Sport.be

Wielrennen

RETRO: De eerste van Tom Boonen!

10.04.2020 | Erik Duchateau

Belga

Vandaag is het dag op dag 15 jaar geleden dat Tom Boonen voor het eerst Parijs-Roubaix wist te winnen. Dit is het relaas van zondag 10 april 2005, zoals het toen op sport.be verschenen is...

Een beresterke Tom Boonen heeft na de Ronde van Vlaanderen ook Parijs-Roubaix gewonnen. Na een ware afvallingsrace sprintte hij sneller dan medevluchters Hincapie en Flecha.

Acht renners tekenden in een droge editie van Parijs-Roubaix voor de traditionele lange vlucht. In die kopgroep één Belg, Erwin Thijs, vier Fransen (Coyot, Berges, Sébastien Chavanel en Brard), een Duitser, Lang, en twee Spanjaarden, Barredo en Herrero. Hun maximale voorsprong bedroeg 12'05.

Een stabiele koerssituatie, die flink opgeschrikt werd door een vroege val van topfavoriet Van Petegem in het peloton. De 'Peet' moest twee minuten wachten op assistentie, trok pijnlijke grimassen, maar sloot na een sterk inhaalmanoeuvre van Davitamon-Lotto weer bij het peloton aan. Niet voor lang echter, de pijn aan de rug en de lies was te groot, Van Petegem gaf op, samen met ploegmaat Steels.

Met nog 77 km te gaan schoten de overige favorieten wakker. Na een verschroeiende tempoversnelling van Pozzato ontstond een interessant achtervolgend groepje met Boonen, Hincapie, Backstedt, Van Bon, Michaelsen, Cancellara en Flecha.

50 km voor de meet werden de vijf overgebleven vluchters, waaronder Thijs, opgeslokt door de groep-Boonen, waaruit Van Bon en Cancellara wegvielen met een lekke band. Boonen, Backstedt, Hincapie, Michaelsen en Flecha bleven over voor de zege.

De twee Scandinaviërs sneuvelden als volgenden in de afvallingsrace. Deen Michaelsen reed lek, Zweed Backstedt blies zijn motor op. Het trio Boonen, Hincapie en Flecha draaide de wielerpiste van Roubaix op en onze landgenoot maakte het feilloos af in de sprint. Hincapie werd tweede, Flecha derde.

Zo won de Balenaar een week na de Ronde ook de Helleklassieker. Net als Van Petegem twee jaar geleden, maar wel al op 24-jarige leeftijd. En als klap op de vuurpijl wordt hij ook de nieuwe leider in de ProTour. Boonen is niet te stoppen, door niets of niemand! Chapeau!

Top-10 Parijs-Roubaix
1. Tom Boonen (Bel) QuickStep 6.27.31
2. George Hincapie (USA) Discovery
3. Juan Antonio Flecha (Spa) Fassa Bortolo
4. Magnus Backstedt (Zwe) Liquigas-Bianchi op 1.09
5. Lars Michaelsen (Den) CSC 2.28
6. Leon Van Bon (Ned) Davitamon-Lotto 3.45
7. Florent Brard (Fra) Agritubel
8. Fabian Cancellara (Zwi) Fassa Bortolo
9. Thor Hushovd (Nor) Credit Agricole
10. Arnaud Coyot (Fra) CofidisFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer