Sport.be

Wielrennen

Ronde van Spanje

Rit 19 Rit 21

Rit 20

 • Datum14.09.2013
 • Start - FinishAvilés - Alto de L´Angliru
 • Afstand142.2 km
 • Alto de la Cabrunana
  45km
 • Alto de Tenebredo
  79km
 • Alto del Cordal
  120km
 • Alto de l'Angliru
  142km
1

K. Elissonde

FDJ
2

C. Horner

RADIOSHACK-LEOPARD
3

A. Valverde Belmonte

MOVISTAR TEAM
nog 0 km

Horner rekent af met Nibali, Elissonde pakt de dagzege

Chris Horner is de oudste winnaar van een grote ronde. De Amerikaan weerstond op de Angliru een tsunami aan aanvallen van Vincenzo Nibali. Kenny Elissonde kroonde zich in de mist tot de verrassende dagwinnaar.

17:46
nog 0 km
Chris Horner rijdt als tweede over de streep en verzekert zich van eindwinst. De Amerikaan kroont zich zo tot oudste winnaar van een grote ronde.
17:45
nog 0 km
Een dolblijf Elissonde overschrijdt als eerste de streep. De Fransman kan niet geloven dat hij de bloemen pakt op de Angliru.
17:42
nog 1 km
Elissonde zwalpt van links naar rechts, maar de verlossing is nabij. De laatste 400 meter gaan in dalende lijn en dan mag de Fransman feesten. Horner heeft zijn voorsprong op Nibali al snel uitgebouwd tot twintig seconden.
17:40
nog 2 km
Nibali heeft te veel met zijn energie gewoekerd en moet nu passen. Chris Horner toont zich opnieuw de betere en is op weg naar de eindzege.
17:37
nog 2 km
Elissonde zucht, kreunt en hoort alle ledematen kraken, maar de jonge Fransman heeft nog steeds een goede tred. De dagzege komt steeds dichterbij.
17:35
nog 2 km
In de achtergrond neemt Valverde de maat van Rodriguez. De kopman van Movistar heeft zijn klim goed ingedeeld.
17:34
nog 2 km
Het is vechten tot de dood! In een episch gevecht blijft Nipali Horner bestoken. De Amerikaan moet enkele lengtes prijs geven, maar weigert af te geven. De Siciliaan zal zich na vandaag niets kunnen verwijten.
17:31
nog 3 km
Een nieuwe aanval van Nibali wordt meteen in de kiem gesmoord door Horner. Rodriguez en Valverde kraken en moeten enkele lengtes prijs geven.
17:29
nog 4 km
Het tempo in de groep Horner stokt, waardoor Valverde en Tiralongo kunnen terugkomen. Elissonde bouwt zijn voorsprong opnieuw uit tot boven de twee minuten. Boeken de Fransen na Warren Barguil nog een zege met een jong klimtalent?
17:26
nog 5 km
Tiralongo heeft gewacht op Nibali en informeert bij zijn kopman of hij nog iets voor hem kan betekenen. De Italiaan heeft te veel energie verspeeld en moet passen.
17:24
nog 5 km
Het regent prikjes tussen Horner en Nibali. De Amerikaan zet als eerste aan, maar loopt op een counter van Nibali, die al snel de benen stilhoudt.
17:23
nog 5 km
Elissonde gaat de laatste vijf kilometer in. In de achtergrond sluiten Horner en Rodriguez terug aan bij Nibali. De Italiaan is zijn virtuele leiderstrui terug kwijt.
17:21
nog 6 km
Valverde moet Horner en Rodriguez laten gaan. Verspeelt 'El Imbatido' hier de derde plaats aan zijn landgenoot 'Purito'?
17:19
nog 6 km
Vooraan gaat Elissonde solo. Of laat Tiralongo zich uitzakken om zijn kopman een handje toe te steken.
17:18
nog 6 km
De aanval van Nibali heeft alles uiteen doen spatten. Horner voert de achtervolging aan en krijgt nog maar twee renners in zijn zog mee: Valverde en Rodriguez.
17:17
nog 7 km
Nibali gooit op zeven kilometer van de top zijn kaarten op tafel. De Siciliaan kiest voor de aanval, Chris Horner reageert niet.
17:13
nog 8 km
De voorsprong van Tiralongo en Elissonde smelt meter voor meter weg. Het duo heeft nog drie minuten voorgift op de favorieten. Als het daar ontploft, worden ze overrompeld.
17:11
nog 8 km
Ook Kangert moet afhaken. Vincenzo Nibali is zijn eerste luitenant kwijt. Herrada en Majka peddelen nog wel goed mee.
17:09
nog 9 km
Two man down! Kiserlovski en König moeten afhaken in de groep Horner. Toen waren ze nog met dertien.
17:08
nog 9 km
Onder impuls van Daniel Moreno wordt het groepje der favorieten sterk uitgedund. In het spoor van de Katusha-renners haken nog veertien wagonnetjes mee in.
17:06
nog 10 km
Opvallend: de prijs van de strijdllust gaat naar David Arroyo. De Spanjaard van Caja Rural zat mee in de kopgroep van 32, maar kwam te kort toen Tiralongo en Elissonde het ruime sop kozen.
17:05
nog 11 km
Elissonde blijft vooraan goed meedraaien. De 22-jarige Fransman is een aangename verrassing in de slotweek van de Vuelta. Elissonde kan echter mooie resultaten voorschotelen. Zo werd hij in het begin van het seizoen nog achtste in de Ronde van Oman.
16:56
nog 15 km
De hartslag van Tiralongo gaat even de hoogte in. Nibali's ploegmaat gaat in de afdaling ei zo na uit de bocht en moet stevig in de remmen knijpen. Tiralongo komt met de schrik vrij en zal met een voorsprong van vijf minuten aan de voet van de Angliru verschijnen.
16:51
nog 20 km
Tiralongo komt als eerste boven op de Alto del Cordal en begint aan de gevaarlijke afdaling richting de voet van de Angliru.
16:48
nog 21 km
Tiralongo ziet vanuit de achtergrond enkele renners terugkomen. De Italiaan kan geen grote afscheiding forceren en raakt een beetje gefrustreerd. Een aangeboden drinkbus smijt hij meteen terug in de berm.
nog 22 km

Alto del Cordal

16:44
nog 22 km
In het peloton sneuvelen de renners bij bosjes. Het tempo wordt aangevoerd door Giampaolo Caruso. Chris Horner zit attent mee voorin. De Amerikaan wil zich niet laten verrassen.
16:42
nog 23 km
Elissonde komt opnieuw aansluiten bij Tiralongo. We hebben opnieuw twee leiders. De voorsprong op het peloton blijft status quo. Strijden de toppers straks niet voor de dagzege?
16:36
nog 25 km
Tiralongo heeft nu ook Ellisonde afgeschud. Trekt Astana de kaart van de dagzege of heeft de Italiaan toch nog een opdracht meegekregen om straks Nibali een handje te helpen?
16:33
nog 27 km
De kopgroep is aan de Alto del Cordal begonnen. Tiralongo voert het tempo op en krijgt Ellisonde mee. Het duo neemt een kleine voorsprong op hun metgezellen.
16:29
nog 31 km

Is Vincenzo Nibali straks nog iets van plan? De Italiaan heeft drie ploegmaats vooruit gestuurd: Fuglsang, Grivko en Tiralongo. Nibali hoopt alvast op regen op de slotklim naar de Angliru. "Op natte wegen is alles mogelijk", aldus de Giro-winnaar

16:22
nog 35 km
Salvatore Puccio, rozetruidrager in de jongste Giro, heeft de beklimming van de Angliru niet afgewacht. De Italiaan van Sky is in de volgwagen gestapt.
16:20
nog 37 km
De Angliru boezemt het hele peloton angst in, maar het voor de renners aan het Spaanse monster kunnen beginnen staat er nog een klim van eerste categorie op het menu. De Alto del Cordal is een beklimming van 5,5 kilometer aan gemiddeld 9,6 procent.
16:14
nog 43 km
Nicolas Edet is vooraan opnieuw van de partij. De Fransman verdedigt zijn leidersplaats in het bergklassement. In de aanloop naar de Angliru hoopt hij voldoende te sprokkelen om Chris Horner af te houden.
16:12
nog 46 km
In de afdaling van de Alto de Tenebredo is het vooraan opnieuw samengevloeid tot een groep van 31 renners. Alleen Azanza (Euskaltel) heeft zich laten uitzakken om in het peloton op kop te rijden.
16:04
nog 56 km
Welkom in de voorlaatste etappe van de Ronde van Spanje. Een groep van vier renners rijdt voorop: David Arroyo, Vasil Kiriyenka, Andriy Grivko en Nicolas Edet. Het kwartet maakte deel uit van een ontsnapping van 32 renners, met onder andere Kevin Pauwels en Francis de Greef. De voorsprong op de achtervolgende groep bedraagt ruim een minuut, het peloton volgt al op bijna zes minuten.
nog 97 km

Alto de la Cabrunana

nog 63 km

Alto de Tenebredo

07:00
nog 142 km
Vermoedelijk zal vandaag de beslissing vallen. Met een beklimming van eerste categorie op iets meer dan 20 km van de meet zal het zweten worden. Het hoogtepunt van de etappe ligt echter in de slotkilometers, wanneer we eindigen op een beklimming buiten categorie.
Belangrijkste tussenpunten Teams
nog 0 km Alto de l'Angliru
nog 21 km Alto del Cordal
nog 63 km Alto de Tenebredo
nog 96 km Alto de la Cabrunana

11 FDJ