Sport.be

Wielrennen

Van Aert: 'Kijk enorm uit naar Omloop'

28.02.2020 |

Belga

Wout van Aert (Jumbo-Visma) maakt zaterdag zijn rentree op de weg in de Omloop Het Nieuwsblad. De renner reed al enkele veldritten de voorbije maanden na zijn horrorblessure die hij opliep in de Tour de France, maar koerst met de Omloop pas zijn eerste wedstrijd sinds juli 2019. "Ik kijk er enorm naar uit", sprak hij vrijdag op een persmoment van zijn team in Gent.

Wout van Aert landde pas donderdagavond terug in België na een wekenlang verblijf op de Teide in Tenerife. Normaal zou hij de Omloop niet rijden en pas zijn rentree maken in de Strade Bianche. "Maar het coronavirus besliste er anders over. Ik was er niet echt mee bezig, al komt het nu met de UAE Tour plots wel heel dichtbij. De ploeg vroeg me of ik vroeger wou hervatten, omdat de kans niet onbestaande is dat de komende Italiaanse koersen niet worden gereden. Dan zou ik pas met de E3 mijn heroptreden maken en dat was wel laat. Dus start ik hier in de Omloop en het gevoel is goed. Of ik kan vergelijken met vorig jaar? Dat is moeilijk te zeggen. Mijn waardes op training zijn alvast goed. Ik heb een KOM op Strava van Chris Froome verbroken op een berg. Dus dat zegt al heel wat", lachte hij.

"Neen, natuurlijk was ik daar niet maniakaal mee bezig. Helemaal niet", doet hij verder uit de doeken. "Ik was gewoon blokken aan het trainen bergop en op één welbepaald punt van die klim van ruim een halfuur heb ik één keer de snelste tijd, sneller dan Froome. Dat is plezant natuurlijk, maar dat is een kort segment, niet over een ganse klim, maar blijkbaar zijn er nu journalisten die dat uitzoeken en zo wordt dat dan nieuws. Ik onthoud vooral dat mijn conditie goed is en dat ik uitkijk naar de Omloop", aldus de Belgische kampioen in het tijdrijden.

Morgen wordt de eerste race op de weg voor Van Aert, die tijdens de Tour zwaar ten val kwam en een horrorblessure opliep, sinds juli 2019. "Of ik schrik zal hebben? Dat weet ik niet. Ja, in het begin had ik schrik toen ik naar koers keek op televisie. We hebben daar aan gewerkt, maar ik weet niet wat het zal geven in de koers. Dat zal ik je zaterdagavond kunnen vertellen, al is het niet iets waar ik mee bezig ben momenteel. Neen, ik wil gewoon koersen, samen met met mijn team. Amund, Mike en ik staan op gelijke hoogte. We zijn alle drie kopmannen en we gaan ons volledig geven. Het doel is om alle drie in de finale te geraken", vervolgt Van Aert.

Ploegleider Merijn Zeeman acht de kans klein dat z'n kopmannen de Omloop kunnen winnen, na weken op hoogte getraind te hebben. "Ik ga wel akkoord met z'n visie. We hebben alle drie die stage gedaan, onze piek ligt later en het zou onlogisch zijn als we jongens kloppen die al veel wedstrijden in de benen hebben. Maar langs de andere kant weet iedereen intussen wat hij moet doen op training om goed te zijn. Die ervaring hebben we al en Merijn zegt misschien dat winnen onmogelijk is, maar ik geef hem graag ongelijk", besluit Van Aert.

Greg Van Avermaet tuk op derde zege

"Ik ben gezond en de conditie is goed", verklaarde Van Avermaet vrijdag op een persconferentie in het rennershotel. "De Omloop is één van mijn favoriete koersen. Ik won niet alleen twee keer, maar stond ook al een paar keer op het podium. De Omloop is ook de aanzet van een reeks Vlaamse koersen."

Van Avermaet kreeg in de twee rittenkoersen die hij afwerkte geen echt parcours op maat, maar imponeerde wel enkele keren. "De voorbereiding verliep naar wens. Er was geen enkele vlakke etappe in de Ronde van de Algarve en in Valencia was het of voor sprinters of voor klimmers. Daarom had ik me voorgenomen voluit te gaan wanneer ik kon. De koersen die er nu aankomen zoals de Omloop, E3 en de Ronde van Vlaanderen liggen mij een pak beter."

De 34-jarige Oost-Vlaming oogt bijzonder scherp. Hij staat zelfs op zijn Tour de Francegewicht. "Dat op aanraden van mijn coach. Ik liet de dessertjes wat meer links liggen, al was dat niet gemakkelijk. Ik vind de Omloop een heel belangrijke koers. Win je, dan valt er al veel druk van je af. Winst en verlies liggen dicht bij elkaar. Mederecordhouder worden zou mooi zijn."

Dylan Teuns start met vertrouwen

Teuns finishte vorig jaar als derde in Omloop Het Nieuwsblad. "Veel mensen schuiven me naar voren als de favoriet voor zaterdag. Zelf vind ik dat overdreven. Greg Van Avermaet was ook goed in Valencia en de Algarve. Wout van Aert en Tiesj Benoot waren op hoogtestage en hebben we nog niet gezien, maar die zullen ook wel in orde zijn. Het blok van Deceuninck - Quick-Step is altijd sterk in deze wedstrijden en Zdenek Stybar won al in de Ronde van San Juan, om maar één van hen te noemen. Ik verwacht ook wat van Tim Wellens en Philippe Gilbert. Ik onderschat niemand. Bovendien, wat is dat de grote favoriet? Ik lees geen kranten, ik ben niet bezig met sterren. De koers is onvoorspelbaar en je moet altijd de dag zelf zien hoe de wedstrijd verloopt."

Vorig jaar werd ik ook vijfde in de Ronde van Valencia, net zoals nu. Ik heb zo'n beetje dezelfde aanloop als toen. Ik denk wel dat ik sterker ben dan vorig jaar. Ik ben alleszins een betere renner, elk jaar zet ik een kleine stap. Dat is nu niet anders en ik ben blij met de stappen die ik heb gezet. Maar ik heb nog niet de topvorm te pakken. Mijn grote doelen liggen later in het voorjaar, zoals dat bij veel andere renners is. Niemand is nu al in topvorm, niemand in het peloton wil dat nu ook al. Maar ik geef toe dat ik blij ben met deze conditie en dat ik met zo'n vorm zeker met vertrouwen mag starten"

Er worden helse weersomstandigheden voorspeld. "Daar sta ik niet om te springen, maar ik ben er ook niet bang van. Ik heb in zo'n omstandigheden al goede resultaten gereden. Vorig jaar in Luik-Bastenaken-Luik finishte ik als negende, in 2016 was het verschrikkelijk weer en reed ik ook goed (17e). Het is voor iedereen in het peloton gelijk."

Naast Teuns zaten Sonny Colbrelli en Heinrich Haussler. "We staan alle drie op gelijke hoogte. Het is heel simpel, we zijn een team en collectief sterk. In het verleden heeft Quick-Step ook al vaak bewezen dat je als ploeg de beste resultaten haalt en wij willen diezelfde teamgeest creëren."

Tim Wellens: "Slecht weer? Graag!"

Wellens vreesde in de Ronde van de Algarve dat hij ziek zou worden en die vrees kwam uit. "De ziekte is doorgebroken", sprak hij op een persmoment van z'n team. "Zowel maandag, als dinsdag kon ik niet trainen, woensdag slechts één uurtje, donderdag 2u30 en vandaag een half uurtje op de rollen. Dat is uiteraard niet de ideale voorbereiding en mijn conditie staat nog niet zo ver als ik vooraf wilde. Ik wilde afgelopen week graag nog één lange duurtraining afwerken, maar dat is dus helemaal niet gelukt. Dat is jammer, maar het is niet dat ik doodziek was, ik had geen koorts, maar het is alleen vervelend. Ik hoop dat ik zaterdag toch kan meestrijden."

Vorig jaar werd Wellens derde. "En dus zou ik graag opnieuw de finale rijden. Dat is het doel, ook al ben ik hier nog helemaal niet top. Niemand denk ik, maar ik hoop om mee koers te kunnen maken. Niet alleen ik, maar ook Philippe Gilbert. Als we samen de finale kunnen rijden, zal ik tevreden zijn. Ik start hier ook met minder druk dan in de Ardense klassiekers, dat is ook wel eens een verandering."

Het weer wordt hels als we de voorspellingen mogen geloven. "Ik rijd mijn beste resultaten altijd in slecht weer. Dus vind ik die voorspellingen niet zo erg. Phil is normaal ook goed in zo'n omstandigheden. Het weer is zeker in het voordeel van onze ploeg. Bovendien denk ik dat het een beetje overroepen is en het nog wel zal meevallen. Misschien ben ik te optimistisch, maar zoals ik het nu zie zal het toch nog 12 graden worden. Zo koud is dat toch niet, maar wie weet denk ik er morgenavond anders over. Nu ik hier zit, voel ik me ook niet ziek, alleen als ik fiets heb ik nog last van slijmen. Hopelijk valt dat zaterdag mee."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer