Sport.be

Wielrennen

Ronde van Frankrijk

Rit 11 Rit 13

Rit 12

 • Datum17.07.2014 15:45
 • Start - FinishBourg-en-Bresse - Saint-Etienne
 • Afstand185.5 km
 • Tussensprint Romanèche Thorins
  39km
 • Col de Brouilly (4)
  58km
 • Côte du Saule d'Oingt (3)
  83km
 • Col de Brosses (3)
  138km
 • Côte de Grammond (4)
  164km
1

A. Kristoff

TEAM KATUSHA
2

P. Sagan

CANNONDALE PRO CYCLING
3

A. Demare

FDJ.fr
nog 0 km

Kristoff laat Sagan groen lachen in Saint-Etienne

Peter Sagan lacht ook in Saint-Etienne weer groen. De Slovaak strandde opnieuw op een teleurstellende tweede plaats. De Noor Alexander Kristoff haalde het met een machtssprint. André Greipel kon door een valpartij zijn winstkansen niet verdedigen.

17:36
nog 0 km
John Degenkolb, de grote favoriet voor de ritzege, zat ingesloten en kon zijn kansen niet verdedigen. Arnaud Démare reed als derde over de streep.
17:35
nog 0 km
Kristoff is de sterkste beer van de dag. Hij houdt Peter Sagan nipt van de zege. De Slovaak lacht opnieuw groen.
17:33
nog 1 km
De organisatie is wat weg. Wie wint deze verwarde sprint?
17:32
nog 2 km
Het treintje van Sagan vormt zich op drie kilometer van de streep. Komt de groene brigade te vroeg of kunnen ze hun inspanning volhouden tot aan de finish?
17:31
nog 3 km
Valpartij in het peloton: Greipel, Chavanel en Vanmarcke tegen de vlakte. Geen derde zege voor Lotto-Belisol dus.
17:30
nog 4 km
Het zit erop voor Clarke en Gautier. In het peloton wordt er een treintje voor Sagan gevormd. Kan de Slovaak afrekenen met Degenkolb en Greipel? Ook Arnaud Démare en Aleksander Kristoff zit nog in het peloton.
17:25
nog 10 km
Quémeneur gelooft er niet meer in en laat het op tien kilometer van de streep varen. Gautier en Clarke zetten nog even door, al kan het peloton bijna zijn tanden in hun wielen zetten.
17:22
nog 11 km
Giant-Shimano heeft alles onder controle. Voorin het peloton heeft John Degenkolb nog vier pionnen. Bezorgt hij zijn team straks een vierde triomf?
17:20
nog 14 km
Het fatale nieuws van David De La Cruz wordt bevestigd. De Spanjaard van NetApp liep bij zijn valpartij een sleutelbeenbeuk op.
17:16
nog 17 km
Het wordt een moeilijke opdracht voor Quémeneur en Gautier. De voorsprong slinkt seconde per seconde. Op 18 kilometer van de streep bedraagt het verschil 37 seconden. Bovendien hebben de jongens van Europcar met Simon Clarke nog een Australische rugzak als balast.
17:12
nog 20 km
Clarke komt als eerste boven op de laatste beklimming van de dag. Op acht tellen van de Australiër komen ook Quémeneur en Gautier boven. Stormt het Bretoense meteen door of kan Clarke zijn wagon aanpikken. In het peloton probeert Voeckler de boel plat te leggen.
nog 21 km

Côte de Grammond (4)

17:04
nog 25 km
Clarke voelt de hete adem van Quémeneur en Gautier en laat Langeveld ter plaatse. De Australiër moet nog wel 25 kilometer afhaspelen: een helse klus om iedereen voor te blijven.
17:02
nog 26 km
Quémeneur en Gautier naderen snel op het leidersduo. Het verschil met Langeveld en Clarke bedraagt nog 45 seconden. In het peloton voert Devenyns het tempo aan voor Giant-Shimano. Zij volgen veertig seconden verder.
16:59
nog 27 km
Marcel Kittel zal de rit niet winnen. De Duitse spurtbom bijt zijn tanden stuk op een strook van drie procent. Giant-Shimano heeft zo nog maar één ijzer in het vuur: John Degenkolb.
16:56
nog 29 km
Europcar speelt op de verrassing. De Fransen wachten niet op Bryan Coquard, maar kiezen voor een duo-aanval met Perrig Quemeneur en Cyril Gautier. In het peloton moet Giant-Shimano terug aan de bak.
16:53
nog 30 km
Langeveld en Clarke zijn aan de laatste beklimming van de dag begonnen, de Côte de Grammond. In totaal moet er 9,8 kilometer met een stijgingspercentage van 2,9 bedwongen worden. Boven ligt er één punt voor het bergklassement.
16:39
nog 42 km
Langeveld en Clarke houden goed stand. Het verschil met het peloton bedraagt al een tijdje ruim twee minuten. Clarke weet alvast hoe hij beklimmingen moet indelen. In 2012 won hij het bergklassement in de Ronde van Spanje.
16:36
nog 45 km
Sebastian Langeveld krijgt de twee punten voor het bergklassement cadeau. Simon Clarke pakt één puntje.
nog 47 km

Col de Brosses (3)

16:27
nog 50 km
Vachon wordt al opgepeuzeld en achtergelaten door het peloton. De Fransman zal straks wellicht op grote achterstand binnenlopen.
16:22
nog 52 km
Lekke band voor Thibaut Pinot. De nummer zes uit het algemeen klassement wordt door zijn ploegmaats terug naar het peloton gepiloteerd.
16:21
nog 53 km
Voor Vachon en Rast gaat het vooraan te snel. Het duo moet Langeveld en Clarke laten gaan.
16:17
nog 57 km
Het geloof van Europcar in Coquard is zeer groot. De Franse ploeg heeft het initiatief helemaal overgenomen van Giant-Shimano. Het leeuwendeel van de achtervolging valt nu op de schouders van de brigade van Thomas Voeckler.
16:02
nog 64 km
Mogen we in de finale nog iets verwachten van Jan Bakelants? Tijdens zijn jeugd trok hij al met zijn ouders op vakantie in de streek van de Col des Brosses, de volgende klim van de dag. De renner van Omega Pharma-Quick Step rekent op zijn 'visueel geheugen' om het verschil te maken.
15:46
nog 75 km
De vluchters staan voor een hopeloze opdracht. Op 75 kilometer van de streep bedraagt hun voorsprong nog slechts drie minuten. Er moeten nog 25 kilometers geklommen worden. Krijgen we straks vuurwerk in het peloton?
15:42
nog 77 km
In het peloton krijgt Giant-Shimano de hulp van Europcar. De Frans ploeg rekent vandaag op de snelle benen van Bryan Cocquard.
15:24
nog 87 km
We mogen een streep trekken door de naam van David De La Cruz. De renner van NetApp krijgt asisstentie van de arts en wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Zo blijven er nog slechts zeven ploegen met een voltallige selectie over.
15:20
nog 90 km
Langeveld pikt vooraan terug aan. Simon Clarke, vorig jaar nog ploegmaat van de Nederlander, gaat even poolshoogte nemen. Langeveld moet duidelijk nog even bekomen van de schok.
15:17
nog 92 km
Langeveld is terug vertrokken. De Nederlandse kampioen volgt op veertig seconden van de overgebleven vluchters. Slaagt hij erin om de kloof te dichten of zit zijn ontsnapping er op?
15:16
nog 94 km
Valpartij in de kopgroep. David De La Cruz schat een bocht helemaal fout in en gaat tegen de vlakte. De Spanjaard neemt Langeveld mee in zijn val. De La Cruz kronkelt van de pijn en grijpt naar zijn schouder. Zijn Ronde van Frankrijk lijkt hier te eindigen.
nog 102 km

Côte du Saule d'Oingt (3)

