat net als de voorbije jaren een sleutelrol heeft."

In 2019 kreeg de Molenberg een nieuwe positie. Die helling lag een pak dieper in de finale. Ook dat blijft behouden. "Op zo'n 40 km van de streep wacht de Molenberg, die vooraf gegaan wordt door kasseien van Mater", vervolgde Sunderland. "Na de klassieke beklimming van de Berendries volgt onmiddellijk die van de Elverenberg om dan via Lierde richting Geraardsbergen te rijden. Dat betekent dat ook de kortere route tussen Berendries en Muur, zoals in 2019, behouden blijft. Het peloton bereikt de finale met het iconische duo Muur van Geraardsbergen-Bosberg, waarna er nog 13 km wedstrijd resten."

Het parcours van de dameskoers telt 126 kilometer, met onderweg 10 hellingen en 5 kasseistroken. "Net als de mannen krijgen zij de kasseien in Mater en de Molenberg op hun bord, gevolgd door de Berendries en de Elverenberg", besloot Sunderland. "Via Tenbosse en de Eikenmolen gaat het dan naar Geraardsbergen. Daar pikken ze in op exact dezelfde finale als de mannen met Muur en Bosberg als scherprechters."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer