Sport.be

Wielrennen

Filter op sport en datum

  • 25 mrt

  Valverde mikt nog op Spelen

  Het uitstel van de Olympische Spelen omwille van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus komt voor enkele oudere atleten erg ongelegen. In Spanje blijft wielrenner Alejandro Valverde, in de zomer van 2021 41 jaar oud, hoop houden."Dit uitstel was onvermijdelijk", begon Valverde in een videoboodschap van zijn team Movistar. "De gezondheid van de atleten komt altijd op de eerste plaats. De Spelen kwamen te snel op de kalender. Zelf hoop ik, als ik fit blijf en de bondscoach mij belt, ook volgend jaar deel te nemen aan de Spelen. Ik heb nog een contract bij Movistar tot eind 2021. Ik besef wel dat het als 41-jarige niet makkelijker zal worden."

 • 04 apr
  • 04 apr

  Hermans krijgt geen opvolger in Ronde van Utah

  Er vindt dit jaar geen zestiende editie van de wielerronde van Utah (2.Pro) plaats. De organisatie bevestigt het nieuws op de website van de rittenkoers. Ben Hermans blijft dus voorlopig de laatste naam op de erelijst.

 • 03 apr
  • 03 apr

  Wielerprofs blijven gemotiveerd, ondanks wegvallen koersen

  De UGent heeft een onderzoek gedaan bij 120 profwielrenners, mannen en vrouwen, voornamelijk uit België, maar ook uit Frankrijk en Nederland hoe zij met de coronacrisis omgaan. "Ondanks het wegvallen van de klassiekers blijven ze gemotiveerd", is het belangrijkste resultaat. Het onderzoek werd uitgevoerd door de vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie.

  • 03 apr

  Crisis treft CCC-team van Van Avermaet zwaar

  CCC, de ploeg van Greg Van Avermaet, zit in slechte papieren. Momenteel vindt een crisisoverleg plaats, maar de coronacrisis treft het team hard en er zullen zware maatregelen volgen. Schoenenfabrikant CCC verkeert al een tijd in financiële problemen en met de uitbraak van het coronavirus gaat het nog slechter. Donderdag gaf CEO Dariusz Milek al aan dat zware bezuinigingen nodig zijn en ook de wielerploeg gevolgen zal dragen.

  • 03 apr

  Planckaert krijgt geen opvolger in Rund um Köln

  Rund um Köln (1.1) wordt dit jaar niet georganiseerd. De 104de editie van de oudste Duitse eendagskoers stond op 14 juni geprogrammeerd, maar is vrijdag vanwege de coronacrisis geannuleerd. Of het evenement in 2021 opnieuw kan doorgaan, is nog onzeker.

  • 03 apr

  Liévin kandidaat om WK veldrijden 2025 te organiseren

  De Franse stad Liévin stelt zich kandidaat om in 2025 het WK veldrijden te organiseren. Dat heeft burgemeester Laurent Duporge vrijdag bevestigd. De UCI kent de organisatie van het WK 2025 normaliter in september tijdens haar jaarlijkse congres toe.

  • 03 apr

  Belgische wielerbond verlengt competitieverbod tot 1 juni

  Het verbod op wielerwedstrijden in België wordt vanwege de coronacrisis verlengd tot en met 1 juni, zo is vrijdag bekendgemaakt. Voor onder meer het BK junioren op de weg in Middelkerke (24 mei) wordt een nieuwe datum gezocht.

  • 03 apr

  Geen Ronde van Zwitserland dit jaar

  De Ronde van Zwitserland is de volgende grote wielerwedstrijd die door de coronacrisis dit jaar van de kalender verdwijnt. De organisatie van de rittenkoers uit de WorldTour bevestigt dat de 84ste editie, die voorzien was van 7 tot 14 juni, wordt afgelast en verschuift naar 2021.

  • 03 apr

  Vuelta zal op geplande data plaatsvinden

  De Ronde van Spanje vindt nog altijd plaats op de geplande data, van 14 augustus tot 6 september, en zal uit 21 etappes bestaan. Dat bevestigde Vuelta-directeur Javier Guillén donderdag.

 • 02 apr
  • 02 apr

  Volta Limburg Classic dit seizoen definitief van kalender

  De Volta Limburg Classic wordt dit seizoen niet meer verreden. De organisatoren hebben de wielerwedstrijd definitief afgelast. De wedstrijd en toertocht stonden aanvankelijk voor komend weekend in Nederlands Limburg op het programma. De organisatie wilde de Volta Limburg Classic eerst alleen maar uitstellen vanwege het coronavirus. Maar uiteindelijk bleek er in het najaar geen geschikte datum meer.

  • 02 apr

  FC Barcelona plant benefietwedstrijd tegen derdeklasser

  De Spaanse landskampioen en competitieleider FC Barcelona plant een benefietwedstrijd tegen derdeklasser CF Igualada, zo maakte de club donderdag bekend. De opbrengst zal gaan naar de strijd tegen het coronavirus. Momenteel ligt het voetbal in Spanje volledig stil vanwege de pandemie. Pas als de volksgezondheid het toelaat, kan de wedstrijd plaatsvinden. "Maar dat is toch een streepje zon in deze barre tijden", klinkt het bij de derdeklasser. Igualada is een van de zwaarst getroffen gemeenten in Spanje, dat al weken kreunt onder het coronavirus. In totaal vielen in het land al meer dan tienduizend dodelijke slachtoffers.

