Sport.be

Wielrennen

Ronde van Spanje

Rit 1 (ploegentijdrit) Rit 3

Rit 2

  • Datum19.08.2012
  • Start - FinishPamplona - Viana
  • Afstand181.4 km
  • Alto de la Chapela (3)
    77km
1

J. Degenkolb

ARGOS-SHIMANO
2

A. Davis

ORICA-GREENEDGE
3

B. Swift

SKY PROCYCLING
nog 0 km

Degenkolb sterkste in lastige Vueltaspurt

John Degenkolb was de snelste op de licht oplopende aankomstlijn in Viana. De Duitser won de tweede etappe in de Ronde van Spanje voor Allan Davis. Jonathan Castroviejo blijft leider.

18:12
nog 0 km

Het volledige ritverslag vindt u hier:

17:58
nog 0 km
Jonathan Castroviejo blijft de leider, voor Nairo Quintana, Moreno en Valverde.
17:56
nog 0 km
Elia Viviani klopt nog net Ben Swift voor de derde plaats. Klaas Lodewyck is vijfde en eerste Belg, voor Vicente Reynes, Cimolai, Gianni Meersman, Manuel Cardoso en Daniele Bennati. Gert Steegmans is dertiende.
17:53
nog 0 km
Degenkolb is de krachtigste op de licht oplopende laatste lijn. Hij is nipt sneller dan Allan Davis.
17:52
nog 1 km
Meersman en Degenkolb komen goed geplaatst de laatste kilometer in.
17:49
nog 3 km
Lagutin kreeg niet meer dan 11 seconden en is opnieuw gegrepen.
17:46
nog 8 km
Sergey Lagutin (Vacansoleil-DCM) doet een wanhoopspoging om van het peloton weg te rijden.
17:40
nog 11 km
Nu is het toch wel echt voorbij voor Ignatyev en Aramendia. Het peloton snelt hen voorbij aan 58km/u.
17:33
nog 19 km
Ignatyev beseft niet dat hij al de tussenspurt won en sprint nogmaals bij de passage over de finish. Contador bewees zijn gretigheid door de laatste twee bonificatiesecondjes mee te pikken aan de tussensprint.
17:30
nog 19 km
Ignatyev pakt de laatste tussenspurt.
17:29
nog 22 km

De Vuelta-organisatie had gisteren wat last van de warmte. Na de rit plaatsten ze Omega Pharma-Quick-Step van de derde naar de tweede plaats, en volgens Tony Martin kon dat zelfs de eerste plaats zijn. Hij en Stybar werden langs de verkeerde kant omgeleid door een politiemotard. Lees er hier alles over:

17:20
nog 35 km
Chacon wordt achtergelaten door Aramendia en Ignatyev. Hij kan zich troosten met de wetenschap dat de bergtrui van hem is.
17:06
nog 40 km
Muravyev en co doen er opnieuw een half minuutje bij. Movistar speelt een kat-en-muis-spelletje met de drie leiders.
16:56
nog 50 km
De drie gaan de laatste 50 km in met een voorsprong van net geen twee minuten.
16:49
nog 58 km
Nu zakt de voorsprong wel snel. Ignatyev, Aramendia en Chacon hebben natuurlijk al een hele tijd onder een blakend hete zon moeten fietsen. Dat eist nu zijn tol.
16:36
nog 70 km
De leiders drijven het tempo opnieuw wat op en zo groeit de voorsprong opnieuw lichtjes.
16:21
nog 75 km
Movistar, met leider Jonathan Castroviejo in de rangen, doet het meeste kopwerk in het peloton. De voorsprong blijft daardoor zakken.
16:01
nog 90 km
Ignatyev moet opnieuw van fiets wisselen.
16:00
nog 95 km
De meeste spurters verkozen om deze Vuelta aan zich te laten voorbijgaan, aangezien het parcours wel heel erg gericht is op de klimmers, maar toch zijn er wel enkele kandidaten voor een massasprint vandaag. Daniele Bennati (RadioShack-Nissan-Trek) is de meest ervaren rot in het vak, maar hij moet wel afrekenen met jongeren als John Degenkolb (Argos-Shimano), Nacer Bouhanni (FDJ), Elia Viviani (Liquigas-Cannondale), Ben Swift (Sky) en Matti Breschel (Rabobank).
15:56
nog 96 km
Op 19 kilometer van de meet is er ook nog een tweede tussenspurt. Wie daar al zijn krachten verspeelt, kan tekortkomen in de verwachte massaspurt.
15:54
nog 96 km
De enige officiële beklimming van de dag is dan wel al achter de rug, maar toch is het niet volledig vlak tot aan de finish. Het gaat nog vaak op en af en ook de laatste drie kilometer lopen licht omhoog. Dus wordt het zoeken naar een spurter met voldoende macht in de benen.
15:49
nog 99 km
De voorsprong van de drie leiders is gezakt tot onder de vier minuten.
nog 104 km

Alto de la Chapela (3)

15:38
nog 104 km
Aramendia krijgt dan toch niet de winst toegewezen op de klim. Hij wordt als tweede gerangschikt, na Chacon. De wedstrijdleiding merkte een onregelmatigheid bij Aramendia, zodat Chacon morgen de bergtrui mag dragen.
15:34
nog 104 km
Ignatyev reed lek, maar kon terugkeren bij zijn twee Spaanse medevluchters.
15:30
nog 104 km
Aramendia komt als eerste boven op La Chapela. Chacon is tweede, Ignatyev passeert als derde.
15:20
nog 115 km
In België is het al puffen, maar wat dan te zeggen van de temperaturen in Spanje? De renners krijgen 41° te verwerken. De drie voorop beginnen intussen aan de klim van derde categorie, La Chapela.
15:10
nog 120 km
Drie renners zorgen voor de vlucht van de dag. Mikhail Ignatiev won daarvan de eerste tussenspurt, voor Javier Chacon en Javier Francisco Aramiendia Lorente.
14:16
nog 181 km
De eerste opgever in de Vuelta is een feit! Enrico Gasparotto kwam tijdens de ploegentijdrit ten val en moest vandaag de Ronde van Spanje verlaten met een gebroken sleutelbeen. "Ik moet de Vuelta een beetje te vroeg verlaten. Sleutelbeen op drie plaatsen gebroken", tweette hij.
14:03
nog 181 km

Omega Pharma-Quick Step kende heel wat pech in de ploegentijdrit, maar finishte toch met een knappe tijd. Door een foute chronometrage werden ze zelfs tweede gezet in het klassement.

09:00
De eerste etappe wordt er één voor de sprinters. Tenzij de eerste helling voor de schifting zorgt. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk, want La Chapela is een beklimming van derde categorie en ligt op ruim honderd kilometer van de streep. In het slot rijdt het peloton door wijnvelden en komen zo ook even in de provincie Rioja.
Belangrijkste tussenpunten Teams
nog 104 km Alto de la Chapela (3)