Sport.be

Wielrennen

Ewan zegeviert voor tweede jaar op rij aan Hatta Dam

24.02.2020 |

Belga

Caleb Ewan heeft maandag voor het tweede jaar op rij de etappe van de UAE Tour bovenop de steile Hatta Dam gewonnen. De Australiër van Lotto Soudal neemt ook de leiderstrui over van de Duitser Pascal Ackermann

Ondanks de heuvelachtige aanloop richting Hatta Dam kreeg de tweede etappe van de UAE Tour een eentonig verloop. Twee renners die gisteren ook voor de vroege vlucht kozen, kregen de vrijheid van het peloton. Dat waren de ploegmaats Leonardo Tortomasi en Veljko Stojnic voor Vini Zabu-KTM.

De rest van de etappe werd de achtervolging op de twee vluchters geleid door Lotto Soudal, in dienst van Caleb Ewan die eerder dit jaar twee etappes won in de Tour Down Under. Nadat de laatste vluchter Tortomasi 24 kilometer van de finish werd gegrepen, reden de verschillende treintjes zij aan zij richting enkele opwarmklimmetjes voor de dam, waar Movistar met een tempoversnelling het peloton uitdunde.

Leider Pascal Ackermann, winnaar van de openingsetappe, was één van de eerste slachtoffers. Voor Victor Campenaerts ging het voorin echter niet snel genoeg: hij plaatste een uitvalspoging en kreeg daarbij Nicola Conci in steun, terwijl achterin het peloton de heroptredende Chris Froome in de problemen kwam. Net voor de voet van de slotklim werd Campenaerts terug bijgehaald, waarna Jasper De Buyst zijn kopman Ewan in ideale positie wist af te zetten in de laatste bocht.

Toch was het Sam Bennett die als eerste zijn versnelling inzette op de slothelling, maar Ewan remonteerde de Ier van Deceuninck-Quick.Step vlot. De Fransman Arnaud Démare (Groupama-FDJ) werd na Ewan en Bennett derde.

In de stand heeft Ewan twaalf seconden voorsprong op eerste achtervolger Bennett, en zestien seconden op Arnaud Démare. Morgen staat de eerste van twee aankomsten bergop gepland. De finish ligt op Jebel Hafeet, een klim van 10,6 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van zeven procent. De UAE Tour eindigt zaterdag.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer