Sport.be

Wielrennen

Ronde van Frankrijk

Rit 18 Rit 20 (tijdrit)

Rit 19

  • Datum25.07.2014 15:45
  • Start - FinishMaubourguet - Bergerac
  • Afstand208.5 km
  • Tussensprint Tonneins
    130km
  • Côte de Monbazillac (4)
    195km
1

R. Navardauskas

GARMIN-SHARP
2

J. Degenkolb

TEAM GIANT-SHIMANO
3

A. Kristoff

TEAM KATUSHA
nog 0 km

Navardauskas verrast in de regen, Sagan en Van Avermaet tegen de vlakte

Ramunas Navardauskas heeft de negentiende etappe in de Tour gewonnen. De Litouwer sprong tussen de regendruppels weg op de klim naar Monbazillac en hield stand tot aan de finish. Peter Sagan en Greg Van Avermaet zagen hun winstkansen gefnuikt door een valpartij in de slotfase.

17:30
nog 0 km
Rafal Majka mag ook het podium op om een nieuwe bolletjestrui in ontvangst te nemen.
17:30
nog 0 km
Vincenzo Nibali heeft zonder brokken de eindstreep bereikt en neemt zijn zeventiende gele trui in ontvangst.
17:11
nog 0 km
Vijf minuten na dagwinnaar Navardauskas rijdt een ontgoochelde Sagan over de streep.
17:11
nog 0 km
John Degenkolb wint de sprint voor de tweede plaats voor Alexander Kristoff. Met Sep Vanmarcke (9de) en Jürgen Roelandts (10de) staan er twee Belgen in de top tien.
17:07
nog 0 km
Navardauskas spreidt de armen. De zege is voor Garmin-Sharp.
17:05
nog 1 km
Op een kilometer van de streep heeft Navardauskas nog steeds 14 seconden. De zege ligt voor het grijpen.
17:04
nog 3 km
Valparij in het peloton: Sagan en Bardet liggen erbij. De droom van de groene trui om de rit te pakken ligt aan diggelen.
17:03
nog 3 km
Omega Pharma-Quick Step neemt over en er gaat meteen een hap van de voorsprong van Navardauskas: 17 seconden.
17:02
nog 4 km
Tinkoff-Saxo bepaalt nu het tempo in het peloton. Voor wie rijden de jongens van de steenrijke Rus? Een vriendendienst voor Katusha?
17:00
nog 6 km
Het peloton is helemaal verscheurd. Komt er nog organisatie of is Navardauskas op weg naar zijn eerste ritzege in de Tour?
16:58
nog 7 km
In het peloton schiet Bakelants een nieuwe pijl af, maar het tempo stokt. Navardauskas sprokkelt er nog enkele seconden bij.
16:57
nog 8 km
Navardauskas bouwt zijn voorsprong gestaag uit tot vijftien seconden. Zorgt de Litouwer vandaag voor de verrassing of halen de ploegen van de sprinters hem nog terug?
16:54
nog 12 km
Slagter komt als eerste boven en pakt één punt voor het bergklassement. Navardauskas probeert door te zetten en fietst zich een kleine voorsprong bij mekaar.
nog 13 km

Côte de Monbazillac (4)