  • 02 apr

  GP Criquielion verhuist naar lente van 2021

  De 27e editie van de wielerwedstrijd GP Criquielion (1.2), die op 17 mei in Henegouwen tussen Silly en Deux-Acren gereden moest worden, verhuist naar de lente van volgend jaar, zo maakten de organisatoren donderdag bekend. De wedstrijd kon vanwege het coronavirus niet doorgaan. Woensdag besliste de Internationale Wielerunie UCI immers om alle koersen tot 1 juni op te schorten. Organisator Entente Cycliste Acrenoise besliste daarop om niet meer op dit jaar te mikken, in tegenstelling tot heel wat Vlaamse klassiekers, maar de wedstrijd meteen te verplaatsen naar de lente van 2021.

 • 01 apr
  • 01 apr

  Ook bij Astana moeten renners inleveren

  De Kazachse wielerploeg Astana vermindert de salarissen van de renners en stafleden vanaf vandaag/1 april met dertig procent. Manager Jana Seel heeft dat woensdag bevestigd op wielerwebsite Cyclingnews. De maatregel is het gevolg van de coronacrisis, waaronder ook de wielersport lijdt. Alle voorjaarsklassiekers zijn bijvoorbeeld uitgesteld. "We korten de salarissen zolang er niet gefietst wordt. Dit doen we omdat de coronacrisis grote economische impact heeft op onze ploeg en de sponsors", verklaart Seel.

 • 31 mrt
  • 31 mrt

  WK wielrennen in Zwitserland houdt vast aan alle onderdelen

  De Internationale Wielerunie UCI houdt voor het WK wielrennen in het Zwitserse Martigny voorlopig vast aan alle programmaonderdelen. Het WK in Zwitserland zal niet zoals een jaar eerder in het Britse Harrogate beginnen met het nieuwe onderdeel mixed relay, maar op zondag 20 september met de tijdrit voor de mannen. De tijdrit bij de vrouwen vindt een dag later plaats. "De goedkeuring van het programma is een belangrijke en vooral een symbolische stap gezien de huidige situatie",zei Alexandre Debons, vicevoorzitter van het organisatiecomité.

  • 31 mrt

  Buchmann, vorig jaar vierde, pleit voor Tour zonder toeschouwers

  Of na onder meer het EK en de Olympische Spelen ook de Tour moet wijken voor het coronavirus, is nog onduidelijk. Organisator ASO blijft voorlopig vasthouden aan de startdatum van 27 juni. De Franse minister van Sport Roxana Maracineanu schaarde zich achter de Tourdirectie en pleitte vorige week voor een Tour achter gesloten deuren. Emanuel Buchmann kan zich daarin vinden. "Natuurlijk zal het niet dezelfde Tour zijn. Onze sport leeft van emoties en zijn supporters. Maar je moet ook zeggen dat er (van de Tour) enorm veel afhangt: wij de renners, de teams, de tv-stations. We zijn allemaal heel gemotiveerd voor de Tour, of hij nu met of zonder toeschouwers plaatsvindt. Zonder fans is nog altijd beter dan niets."

  • 31 mrt

  Ook Ronde van Asturië gaat niet door

  Ook in mei lijkt de wielerkalender nog zeer zwaar verstoord te worden door het coronavirus en daaraan ontsnapte ook de Ronde van Asturië niet. De 63e editie van de Spaanse rittenkoers, die voorzien was tussen 1 en 3 mei, werd maandag afgelast. De organisatie hoopt niet op een nieuwe datum elders op het seizoen, en mikt op een nieuwe editie in 2021.

 • 30 mrt
  • 30 mrt

  Wielerspecialist Meganck op 72-jarige leeftijd overleden

  Wielerspecialist André Meganck is op 72-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden. Dat meldt Sporza maandag. Jarenlang werkte hij achter de schermen voor de openbare omroep VRT. Meganck begon in 1975 zijn carrière bij de VRT, in eerste instantie als chauffeur. Al snel werd hij echter de rechterhand van wielercommentatoren als Mark Van Lombeek, Mark Uytterhoeven en Michel Wuyts.

 • 29 mrt
  • 29 mrt

  Hermans moet nog tweede schouderoperatie ondergaan

  Twee weken nadat hij voor het eerst opnieuw op de weg trainde, heeft Ben Hermans (Israel Start-Up Nation) een nieuwe update over zijn herstel gegeven. De 33-jarige Limburger moet binnenkort nog een extra schouderoperatie ondergaan. "Nadien begin ik aan de laatste fase van mijn revalidatie", liet Hermans optekenen.

  • 29 mrt

  Alaphilippe kan zich Tour zonder fans moeilijk inbeelden

  Julian Alaphilippe kan zich de Tour de France zonder publiek maar moeilijk voorstellen. Dat zei de Franse kopman van Deceuninck-Quick Step een paar dagen na de mededeling van Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, die zei dat het een optie is om de Ronde van Frankrijk zonder toeschouwers te houden.