15:07
nog 102 km
Na een snel eerste uur met een gemiddelde van bijna 46 kilometer per uur is het tempo stevig gezakt. Tijdens het tweede uur haspelden de renners 36 kilometer af. Goed voor een algemeen gemiddelde van 41 kilometer per uur.
14:53
nog 109 km
De vluchters beginnen zometeen aan de tweede klim van de dag, de Côte du Saule-d'Oignt, een klim van derde categorie van 3,8 kilometer aan 4,5 procent. In de slotfase staan nog twee lange maar vlot lopende beklimmingen op het menu: de Col des Brosses (3de categorie, 15,3 km aan 3,3 procent) en de Côte de Grammond (4de categorie, 9,8 procent aan 2,9 procent).
14:45
nog 114 km
De Spanjaard David De La Cruz is bezig aan zijn eerste Ronde van Frankrijk. De renner van NetApp liet voor de start van de twaalfde etappe al in zijn kaarten kijken: "Ik probeer mee te zijn in een ontsnapping." Zijn grote doel ligt echter verder in de Tour. "Ik hoop te schitteren op Pla d'Adet, dicht bij mijn woonplaats", aldus De La Cruz. De rit naar Pla d'Adet, met drie cols van eerste en één van buiten categorie, staat komende woensdag op het programma.
14:35
nog 119 km
Giant-Shimano beheerst de situatie. De Chinees Ji Cheng heeft vijf ploegmaats in zijn wiel. De voorsprong van de vluchters stabiliseert rond 3'40".
14:26
nog 125 km
David De La Cruz komt als eerste boven op de Col du Brouilly, de eerste helling van de dag. De Spanjaard van NetApp sprokkelt één puntje.
nog 127 km

Col de Brouilly (4)

14:18
nog 130 km
Onder impuls van Giant-Shimano houdt het peloton de voorsprong onder controle. Na de tweede plaats van gisteren wordt opnieuw de kaart van John Degenkolb uitgespeeld. De Duitser sukkelde in het begin van de Tour met een spierblessure, maar putte veel moed uit de rit van woensdag. "Net na de rit was hij nog ontgoocheld, maar 's avonds was hij euforisch", zegt ploegleider Christian Guiberteau. "Vandaag rijden we voor hem, al is het misschien mogelijk dat ook Marcel Kittel de bergjes overwint."
14:11
nog 134 km
De vluchters krijgen vandaag geen vrijgeleide van het peloton, dat alles onder controle houdt. Van de maximale voorsprong van vijf minuten hebben Langeveld en co al één minuut moeten inleveren.
14:05
nog 139 km
In het peloton sprintte Marcel Kittel naar tien punten. Bryan Cocquard, Mark Renshaw, Romain Feillu en André Greipell maakten de top tien vol. Peter Sagan dikte als elfde zijn totaal aan met vijf punten. In de strijd om het groen blijft de Slovaak ongenaakbaar. Zijn dichtste achtervolger, Cocquard, heeft nog steeds een achterstand van 133 punten.
13:56
nog 145 km
Vachon komt als eerste door bij de tussensprint en graait twintig punten mee. Rast, Clarke, De La Cruz en Langeveld volgen in zijn spoor.
nog 146 km

Tussensprint Romanèche Thorins

13:50
nog 150 km
Over vijf kilometer krijgen de vluchters in Romanèche-Thorins de tussensprint van de dag voor de wielen geschoven. Daarna volgen er nog vier klimmetjes, twee van vierde en twee van derde categorie. In beide nevenklassemeten spelen de koplopers echter geen rol van betekenis.
13:39
nog 156 km
Peter Sagan wacht nog steeds op zijn eerste ritzege. De Slovaak ziet vandaag een nieuwe opportuniteit, maar legt zichzelf niet te veel druk op. "Afgaande op het verloop van de vorige etappes, maak ik mezelf niet te veel illusies. In vergelijking met gisteren moet ik iets minder hoesten. De gezondheid gaat dus de goede kant op. Ik zal opnieuw mijn kans wagen."
13:35
nog 160 km
De koplopers houden het tempo hoog en bouwen gestaag hun voorsprong uit tot bijna drie minuten. Na een halfuur koers hebben de vluchters bijna 25 kilometer afgelegd. In het peloton controleren Astana en Giant-Shimano.
13:28
nog 165 km
Vincenzo Nibali en Astana hebben de vluchters hun zegen geven. De voorsprong van het vijftal klimt snel boven de minuut.
13:21
nog 170 km
Langeveld krijgt gezelschap. Gregory Rast (Trek), Simon Clarke (Orica), David de la Cruz (NetApp) en Florian Vachon (Bretagne) pikken aan bij de Nederlandse kampioen. Het verschil klimt tot 20 seconden.
13:15
nog 178 km
Sebastian Langeveld waagt zijn kans. De Nederlandse kampioen van Garmin Sharp slaat een kloofje van tien seconden
13:11
nog 179 km
Alles is weer samen.
13:11
nog 179 km
Het was druk aan de bussen.