16:52
nog 13 km
Ramunas Navardauskas probeert Slagter als springplank te gebruiken en neemt Trentin mee in zijn spoor. De rest van het peloton volgt op een habbekrats.
16:50
nog 14 km
Er wordt in het peloton naar elkaar gekeken en zo houdt Slagter nog steeds twintig seconden voorsprong. Wordt de enige klim van de dag een maat voor niets?
16:48
nog 15 km
In een uitgestrekt peloton wordt met de billen dichtgereden. De natgeregende wegen liggen bezaaid met gevaarlijke witte verkeerslijnen. Gelukkig blijft iedereen recht.
16:44
nog 19 km
Bakelants wordt meteen terug tot de orde geropen. De trein van Cannondale voert opnieuw het tempo aan. In tweede positie zit de onvermoeibare De Marchi. Wat een sterke Tour heeft die jongen in de benen.
16:42
nog 20 km
Jan Bakelants opent de debatten. De Belg van Omega Pharma-Quick Step gaat op zoek naar Tom Jelte Slagter.
16:41
nog 21 km
Het tempo in het peloton wordt met een ruk de hoogte ingejaagd. Achterin moeten de eerste renners de rol lossen. Intussen blijft de regen met bakken uit de lucht vallen.
16:37
nog 24 km
Na het controlerende werk dat gedomineerd werd door Giant-Shimano en Cannondale hebben nu Lotto-Belisol en Katusha het grote werk op hun schouders genomen. De voorsprong van Slagter neemt voor het eerst een duik onder de minuut.
16:32
nog 28 km
Slagter rijdt helemaal weg van zijn kompanen. De Nederlander heeft twintig tellen voorsprong en doet een gooi naar de prijs voor de strijdlust van de dag.
16:27
nog 31 km
Tom Jelte Slagter waagt zijn kans en laat zijn medevluchters achter. Elmiger probeert het gat te dichten, maar komt niet dichterbij.
16:26
nog 33 km
De voorsprong van de koplopers slinkt. Op een dikke dertig kilometer van de streep bedraagt het verschil nog ruim een minuut.
16:09
nog 46 km
Een nieuwe felle regenbui waait over de renners heen en ook donder en bliksem zijn van de partij. De wegen worden bedekt met een laagje water. Hopelijk blijft iedereen in de slotfase van de 19de etappe recht.
15:50
nog 61 km
Zonder ziekte of valpartij neemt Peter Sagan zondag in Parijs zijn derde groene trui mee naar huis. De Slovaak staat op het punt om zijn record te breken. In 2012 verzamelde hij 421 punten. Na de tussensprint van vandaag staat de teller al op 417 punten.
15:38
nog 68 km
De voorsprong van de koplopers blijft al een hele dag status quo. Cannondale, Giant-Shimano, Lotto-Belisol en Katusha houden de kloof met Elmiger (IAM), Gérard (Bretagne), Gautier (Europcar), Slagter (Garmin-Sharp) en Taaramae (Cofidis) op ongeveer twee minuten.
15:34
nog 71 km
In het derde uur is er met de wind in de rug stevig doorgereden. De renners haspelden 46 kilometer af. Het gemiddelde na drie wedstrijduren ligt op 43,1 km/uur.
15:28
nog 77 km
In het peloton heeft wordt niet meer gesprint voor de punten. Alleen Mark Renshaw duikt nog voor Peter Sagan op. De groene trui laat de OPQS-renner begaan.
nog 78 km

Tussensprint Tonneins

15:26
nog 78 km
Elmiger krijgt de punten bij de tussensprint cadeau. De Zwitser komt als eerste over de streep voor Taaramae en Gérard.
15:20
nog 82 km
Ook Jéremy Roy mag de volgwagen opzoeken voor een nieuw wiel. De Fransman heeft net als Kittel en Bauer af te rekenen met materiaalpech.
15:18
nog 84 km
Opnieuw twee pechvogels in het peloton. Marcel Kittel en Jack Bauer moeten zich laten uitzakken met een lekke band. Samen kunnen ze terug op zoek naar de staart van de grote groep.
15:04
nog 95 km
Ondanks de regen staat er veel volk aan de kant van de weg. Mensen beschermen zichzelf met paraplu's, poncho's en regenjassen tegen de neerslag.
14:55
nog 102 km
Op 78 kilometer van de streep ligt de tussensprint van de dag. Peter Sagan is echter al even zeker van de eindzege in het puntenklassement en kan alles zetten op een geslaagde aanval in de slotfase van de etappe.
14:48
nog 107 km
Er wacht de renners de komende uren nog meer regen. Toch is er ook positief nieuws wat de weersomstandigheden betreft. Het peloton heeft de wind in de rug. De energiemodus kan dus op spaarstand gezet worden.
14:34
nog 117 km
Door het slechte weer wordt het peloton geteisterd door lekke banden. Luca Paolini, Luis Maté en Fränk Schleck moesten zich al bij de volgwagen melden met een leeglopende tube.
14:27
nog 122 km
In het peloton wordt het werk verdeeld. Naas Cannondale en Giant-Shimano doen ook Katusha en Lotto-Belisol hun duit in het zakje. Het geloof in de winstkansen van Kristoff en Greipel is duidelijk aanwezig.
14:23
nog 126 km
De renners worden vandaag niet gespaard door de weergoden. Na een eerste hevige bui, spat het water nu opnieuw uiteen op het wegdek.
14:14
nog 134 km
De voorsprong van de vluchters wordt onder controle gehouden. Elmiger (IAM), Slagter (Garmin), Taaramae (Cofidis), Gérard (Bretagne) en Gautier (Europcar) hebben in het dorpje Condom een voorsprong van 2'35".
14:07
nog 143 km

Jens Keukeleire eindigde donderdag in de laatste bergetappe op meer dan een halfuur van ritwinnaar Vincenzo Nibali. De West-Vlaming kreeg een actiecamera van Shimano mee op de fiets en dat leverde spectaculaire beelden op. Bekijk hier de 100 km/uur-beelden.

14:02
nog 143 km
Goed nieuws voor de fans van Alpe d'Huez. Na een jaar afwezigheid maakt de Alpenreus volgend jaar opnieuw zijn opwachting in het parcours. De Tour start in 2015 in Utrecht en krijgt een aankomst in Antwerpen.
13:56
nog 148 km
Na zon komt ... regen. De bus van Lotto-Belisol is onderweg naar aankomstplaats Bergerac en daar vallen de druppels met bakken uit de lucht.

13:51
nog 150 km
Cannondale, de ploeg van Peter Sagan, krijgt in het peloton de hulp van Giant-Shimano. De zwart-witte brigade rijdt vandaag niet voor een vierde zege van Marcel Kittel. De Duitse spurtbom acht de finale te zwaar. "De kans is groot dat John (Degenkolb) de sprint zal dien", verklapte Kittel voor de start.
13:46
nog 153 km
Greg Van Avermaet heeft al een knappe Tour achter de rug, maar de BMC-renner kon nog geen ritzege boeken. In de finale van de 19de etappe ziet hij opnieuw een opportuniteit. Op 14 kilometer van het einde ligt er nog een klimmetje van 1,3 kilometer aan 8 procent. "Die klim moet me perfect liggen", zegt Van Avermaet aan Sporza. "Daar kan ik iedereen pijn doen. Alleen naar Bergerac rijden zal niet lukken, maar ook met Sagan zal ik gewoon doorrijden. Als ik tweede word, is het maar zo."
13:36
nog 157 km
Jose Joaquim Rojas is boos. De Spanjaard werd donderdag uit de Tour gezet omdat hij in de afdaling van de Tourmalet zich zou hebben vastgegrepen aan een wagen. Rojas ontkent dat hij er voordeel uit haalde. "Ik nam de wagen even vast, maar ik kreeg geen duw. Aan zo'n snelheid haal je er trouwens geen voordeel uit. Als dit tijdens een klim gebeurt, dan kan ik de beslissing begrijpen. Nu niet. Ik kon nog even profiteren van de slipstream van de wagens, maar dat doet iedereen."
13:28
nog 162 km
Intussen hebben de renners het eerste uur achter de kiezen. Onder impuls van de vijf vluchters werd er 42,4 kilometer afgelegd. Aan dit tempo wordt er om iets na 17 uur in Bergerac voor de bloemen gestreden.
13:27
nog 163 km
Zonder valpartijen volgt Vincenzo Nibali zondag in Parijs Marco Pantani op als laatste Italiaanse Tourwinnaar. De Siciliaan doorkruiste de voorbije drie weken Engeland en Frankrijk als de absolute keizer van het peloton. Nibali boekte vier zeges en telt meer dan zeven minuten voorsprong op Thibaut Pinot, zijn dichtste achtervolger. Toch blijft de Haai van Messina bescheiden. "Ik heb deze Tour strijd geleverd met renners van een hoog niveau", aldus Nibali.
13:18
nog 170 km

Jurgen Van den Broeck droomde van het podium, maar een infectie besliste er anders over. In de laatste Pyreneeënetappe moest de kelk tot op de bodem geledigd worden. VdB kwam over de streep als 36ste op bijna veertien minuten van ritwinnaar Nibali. "Ik ben leeg", reageerde de kopman van Lotto-Belisol. "Maar ik wil niet naar huis. Zo kort voor het einde wilde ik echt niet afstappen. Dat doe ik gewoon niet."

13:12
nog 174 km

Bradley Wiggins was één van de grote afwezigen tijdens deze Tour. De Brit pakte donderdag op de Commonwealth Games zilver in de ploegenachtervolging. Het valt nog af te wachten of Wiggins ooit terugkeert naar de Tour. "Ik heb genoeg van het wegwielrennen", vertelde hij in Glasgow.

13:10
nog 174 km
De goede vlucht heeft intussen meer dan drie minuten. Tijd om even terug te blikken op de Tour. De Pool Rafal Majka is met twee ritzeges en de bolletjestrui een van de smaakmakers. "In mijn eerste Tour heb ik mezelf verbaasd", zegt de renner van Tinkoff-Saxo. "Ik geloof dat ik in de toekomst kan terugkeren om te winnen."
13:04
nog 178 km
Gautier is vooraan de best gerangschikte renner. De Fransman staat 24ste op 57 minuten van leider Nibali. Om de top twintig binnen te dringen moet hij al ruim zeven minuten pakken.
12:58
nog 183 km
Veertien ploegen hebben deze Tour nog geen etappe gewonnen. Cofidis staat zelfs al droog sinds 2008, toen Samuel Dumoulin in Nantes de armen in de lucht mocht steken. De kans lijkt echter klein dat er vandaag verandering in zal komen. In het peloton krijgt Canondale vooraan het gezelschap van Giant-Shimano. De voorsprong wordt onder controle gehouden en bedraagt nog steeds twee minuten.
12:51
nog 188 km
We hebben vijf leiders. Taaramae haakt zijn wagonnetje aan bij Slagter en co. Het peloton volgt nu op twee minuten.
12:50
nog 189 km
Taaramae ruikt de kop van de koers. Het verschil bedraagt nog een dikke twintig seconden. In het peloton komen de ploegmaats van Sagan naar voor. De Slowaak heeft duidelijk zijn zinnen op deze etappe gezet.
12:43
nog 193 km
Cofidis heeft deze Tour nog niet veel laten zien en dat beseft ook Rein Taaramae. De Est probeert naar de koplopers toe te rijden en slaat meteen een kloofje van dertig seconden met het peloton.
12:40
nog 196 km
is de goede vlucht van de dag vertrokken? Gautier, Elmiger, Gérard en Slagter bouwen hun voorsprong uit. Het verschil klimt voor het eerst boven de minuut.
12:39
nog 196 km
De vlucht van Pinot en Sagan was geen lang leven beschoren. De twee youngsters worden snel terug tot de orde geroepen. De vier koplopers hebben intussen een voorgift van veertig seconden.
12:37
nog 198 km
Thibaut Pinot en Peter Sagan zorgen voor de surprise van de dag. De witte en groene trui proberen met tien andere renners de sprong naar de kopgroep te maken. In het peloton wordt meteen gereageerd.
12:34
nog 201 km
Gautier krijgt het gezelschap van Elmiger (IAM) en Gérard (Bretagne). Hun voorsprong bedraagt 45 seconden. Tom-Jelte Slagter trok in de tegenaanval en sluit zijn wagonnetje aan bij het leidende trio.
12:31
nog 205 km
Cyril Gautier is de eerste aanvaller van de dag. De Fransman van Europcar trok deze Tour al regelmatig in het offensief, maar kon nog niet oogsten.
12:29
nog 208 km
We zijn nu echt vertrokken. De officiële start is gegeven!
12:18
nog 208 km
De officieuze start is gegeven.
12:17
nog 208 km
Ondertussen aan de finish in Bergerac.

11:35
nog 208 km
Gerraint Thomas krijgt wat lekkers.

11:34
nog 208 km
Iedereen wil een stukje van Thibaut Pinot.

11:33
nog 208 km
Eisel is blij met de steun van de voorbije weken.

11:30
nog 208 km
Het profiel van de etappe van vandaag.

10:38
nog 208 km
De renners hebben nog 398 km voor de boeg. Met dank aan de mooie Marion Rousse voor de hulp.

07:00
nog 208 km
Morgen staat er een zware tijdrit op het programma, dus krijgen de renners een rustige etappe voorgeschoteld. Een sprint of mogen de aanvallers hun kans gaan? Het startschot wordt om 12u15, de aankomst wordt verwacht tussen 17u09 en 17u37.
Belangrijkste tussenpunten Teams
nog 13 km Côte de Monbazillac (4)
nog 78 km Tussensprint Tonneins

13 FDJ.fr