Sport.be

Wielrennen

Ronde van Spanje

Rit 11 (tijdrit) Rit 13

Rit 12

  • Datum30.08.2012
  • Start - FinishVilagarcía de Arousa - Mirador de Ézaro
  • Afstand190.5 km
1

J. Rodriguez Oliver

KATUSHA TEAM
2

A. Contador Velasco

TEAM SAXO BANK
3

A. Valverde Belmonte

MOVISTAR TEAM
nog 0 km

Rodriguez overwint supersteile Mirador

Joaquim Rodriguez wint de twaalfde etappe in de Vuelta. Op een slotklim met stijgingspercentages tot 29% kon enkel Alberto Contador in zijn buurt blijven. Kevin De Weert zat in de vlucht van de dag.

17:28
nog 0 km
Rodriguez verstevigt zijn leiderstrui, Contador blijft tweede.
17:23
nog 0 km
Monfort komt binnen op 48", op een minuut volgt Gilbert.
17:23
nog 0 km
Rodriguez plaatst zijn jump en wint! Contador volgt op zeven seconden, Valverde op 14", Gesink op 20", Froome op 22".
17:22
nog 1 km
Valverde nadert wat, maar het gaat tussen Contador en Rodriguez.
17:20
nog 1 km
Froome zit niet meteen in de voorste gelederen. Ook Valverde is niet te zien.
17:20
nog 1 km
Alle koplopers zijn weg. Contador neemt nu over, maar Rodriguez blijft erbij.
17:19
nog 1 km
Contador en Rodriguez fladderen naar boven terwijl de rest lijkt stil te staan op deze stroken boven de 20%.
17:18
nog 1 km
Rodriguez zet nu aan met Contador in het wiel.
17:18
nog 1 km
Anton rijdt De Weert voorbij. Vooraan schiet enkel Astarloza over, met Meyer achter hem.
17:17
nog 2 km
Eerst Jeannesson en daarna Anton vallen aan in het peloton.
17:16
nog 2 km
De Weert in de achtervolging op Astarloza op de eerste steile stroken van de klim.
17:13
nog 4 km
De leiders houden minder dan een minuut van hun voorsprong over. Op die zware klim zal het onbegonnen werk zijn om de besten van het peloton achter zich te houden. Daar zit Philippe Gilbert al in de voorste gelederen.
17:07
nog 9 km
Nog zeven kilometer tot de voet van de klim. Die Mirador de Ézaro lijkt een eitje, aangezien het maar een klim van derde categorie is, maar niet is minder waar. Die beklimming naar het 'uitzichtpunt' (mirador) is 1,9 km maar bereikt percentage tot 29%! Daardoor wordt het waarschijnlijk iets te zwaar voor Philippe Gilbert. Leider Joaquim Rodriguez is de te kloppen man op deze aankomsten.
16:56
nog 16 km
De voorsprong van De Weert en co zakt nu senl onder de drie minuten. Ligt het aan de hulp van de mannen van Movistar of kijken de vluchters teveel naar elkaar?
16:52
nog 18 km
De ambulance met Zandio rijdt het peloton voorbij. Waarschijnlijk niet leuk voor de renner in kwestie die zijn collega's op deze manier moet uitzwaaien.
16:46
nog 27 km
Castroviejo van Movistar komt de mannen van Katusha helpen voorin het peloton. De wedstrijdradio deelt intussen mee dat Zandio dan toch meegegaan is met de ambulance. Morris Possoni (Lampre) moet ook bij de val betrokken zijn, want hij laat zijn neus verzorgen terwijl hij aan de auto van de wedstrijddokter hangt.
16:40
nog 29 km
Xabier Zandio wil opnieuw op zijn fiets springen maar er wordt op hem ingepraat. Waarschijnlijk vreest de dokter een lichte hersenschudding en wil hij geen risico nemen. Zandio stapt nu de ambulance in om de snijwonde in zijn gezicht te laten verzorgen. Het is onduidelijk of hij nog voortkan of niet. Het peloton is intussen al enkele kilometer verder...
16:38
nog 29 km
De paar mannetjes van Katusha die nu al de hele tijd op kop rijden, kunnen het gat niet snel genoeg dicht krijgen. Het lijkt nu toch waarschijnlijker dat de kopgroep het tot het einde kan halen.
16:36
nog 31 km
Valpartij in het peloton met onder andere Nacer Bouhanni. Xabier Zandio (Sky) is op het hoofd gevallen. Hij zit recht en laat zich verzorgen door de dokter.
16:21
nog 44 km
Ratto heeft zonet opgegeven.
16:20
nog 44 km
De voorsprong van de vier is teruggezakt tot viereneenhalve minuut, terwijl dat even terug nog boven de vijf minuten was. De wind zal straks trouwens in het gezicht van de renners blazen, zodat De Weert en co het nog moeilijk zullen krijgen.
16:08
nog 51 km
Astarloza is de best geplaatste van de vier maar hij volgt al op 13 minuten. Kevin De Weert staat op een 56e plaats.
16:05
nog 100 km
Kevin De Weert is op pad met Astarloza, Cameron Meyer en Moinard. Zij konden na een heel actieve beginfase die gecontroleerd werd door het Katusha van leider Rodriguez pas na 76 km de juiste ontsnapping in gang zetten.
11:25
Gilbert heeft er alvast zin in liet hij weten via Twitter. Hij postte een foto van het profiel van de aankomst van vandaag met de vraag 'Wat denken jullie hiervan?'. Zdenek Stybar antwoordde alvast dat het er 'heeel goed uit zag'. En een andere volger merkte de gelijkenis op met de aankomst van een voorjaarsklassieker.
09:00
nog 190 km
De finish van de twaalfde rit ligt op Mirador de Ezaro, een bergje van derde categorie: 1,9 km lang en met een stijgingspercentage van gemiddeld 13,1%. De sprinters hebben hier geen schijn van kans. Philippe Gilbert waarschijnlijk wel. Pakt hij zijn tweede ritzege vandaag?
Teams