 • 27 mrt
  • 27 mrt

  Renners en personeel van Lotto Soudal doen vrijwillig afstand van deel van loon

  Wielerploeg Lotto Soudal heeft bekendgemaakt dat haar renners en stafmedewerkers vrijwillig afstand zullen van een deel van hun loon omwille van de coronacrisis. 25 personeelsleden worden noodgedwongen werkloos. Maandag liet de ploeg nog weten alle personeel helemaal door te betalen.

  • 27 mrt

  Ronde van Zwitserland laat profs virtuele koers rijden

  De organisatoren van de Ronde van Zwitserland hebben vrijdag een primeur aangekondigd. De WorldTour-wedstrijd zal tussen 22 en 26 april als eerste een volledig virtuele koers organiseren. "Daarin worden uiteraard alle beperkingen door het coronavirus gerespecteerd", liet de organisatie optekenen.

  • 27 mrt

  Parijs-Roubaix voor beloften afgelast

  Paris-Roubaix voor beloften (U23) zal dit jaar wegens het coronavirus niet doorgaan. Dat deelde de organisatie vrijdag mee. De 53ste editie van de wedstrijd stond voor zondag 17 mei op de kalender. Een nieuwe datum wordt niet gezocht. Ook de "Mini Paris-Roubaix" voor de jeugdcategorieën is afgelast.

  • 27 mrt

  Vader Tibaut Pinot besmet met coronavirus

  De vader van de Franse toprenner Thibaut Pinot is besmet met het nieuwe coronavirus. Dat bevestigde hij in de Franse media. Régis Pinot (58) is burgemeester van Mélisey in Haute-Saône. "Vorige week kreeg ik symptomen. Ik had pijn, begon te hoesten. Daarna kwam de koorts. Vandaag heb ik vooral ademhalingsproblemen", legt hij uit aan France Bleu. Maandag werd vader Pinot getest. Twee dagen later kreeg hij het resultaat.

  • 27 mrt

  Geen Ardense Pijl dit jaar

  De Ardense Pijl wordt dit jaar vanwege het coronavirus niet gereden. De 55ste editie stond op 10 mei geprogrammeerd in en rond het Luikse Herve, maar is uitgesteld naar 2021. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend. Het is de eerste keer sinds de eerste editie in 1966 dat de wedstrijd wordt geannuleerd. Vorig jaar won de Zwitser Simon Pellaud.

  • 27 mrt

  Stybar: 'Zonder wedstrijden zitten, is harder dan ik dacht'

  "Zonder wedstrijden zitten, is harder dan ik dacht", zegt Zdenek Stybar. "Niet zozeer fysiek maar wel mentaal. Ik keek echt uit naar deze weken op de kasseien en nu had ik op mijn best moeten zijn, maar er blijft niets over. Ik kan alleen maar proberen mij daaraan aan te passen. Ik blijf trainen, al zijn het geen ritten van 200 km meer, maar zonder een doel is dat heel moeilijk en frustrerend. Tegelijk begrijp ik dat het nu niet om wielrennen draait. Het gaat om het echte leven en heel veel mensen worden nu veel harder getroffen", aldus de 34-jarige Tsjech van Deceuninck-Quick Step.

  • 27 mrt

  Geen WK mountainbike in juni

  Het WK mountainbike in het Duitse Albstadt wordt vanwege de coronacrisis uitgesteld. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend op de website van het evenement. De wereldkampioenschappen stonden van 25 tot 28 juni op het programma. Er wordt een nieuwe datum gezocht later dit jaar of in het voorjaar van volgend jaar.

  • 27 mrt

  Gaviria mag eindelijk naar huis

  Een dag na zijn ploegmakker bij UAE Emirates, de Argentijn Maximiliano Richeze, mag ook kopman Fernando Gaviria zijn hotel in Abu Dhabi verlaten. De 25-jarige Gaviria zat na de UAE Tour eind februari bijna een hele maand in quarantaine na besmet te zijn geraakt met het coronavirus. De Colombiaanse sprinter kondigde het nieuws zelf aan op Instagram.

 • 26 mrt
  • 26 mrt

  Evenepoel rijdt zeker geen Tour: "Ook Vuelta is moeilijk, WK wordt het grote doel"

  Remco Evenpoel gaf donderdag in een videogesprek met enkele journalisten duidelijk aan dat hij niet zal deelnemen aan de Tour. Normaal zou hij zijn debuut in een grote ronde maken in de Giro, maar die is uitgesteld en niemand weet wanneer en of die nog zal verreden worden dit jaar. De Tour dan maar? "Neen, hoogstwaarschijnlijk niet", legde Evenepoel uit. "Het zou niet slim zijn om mijn debuut te maken in de lastigste rittenkoers van het jaar. De Vuelta? Heel misschien, maar eerder niet, want dan moet dat passen in functie van het WK, mijn grote doel in het najaar."

  • 26 mrt

  Expert die Armstrong in dopingrechtszaak bijstond nu zelf betrapt

  John Gleaves, een dopingonderzoeker die Lance Armstrong bijstond tijdens zijn rechtszaak in 2015, heeft zelf een schorsing van vier jaar gekregen wegens dopingmisbruik. Dat heeft het Amerikaanse Antidopingagentschap USADA laten weten. De 36-jarige Gleaves werd betrapt tijdens de Amerikaanse kampioenschappen baanwielrennen, op 31 augustus vorig jaar.

  • 26 mrt

  CADF past antidopingprogramma aan tijdens coronacrisis

  De Cycling Anti-Doping Foundation (CADF), die onafhankelijk werkt van de Internationale Wielerunie (UCI), heeft donderdag laten weten dat het zijn antidopingprogramma aanpast als gevolg van de coronacrisis. Doel is om het "zuivere" wielrennen te beschermen tijdens de coronapandemie.

  • 26 mrt

  Franse minister van Sport overweegt een Tour achter gesloten deuren

  De Franse minister van Sport, Roxana Maracineanu, heeft woensdag in een interview met France Bleu aangehaald dat het mogelijk is dat dit jaar de Tour de France achter gesloten deuren zal worden georganiseerd. Omwille van het coronavirus is het doorgaan van La Grande Boucle momenteel hoogst onzeker. "Momenteel liggen alle scenario's nog op tafel", legde Maracineanu uit. "De onderhandelingen met ASO lopen, maar het is nog te vroeg om iets naar buiten te kunnen brengen. Een wedstrijd achter gesloten deuren behoort tot de mogelijkheden.

 • 25 mrt
  • 25 mrt

  Kopecky voelde de bui hangen: 'Uitstel Spelen is logisch'

  Lotte Kopecky voelde de bui al hangen over het uitstel van de Olympische Spelen. "Ik vind het jammer dat de Spelen worden uitgesteld", reageert ze woensdag. "Maar ieders gezondheid komt op de eerste plaats." Kopecky vormt samen Jolien D'hoore een koppel voor de ploegkoers en hoorde bij de medaillekandidaten van Team Belgium. Ze streed ook nog voor een plekje in het omnium en maakte van Tokio 2020 een groot doel, zelfs één van de grootste doelen in haar carrière. "Ik dacht wel dat de Olympische Spelen zouden uitgesteld zouden worden", laat ze weten in een bericht van haar team Lotto Soudal, "maar de officiële aankondiging kwam er sneller dan verwacht. Het is natuurlijk spijtig, maar de gezondheid komt op de eerste plaats."

  • 25 mrt

  Belgisch wielerseizoen loopt dit jaar door tot eind oktober

  Na overleg tussen Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en de FCWB werd woensdag beslist het Belgisch wielerseizoen tot eind oktober te verlengen. Normaal gezien werd dit afgesloten op dinsdag 13 oktober met de Sluitingsprijs Putte-Kapellen, maar vanwege de coronacrisis en de reeks uitgestelde koersen verlengt de Belgische bond het wielerseizoen tot en met 31 oktober. Organisatoren waarvan de wedstrijd werd afgelast, mogen nu dus een aanvraag indienen om een nieuwe datum te verkrijgen.

  • 25 mrt

  Drie Russen krijgen ongelijk in zaak tegen WADA

  Het Hooggerechtshof in het Canadese Ontario heeft drie Russische wielrenners die het Wereldantidopingagentschap WADA en de Canadese professor Richard McLaren hadden aangeklaagd, ongelijk gegeven. De drie Russen hadden een schadevergoeding gevraagd nadat ze niet mochten deelnemen aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Het WADA reageert tevreden.

  • 25 mrt

  Richeze mag na maand quarantaine naar huis

  De Argentijnse wielrenner Maximiliano Richeze van UAE Team Emirates heeft groen licht gekregen om na een maand quarantaine in de Verenigde Arabische Emiraten wegens besmetting met het coronavirus terug te keren naar huis, zo maakte zijn team woensdag bekend.

  • 25 mrt

  Geen ZLM Tour dit jaar

  De Nederlandse ZLM Tour wordt dit jaar vanwege het coronavirus niet gereden. Dat bevestigt de organisatie van de rittenwedstrijd woensdag. In Nederland werd maandag (23 maart) door de overheid bekendgemaakt dat alle sportevenementen tot en met 1 juni niet mogen doorgaan. De 33e editie van de ZLM Tour zou verreden worden van 27 tot en met 31 mei.

  • 25 mrt

  Geen Vierdaagse van Duinkerke

  De 66e editie van de Vierdaagse van Duinkerke wordt vanwege het coronavirus afgelast. Dat bevestigt de organisatie woensdag. "De beslissing werd door de verspreiding van het covid 19-virus en de gezondheidssituatie die daaruit voortvloeit onafwendbaar", klinkt het. De Franse rittenkoers stond van 5 tot 10 mei op het programma. Het is de eerste keer sinds de eerste editie in 1955 dat de organisatie tot een annulatie moet overgaan. Vorig jaar ging de eindzege naar de Nederlander Mike Teunissen. Hij volgde op de erelijst Dimitri Claeys op.

  • 25 mrt

  Van Aert begrijpt uistel van de Spelen

  Wout van Aert kan zich vinden in de beslissing om de Olympische Spelen een jaartje uit te stellen. "Ik denk dat het een goede beslissing is en het is ook een goede zaak voor iedereen dat de beslissing vroeg gevallen is. De maatschappelijke roep om een beslissing werd de voorbije dagen steeds luider", laat hij optekenen door zijn team Jumbo-Visma. "Op deze manier krijgt iedereen de kans om zich goed voor te bereiden. Dat zou dit jaar zeker niet het geval geweest zijn."

  • 25 mrt

  Triptyque des Monts en Châteaux wordt geannuleerd

  De rittenkoers Triptyque des Monts et Châteaux wordt dit jaar niet georganiseerd vanwege de coronacrisis. Dat maakte de organisatie woensdag bekend.Oorspronkelijk zou de wedstrijd voor beloften (U23) worden gehouden van 3 tot 5 april. De organisatie ging vervolgens op zoek naar een nieuwe datum, maar dat plan is opgeborgen. "We hebben overwogen de editie 2020 later op het seizoen te houden, maar dat wordt heel ingewikkeld. De internationale kalender is al erg gevuld en heel wat vrijwilligers zullen in de zomermaanden niet beschikbaar zijn. Daarom zijn we verplicht de 25e editie uit te stellen naar 2021."

 • 24 mrt
  • 24 mrt

  UCI tevreden met uitstel Spelen

  "We zijn tevreden dat de Japanse autoriteiten, het organisatiecomité en het IOC tot een akkoord gekomen zijn", reageerde de Internationale Wielerunie UCI dinsdag op het uitstel van de Olympische Spelen. "Deze beslissing is goed voor de atleten en alle betrokken partijen. Gezondheid komt op de eerste plaats. We zijn volop bezig met de opmaak van onze kalender voor 2021 en zullen daarbij uiteraard met de Spelen rekening houden."

  • 24 mrt

  Evenepoel: 'Ook in 2021 zal ik er staan'

  Europees kampioen tijdrijden Remco Evenepoel had van de Olympische Spelen in Tokio een hoofddoel gemaakt. "Natuurlijk is het jammer dat ze nu uitgesteld worden", reageerde de 20-jarige renner van Deceuninck - Quick-Step in een videoboodschap. "Maar het belangrijkste is dat we de wereld weer gezond krijgen."

  • 24 mrt

  Mathieu van der Poel zit met rotgevoel

  Mathieu van der Poel had drie grote doelen in 2020: wereldkampioen worden in het veld, een klassieker winnen en olympisch mountainbikegoud in Tokio. Zijn eerste van drie opdrachten is al gelukt, maar door de coronapandemie zag hij eerst de klassiekers en nu ook de Spelen door de neus geboord.

  • 24 mrt

  Nederlandse baanwielrenner Büchli baalt

  Hij zei het eigenlijk krachtiger. "Maar schrijf maar op dat ik het heel vervelend vind", reageerde de Nederlandse baanwielrenner Matthijs Büchli op het nieuws dat de Olympische Spelen vanwege het coronavirus zijn uitgesteld. "Ik begrijp ook niet dat veel sporters nog zo positief reageren. Daar kan ik me niet in vinden."

  • 24 mrt

  Van Avermaet jaar langer olympisch kampioen

  Greg Van Avermaet blijft nog een jaar langer olympisch kampioen op de weg. Uiteraard is er ontgoocheling bij de renner van CCC Team. "Maar ik kan de beslissing wel begrijpen", klinkt het. "Het is jammer, maar ik wist wel dat het moeilijk zou worden. De gezondheid en de veiligheid van de atleten krijgt nu prioriteit."

  • 24 mrt

  Campenaerts noemt uitstel Spelen 'enige juiste beslissing'

  Victor Campenaerts maakte een groot doel van de Olympische Spelen in Tokio. De werelduurrecordhouder was weliswaar nog niet gekwalificeerd, maar deed er alles aan om zich klaar te stomen voor de olympische tijdrit. "Maar ik begrijp de beslissing om de Spelen uit te stellen", zegt hij. "Het is zelfs de juiste keuze en het klinkt misschien raar, maar ik ben blij met deze beslissing. Het is de enige juiste oplossing en het is goed dat de beslissing nu al gevallen is."

  • 24 mrt

  Van Vleuten vindt afgelaste koersen erger dan Spelen

  Het uitstel van de Olympische Spelen zag de Nederlandse Annemiek van Vleuten al lang aankomen. "Een goed besluit, goed dat er duidelijkheid is", zegt de regerend wereldkampioene wielrennen op de weg dinsdag nadat het IOC heeft besloten dat Tokio 2020 vermoedelijk pas in de zomer van 2021 plaatsvindt. Haar grootste teleurstelling van dit seizoen had ze eigenlijk al verwerkt. "Ik keek vooral uit naar de Ronde van Vlaanderen, de Ardenner klassiekers en de Amstel Gold Race. Het leek me geweldig om daar in mijn regenboogtrui aan de start te staan. Dat dat allemaal niet doorging, dat vond ik pas echt erg."

