Sport.be

Wielrennen

Ronde van Spanje

Rit 4 Rit 6

Rit 5

  • Datum28.08.2013
  • Start - FinishSober - Lago de Sanabria
  • Afstand174.3 km
  • Alto do Covelo
    79km
  • Alto de Padornelo
    143km
1

M. Matthews

ORICA-GREENEDGE
2

M. Richeze

LAMPRE - MERIDA
3

G. Meersman

OMEGA PHARMA-QUICK STEP
nog 0 km

Matthews bevestigt zijn snelle benen

Michael Matthews heeft de vijfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Australiër haalde het voor Maximiliano Richeze en Gianni Meersman.

17:44
nog 0 km
Richeze heeft nog net zijn wiel voor Meersman gestoken. Onze landgenoot wordt dus derde.
17:43
nog 0 km
Michael Matthews bevestigt zijn goede vorm en wint de vijfde etappe. Meersman bolt als tweede of derde over de streep.
17:42
nog 1 km
Gilbert is weg. De sprint wordt ingeleid.Meersman zit nog goed.
17:42
nog 2 km
Gilbert waagt zijn kans. De wereldkampioen test de benen met het oog op het WK, maar krijgt geen speelruimte.
17:41
nog 2 km
We krijgen nog een aanval. Een oranje mannetje van Euskaltel strekt de benen. Urtasun slaagt een klein kloofje van zestig, zeventig meter. Omega Pharma-Quick Step controleert.
17:40
nog 3 km
Ook Nicolas Roche zit attent voorin. Is de Ier nog iets van plan of probeert hij gewoon zijn positie in het klassement te verdedigen?
17:39
nog 4 km
Tony Martin doet het laatste werk en bezorgt de laatste vluchters een verkoudheid. Meersman zit al in vierde positie.
17:38
nog 5 km
Het peloton komt er als een stormram aan. Van de Walle en Courteillen zullen overrompeld worden. De kloof bedraagt nog amper zes seconden.
17:35
nog 6 km
Van de Walle heeft zijn inspanning goed ingedeeld en sluit terug aan bij Courteille. Het verschil met het peloton is echter gezakt tot een kleine halve minuut. Dat wordt heel moeilijk.
17:33
nog 7 km
Van de Walle geeft niet af en blijft op een kleine dertig meter hangen. Edet wordt intussen opgeslokt door het peloton.
17:30
nog 10 km
En Courteille wil zich niet zomaar laten inlopen. De Fransman gaat op een stukje bergop op de trappers staan en rijdt al zijn metgezellen uit het wiel. Van de Walle probeert zich nog even vast te bijten, maar ook hij moet kraken.
17:29
nog 11 km
De Fransman Arnaud Courteille heeft nog een klein prijsje meegepikt. De renner van FDJ.fr won de laatste tussensprint van de etappe.
17:26
nog 13 km
Op dertien kilometer van de streep zakt de voorsprong van de leiders onder de minuut. Vanaf nu gaat het terug op en af en zal het tijdsverschil snel dalen.
17:20
nog 20 km
Het peloton is met precisiewerk bezig. Op twintig kilometer van de streep bedraagt twee minuten.
17:11
nog 29 km
De renners krijgen nu een afdaling van een kleine twintig kilometer. Het peloton zal dus moeten blijven rijden om de vluchters tot de orde te roepen.
nog 31 km

Alto de Padornelo

17:10
nog 31 km
Nicolas Edet pakt twee punten voor het bergklassement en brengt zijn totaal zo op negen. Nicolas Roche blijft echter ook na deze etappe leider met elf punten.
17:08
nog 32 km
Het peloton knabbelt met mondjesmaat aan de achterstand op het leidende kwintet. De voorsprong bedracht nog drieëneenhalve minuut.
17:05
nog 34 km
Wie moet Meersman straks vrezen? Michael Matthews tankte gisteren veel vertrouwen met een derde plaats. Garmin-Sharp zet alles op Tyler Farrar. Kan de Amerikaan zijn vroegere sprintbenen terugvinden? Of moet Meersman het wiel van Edvald Boasson Hagen in het oog houden?
17:02
nog 35 km
Omega Pharma-Quick Step zet in het peloton een mannetje mee voorop. De Belgische wielerformatie gelooft dus duidelijk in de kansen van Gianni Meersman. Dinsdag finisthe de West-Vlaming als vierde.
16:54
nog 40 km
Vincenzo Nibali rijdt vandaag opnieuw rond in de rode leiderstrui en dat is niet naar de zin van José Azevedo, ploegleider bij RadioShack. Chris Horner verloor dinsdag zes seconden op de Siciliaan, maar volgens Azevedo was het verschil tussen Nibali en Horner slechts 1,1 seconde. De klok van de jury begon echter al te lopen na de finish van Daniel Moreno.
16:50
nog 42 km
Het gaat opnieuw niet goed met Wout Poels. De Nederlander moet al vroeg afhaken in het peloton. Een klim van derde categorie moet nochtans binnen de mogelijkheden van Poels liggen.
16:48
nog 44 km
Het begint lichtjes te regenen in Spanje. Voorlopig is er nog geen gevaar voor de renners, al zal Thibaut Pinot hopen dat de hoeveelheid druppels beperkt blijft.
16:40
nog 49 km
De vluchters naderen de tweede klim van de dag, een beklimming van elf kilometer met een gemiddelde stijgingspercentagen van 2,6 procent.
16:30
nog 55 km
Eindigt het op een massasprint, dan zullen de snelle jongens moeten opletten. De laatste kilometer is aartsgevaarlijk en ligt bezaaid met oneffenheden. Bovendien wordt hij ook nog gekruid met enkele versmallingen en bochtjes. Hopelijk krijgen we geen valpartij.
16:22
nog 60 km
Krijgen de sprinters vandaag eindelijk een kans? Het roadboak geeft een vlakke etappe aan, maar ook vandaag moet er weer geklommen worden. Geen stevige cols maar misschien wel voldoende om een aantal snelle mannen uit te putten.
16:07
nog 69 km
Edet maakte dinsdag ook al deel uit van de vlucht van de dag. De renner van Cofidis overleefde de gevreesde Mirador de Ezaro en kreeg de prijs voor de strijdlust.
16:06
nog 70 km
Welkom in de vijfde etappe van de Ronde van Spanje. Voor de vierde dag op rij heeft Lotto-Belisol een mannetje vooruit gestuurd. Vandaag is het de beurt aan Jurgen Van de Walle. Hij heeft het gezelschap van twee Fransen, Nicolas Edet en Arnaud Courteille, de Spanjaard Antonio Piedra en de Colombiaan Winner Anacona.
nog 95 km

Alto do Covelo

07:00
nog 174 km
De sprinters blijven op hun honger zitten, want ook in de vijfde rit moeten ze niet rekenen op een massaspurt. Of het parcours uitdagend genoeg is voor verschillen in het klassement te zorgen, valt nog af te wachten.
Belangrijkste tussenpunten Teams
nog 31 km Alto de Padornelo
nog 94 km Alto do Covelo

11 FDJ