13:09
nog 185 km
Bartosz Huzarski was de eerste aanvaller van de dag.
13:08
nog 185 km
Negen renners hebben gekozen voor de aanval.
13:07
nog 185 km
De officiële start is gegeven!
12:58
nog 185 km
Een collector's item!

12:57
nog 185 km
De officiële start is om 13u05.
12:53
nog 185 km
De start van de twaalfde etappe is gegeven. Er zijn nog 178 renners in koers.
12:37
nog 185 km
Tourdirecteur Christian Prud'homme is onder de indruk van Andrew Talansky. "Dit is een buitengewone les in moed", aldus de Fransman. "Talansky heeft een plaats in de geschiedenis van de Tour gekregen, alleen niet op de manier die hij wou."
12:34
nog 185 km
Marcus Burghardt won al ooit een etappe in St. Etienne. Hij keert er dan ook graag terug.

12:03
nog 185 km

Richie Porte zou wel eens de tweede Australische eindwinnaar kunnen worden. Cadel Evans gelooft er alvast in!

12:02
nog 185 km
Krijgen we vandaag een sprint? Peter Sagan en Bryan Coquard geloven er alvast in.10:43
nog 185 km
De blessure van de Amerikaan is niet om te lachen, weet een fan.

10:41
nog 185 km
Talansky stapt dan toch uit de Tour ...

10:38
nog 185 km
Vanmarcke toch niet kaal ...

10:10
nog 185 km
Sep Vanmarcke gaat voor een nieuwe look.

09:20
nog 185 km
Andrew Talansky kende gisteren een zware dag, maar bleef strijden en kwam net op tijd binnen. Ook de fans zijn onder de indruk.09:11
nog 185 km
Volgend jaar start de Tour in Utrecht. En daar zijn ze al volop bezig met de voorbereidingen!

09:08
nog 185 km

Gisteren reed Christian Meier van Orica-GreenEdge met een camera op zijn fiets. Dat leverde leuke en spectaculaire beelden op. Het Australische team maakte daarom een filmpje!

08:57
nog 185 km
Er kwam minder nieuws uit Groot-Brittannië. De 83-jarige Brian Robinson belandde in het ziekenhuis na een valpartij tijdens een fietstochtje. Hij won ooit twee Touretappes.

08:56
nog 185 km
Wereldkampioen Rui Costa sukkelt met een bronchitis en beseft dat hij goed moet rusten.

07:00
nog 185 km

Richting Saint-Etienne kunnen vluchters - hoogstwaarschijnlijk - opnieuw hun kans gaan. Gisteren bleek echter dat zo'n vlucht niet altijd succesvol is. Lukt het vandaag wel? Onderweg liggen er twee cols van derde en twee van vierde categorie. Ideaal om punten te sprokkelen voor de bergtrui. Volg het hier LIVE vanaf 12u50. De aankomst wordt verwacht omstreeks 17u30.

Belangrijkste tussenpunten Teams
nog 21 km Côte de Grammond (4)
nog 47 km Col de Brosses (3)
nog 102 km Côte du Saule d'Oingt (3)
nog 127 km Col de Brouilly (4)
nog 146 km Tussensprint Romanèche Thorins

13 FDJ.fr