  • 24 mrt

  Deceuninck - Quick-Step past economische werkloosheid toe, Lefevere bereid in te leveren

  Een aantal wielerploegen zoals Circus-Wanty Gobert en Bingoal-Wallonie Bruxelles werken al met het systeem van economische werkloosheid, Sport Vlaanderen-Baloise overweegt om dit toe te passen en bij Deceuninck - Quick-Step zijn ook al heel wat werknemers overgeschakeld op dit systeem. Teambaas Patrick Lefevere is bereid om in te leveren, maar vraagt dat ook aan zijn ploegleiders en dokters.

  • 24 mrt

  Geen Wereldbekers mountainbike in Nove Mesto en Fort William

  De Wereldbekerwedstrijden mountainbike in het Tsjechische Nove Mesto (mei) en het Britse Fort William (juni) vinden vanwege het coronavirus niet plaats op hun respectievelijke datums. Voor de wedstrijd in Tsjechië wordt een alternatieve datum gezocht, de organisatie van de Britse Wereldbeker zoekt geen alternatief.

  • 24 mrt

  Planning Jumbo-Visma de vuilbak in

  Alle planningen die wielerploeg Jumbo-Visma voor dit seizoen had gemaakt, kunnen dankzij de coronacrisis de prullenbak in. Met de sterkste ploeg ooit zou het Nederlandse team komende zomer een gooi doen naar de eindzege in de Tour de France. Maar voorlopig werken Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Steven Kruijswijk slechts aan onderhoud van de conditie. Binnen of buiten, naargelang het land waar ze verblijven.

 • 23 mrt
  • 23 mrt

  Geen economische werkloosheid bij Lotto Soudal

  Lotto Soudal is tot op heden niet van plan om in het systeem van economische werkloosheid te stappen voor zijn personeel. "Wij betalen onze mensen gewoon door", klinkt het. "Omdat we er vanuit gaan dat ze dit seizoen wellicht langer zullen moeten werken en hen ook een periode wacht waarin zij dubbel zo hard aan de slag zullen moeten gaan."

  • 23 mrt

  Circus-Wanty Gobert werkt al met economische werkloosheid

  Circus-Wanty Gobert, het team van Jan Bakelants en Xandro Meurisse, doet al sinds vorige week maandag beroep op het systeem van economische werkloosheid voor het personeel. "En dat nog zeker tot 3 april", zegt woordvoerder Maxime Seghers. "Wellicht zal dat nog verlengd worden." Aan de renners is nog geen financiële inspanning gevraagd. "Daar is voorlopig ook geen sprake van. Zij trainen nog en bereiden zich voor op de wedstrijden. Moest deze situatie nu vijf maanden duren, dan ligt dat misschien anders, maar nu is dat nog niet aan de orde."

  • 23 mrt

  Sport Vlaanderen-Baloise overweegt economische werkloosheid

  Bij enkele voetbalploegen is sinds kort het systeem van economische werkloosheid ingevoerd bij het personeel, bij RSC Anderlecht wordt zelfs gevraagd aan spelers en directie om een maand loon af te staan. "Ook wij denken na over economische werkloosheid", klinkt het bij Sport Vlaanderen-Baloise. "Voor onze renners is dat wel niet aan de orde", verduidelijkt teammanager Christophe Sercu. "Zij trainen nog en bereiden zich voor op de koersen die komen. Zij worden gewoon betaald, want zij doen nog hun werk."

  • 23 mrt

  Geen Belgian Mountainbike Challenge dit jaar

  Ook de Belgian Mountainbike Challenge, een internationale rittenkoers voor mountainbikers van eerste categorie op de UCI-kalender, gaat omwille van de coronacrisis dit jaar niet door. Vorig jaar werd de wedstrijd nog gewonnen door Mathieu Van der Poel. De Belgian Mountainbike Challenge, kortweg BeMC, stond gepland van 7 tot en met 10 mei.

  • 23 mrt

  WK BMX uitgesteld

  De Wereldkampioenschappen BMX, die van 26 tot 31 mei in het Amerikaanse Houston op de planning stonden, vinden deze lente wegens de coronacrisis niet plaats. Dat heeft de Internationale Wielerunie UCI, die op zoek gaat naar een datum later dit jaar, maandag laten weten.

  • 23 mrt

  Belgian Cycling vertrouwt op expertise van UCI en BOIC rond Spelen

  De Belgische wielerbond Belgian Cycling vertrouwt op de expertise van de Internationale Wielerunie UCI en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité BOIC met betrekking tot het al dan niet uitstellen van de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio. Met Greg Van Avermaet heeft ons land de regerende olympische kampioen op de weg in de rangen en met Remco Evenepoel is er deze keer een stevige kandidaat voor een medaille in de tijdrit. "Veiligheid is natuurlijk een bekommernis voor ons en we staan dan ook in contact met onze medische staff", vertelde woordvoerder Guy Vermeiren.

  • 23 mrt

  Achtvoudige Duits kampioen Edi Ziegler is niet meer

  De Duitse voormalige wielrenner Edi Ziegler is afgelopen donderdag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Duitse wielerbond (BDR) maandag bekendgemaakt. Ziegler werd tijdens de Olympische spelen van 1952 in Helsinki derde in de wegrit, achter de Belgen André Noyelle en Robert Grondelaers. Ziegler won in de jaren 1950 meerdere Duitse wielerklassiekers. De achtvoudige Duitse kampioen pakte onder meer drie keer de bloemen in Rund um Köln.

  • 23 mrt

  Schachmann dringt aan op snelle beslissing voor Olympische Spelen

  De Duitse wielrenner Maximilian Schachmann, die zijn uitstekende vorm in het voorjaar onderstreepte met de eindzege in Parijs-Nice, dringt aan op een snelle beslissing met betrekking tot het al dan niet uitstellen van de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio. "Het International Olympisch Comité (IOC, red) zou beter snel een beslissing nemen om de druk van de schouders van de atleten te halen", zo vertelt de 26-jarige renner maandag in de Duitse pers. "Het draait allemaal om eerlijkheid in de voorbereiding. Sommige sporters hebben nu nog de mogelijkheid om buiten te trainen, anderen dan weer niet. Op vele plaatsen vinden er dan weer geen dopingcontroles meer plaats."

 • 22 mrt
  • 22 mrt

  KNWU pleit voor uitstel Olympische Spelen

  De Nederlandse wielerbond KNWU is de eerste grote sportbond in Nederland die zich uitspreekt tegen het plaatsvinden van de Olympische Spelen in Tokio komende zomer. "In de huidige omstandigheden in de wereld achten wij het onverstandig en bijna onverantwoord dat atleten en hun begeleiders hier en in de rest van de wereld zich onder vreselijk moeilijke en ongezonde omstandigheden blijven voorbereiden op de Spelen."

 • 21 mrt
  • 21 mrt

  Wereldbekermanches Maribor en Losinj gaan niet door

  De Internationale Wielerunie UCI heeft vrijdag meegedeeld dat de tweede en derde manche in de Wereldbeker mountainbike, op 2 en 3 mei in het Sloveense Maribor en op 9 en 10 mei in het Kroatische Losinj, niet door zullen gaan.

 • 20 mrt
  • 20 mrt

  Vermarc maakt voortaan mondmaskers

  Vermarc Sport, producent van de wielerkledij van Deceuninck - Quick-Step en Lotto Soudal, is al sinds donderdag overgestapt op de productie van mondmaskers. "Er zijn er al 2.000 de deur uit", klinkt het vrijdag bij Frans Verbeeck van Vermarc Sport. "De gezondheid van de mensen gaat voor. Wij maken daar geen enkele winst op."

  • 20 mrt

  Geen Ronde van Slovenië dit jaar

  De Ronde van Slovenië vindt niet plaats in 2020. De wedstrijd wordt normaal verreden van 10 tot en met 14 juni, maar zal omwille van het coronavirus geannuleerd worden, zo laat de organisatie vrijdag weten.

  • 20 mrt

  Alpecin-Fenix werkt al aan kalender voor rentree

  De wielerwereld ligt momenteel helemaal stil wegens de coronacrisis, maar Alpecin-Fenix kijkt al vooruit. De ploeg van Mathieu Van der Poel heeft de Ronde van Noorwegen (21-24 mei) en de Ronde van Oostenrijk (27 juni-3 juli) aan haar kalender toegevoegd.

 • 19 mrt
  • 19 mrt

  Hinault: 'Bij twijfel moeten we niet aarzelen om Tour af te gelasten'

  Bernard Hinault heeft donderdag in een interview met Le Parisien laten weten dat hij een afgelasting van de Tour de France door het coronavirus als een mogelijkheid ziet. "De afgelastingen op dit moment in de wielerwereld moeten in een bredere context bekeken worden", liet de vijfvoudig Tourwinnaar optekenen. "Een goede gezondheid is belangrijker dan de wielersport."

  • 19 mrt

  Jolien Verschueren richt met behulp van haar omgeving een eigen wielerteam op

  Veldrijdster Jolien Verschueren zet haar carrière voort. Dat liet de 29-jarige West-Vlaamse donderdag in een persbericht weten. Verschueren had het nieuws willen bekendmaken op een persmoment, maar dat werd omwille van de verspreiding van het coronavirus afgelast. Verschueren zag op 1 maart haar contract bij Pauwels Sauzen-Bingoal niet verlengd worden. De kleuterleidster had begrip voor die beslissing, nadat ze tussen april 2018 en augustus 2019 lange tijd aan de kant stond in haar strijd tegen een hersentumor. Resultaten waren het voorbije seizoen dan ook van bijkomend belang.

  • 19 mrt

  Van Aert 'Hoop volgende week opnieuw te kunnen opbouwen'

  Voor Wout van Aert kwam de uitbraak van het coronavirus de voorbije weken erg ongelegen. De kopman van Jumbo-Visma had zijn zinnen gezet op enkele topprestaties in de Vlaamse voorjaarsklassiekers, maar zag die allemaal afgelast worden. Intussen zette hij zijn fiets even aan de kant. "Vanaf volgende week hoop ik op te bouwen naar mei en de zomer", liet de drievoudig wereldkampioen veldrijden weten.

  • 19 mrt

  Backaert houdt breukje over aan Parijs-Nice

  Frederik Backaert heeft vorige week donderdag aan zijn val tijdens de vijfde etappe van Parijs-Nice een breuk van het scaphoid, een handwortelbotje in de pols, opgelopen. Dat meldde zijn team B&B Hotels-Vital Concept woensdag. De 30-jarige Backaert moet het gewricht vier weken laten rusten. Een operatie is niet nodig.

 • 18 mrt
  • 18 mrt

  Geen wedstrijden tot eind april, UCI overweegt het seizoen te verlengen

  De internationale wielerkalender is opgeschort tot eind april omwille van de verspreiding van het coronavirus. Dat kondigde de Internationale Wielerunie (UCI) woensdag aan. De UCI gaf aan dat wanneer de races hervat worden er voorrang gegeven zal worden aan wedstrijden die niet uitgesteld zijn. "Nadien wordt bekeken op welke plaatsen andere wedstrijden eventueel ingepast kunnen worden", aldus de UCI. "Daarbij zijn de Grote Rondes en de Monumenten prioritair." Het seizoen zal mogelijk verlengd worden tot 1 november.

  • 18 mrt

  Belgische wielerbond verbiedt alle wedstrijden tot 30 april

  Daardoor worden naast de eerder bekendgemaakte afgelastingen ook de Scheldeprijs en Brabantse Pijl, op respectievelijk 8 en 15 april afgelast.

  • 18 mrt

  Australische baanwielrenners moeten thuisblijven na besmetting staflid

  De atleten van de Australische nationale pisteploeg mogen hun woning voorlopig niet meer verlaten. Ze moeten uit voorzorg thuisblijven nadat een lid van de technische staf positief testte op het nieuwe coronavirus. De persoon, wiens identiteit niet bekend is, maakte deel uit van de delegatie die aanwezig was op het WK baanwielrennen in Berlijn. Op 4 maart keerde het staflid terug naar Adelaide en sinds hij symptomen begon te krijgen, had hij geen contact meer met atleten of collega's. Maandag bleek bij een test dat het staflid besmet is met covid-19. "Hij krijgt momenteel de gepaste medische zorgen", stelt Cycling Australia woensdag.

 • 17 mrt
  • 17 mrt

  Ronde van Yorkshire vindt niet plaats

  De Ronde van Yorkshire, waarvan de zesde editie voorzien was tussen 30 april en 3 mei, vindt niet plaats wegens de coronacrisis. Dat hebben de organisatoren, die op zoek gaan naar een nieuwe datum, dinsdag laten weten. De organisatie, een samenwerking van Welcome to Yorkshire en ASO, zal in overleg met de UCI de mogelijkheid onderzoeken om de rittenkoers te verplaatsen naar later dit jaar. Ook de wedstrijd bij de vrouwen zal niet op de voorziene datum plaatsvinden.

  • 17 mrt

  Quintana twee weken preventief in quarantaine

  Nairo Quintana, de Colombiaanse klimmer die zaterdag nog met bravoure de slotrit in Parijs-Nice won, is maandag bij zijn terugkeer in Colombia meteen in quarantaine gegaan om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Nadat ik mijn land zaterdag vreugde heb geschonken, zal ik me nu moeten houden aan de twee weken preventieve quarantaine die de regering mij heeft opgelegd", liet Quintana op Twitter noteren.

 • 16 mrt
  • 16 mrt

  Ook Ronde van Romandië geschrapt

  Na de vele voorjaarskoersen heeft ook de Ronde van Romandië maandag bekendgemaakt haar editie van dit jaar, voorzien van 28 april tot 3 mei, omwille van het coronavirus af te gelasten. De organisatie gaat niet op zoek naar een nieuwe datum. "We zien elkaar van 27 april tot 2 mei 2021", liet de organisatie weten op Twitter.

  • 16 mrt

  Geen Ronde van de Alpen, organisatie hoopt op nieuwe datum

  De 44ste editie van de Ronde van de Alpen, die tussen 20 en 24 april op de planning stond, zal wegens de coronacrisis niet plaatsvinden. Dat heeft de organisatie maandag gemeld. Mogelijk verschuift de rittenkoers naar later dit jaar.

  • 16 mrt

  Geen eerste Ronde van Moeskroen

  De eerste editie van de vrouwenwedstrijd, de Ronde van Moeskroen, die moest doorgaan op maandag 13 april, is omwille van het coronavirus geannuleerd. Dat bevestigde Jean-Luc Vandenbroucke, in naam van het organisatiecomité. De wedstrijd zou tellen als de derde manche van de Lotto Cycling Cup voor vrouwen.

 • 14 mrt
  • 14 mrt

  Benoot is tevreden

  "Ik gaf alles wat ik in me had bij die aanval", liet hij optekenen door zijn team. "Maar naar het eind toe blies ik mezelf een beetje op en kwam ik tekort om Quintana nog bij te benen. Ik denk dat een tweede plaats terecht was vandaag, niet meer."

Archief

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer