Sport.be

Wielrennen

Ronde van Frankrijk

Rit 19 Rit 21

Rit 20 (tijdrit)

 • Datum26.07.2014 15:45
 • Start - FinishBergerac - Périgueux
 • Afstand54.5 km
 • Beleymas
  19km
 • Font-de-Meaux
  39km
 • Côte de Coulounieix-Chamiers
  48km
1

T. Martin

OMEGA PHARMA-QUICK STEP CYCLING TEAM
2

T. Dumoulin

TEAM GIANT-SHIMANO
3

J. Barta

TEAM NETAPP-ENDURA
54.5 km

Martin demonstreert, Péraud en Pinot mogen mee op het podium

Tony Martin heeft met een demonstratie de verwachtingen ingelost. De Duitse hardrijder zette de concurrentie in een tijdrit over 54 kilometer op minuten. Jean-Christophe Péraud won de strijd om de tweede plaats in het algemeen klassement, Thibaut Pinot mag zondag mee het podium op.

17:44
In het algemeen klassement springt Tejay Van Garderen nog over Romain Bardet naar de vijfde plaats. Alejandro Valverde wordt vierde.
17:44
De top vijf van de dag: 1. Martin 2. Dumoulin 3. Barta 4. Nibali 5. König
17:44
Het podium in Parijs is bekend: 1. Nibali 2. Péraud 3. Pinot
17:37
Vincenzo Nibali zet de puntjes op de i en rijdt over de finish als vierde en beste van het algemeen klassement over de streep. Hij klokt af in 1h08'19" op bijna twee minuten van Tony Martin.
17:35
Thibaut Pinot heeft zijn tweede plaats in het algemeen klassement niet kunnen vasthouden. De klimgeit van FDJ.com moet het afleggen tegen Péraud, maar mag zondag wel mee het podium op.
17:28
De fietswissel heeft Romain Bardet zijn vijfde plaats gekost. De jonge Fransman verliest in de tijdrit 2'09" op Van Garderen. Voor de start van de tijdrit had hij 2'07" voorsprong. Een bittere pil voor de Fransman.
17:25
De tijdrit van Bergerac naar Périgeux is een afgang geworden voor Bauke Mollema. Hij verliest meer dan negen minuten op winnaar Tony Martin.
17:17
Ondanks zijn fietswissel beslecht Péraud de strijd om de tweede plaats met Thibaut Pinot nog steeds in zijn voordeel. Na 39 kilometer is Péraud 24 seconden sneller, het verschil in het klassement bedraagt amper 13 tellen. Alejandro Valverde doet niet meer mee in de debatten om het podium.
17:14
König laat de klok aan de streep stoppen op 1h08'23", op dik twee minuten van Martin. In de laatste kilometers heeft hij dus terrein moeten prijsgeven op Dumoulin en Barta.
17:11
Romain Bardet verliest na 39 kilometer 3'11". Op Van Garderen moet hij 1'47" toegeven. In het algemeen klassement behoudt de Fransman nog twintig seconden om zijn vijfde plaats vast te houden.
17:09
Voor Jurgen Van den Broeck zit de tijdrit erop. Na 54 kilometer staat hij voorlopig 44ste op 6'01" van Tony Martin.
17:07
De kelk van Mollema moet leeg tot op de bodem. Bau verliest aan het tweede tussenpunt bijna zeven minuten op Tony Martin. Gelukkig voor de Nederlander rijdt ook Pierre Rolland geen goede chronoproef, anders zou een top tien plaats nog in het gedrang komen.
17:04
Aiaiai, een probleem voor Jean-Christophe Péraud. De Fransman moet van fiets wisselen. Hoe groot is de schade voor de 37-jarige kopman van AG2R-La Mondiale?
16:56
De prestatie van König kent geen verval. Hij klokt aan het tweede tussenpunt af als derde, op 1'17" van Tony Martin. In het algemeen klassement zal hij van de negende naar de zevende plaats springen.
16:54
Gele trui Vincenzo Nibali komt aan het eerste tussenpunt als negende door, op 48 seconden van Martin. Van de klassementsmannen doen Péraud, Van Garderen en König wel beter.
16:50
Thibaut Pinot rijdt een ijzersterke tijdrit voor zijn doen. Hij verliest 1'07" op Martin en 25" op Péraud. De witte trui moet voorlopig zijn tweede plaats afstaan aan, maar bouwt wel zijn voorsprong op Valverde uit.
16:46
Bardet en Valverde moeten na negentien kilometer respectievelijk 1'46" en 1'50" prijs geven. De jonge Fransman moet vrezen voor zijn vijfde plaats. Jean)Christophe Péraud passeert op 42" van Martin en blaast Valverde helemaal weg voor de tweede plaats.
16:42
Michal Kwiatkowski is aan de finish helemaal leeg. De Pool van OPQS geeft meer dan zes minuten prijs.
16:39
Tejay Van Garderen zet Romain Bardet onder druk met een zesde tijd een punt 1. Hij is een seconde sneller dan König en 47 tellen trager dan Martin.
16:36
Mollema is aan het eerste tussenpunt nog trager dan ten Dam, hij verliest 2'43". Het dreigt een zwarte dag te worden voor de jongens van Belkin.
16:34
Ten Dam komt na 19 kilometer door op 2'08" van Martin en ziet in het algemeen klassement König over zich springen. 'Lau' moet ook nog opletten voor Zubeldia, die in het algemeen klassement een dikke twee minuten moet goedmaken.
16:31
Laurens ten Dam en Bauke Mollema dreigen een plaatsje te verliezen in het klassement. Leopold König komt aan het eerste tussenpunt als zesde door, op slechts 48 seconden van Tony Martin.
16:28
Met Vincenzo Nibali is de laatste renner van start gegaan. De Italiaan is zeker van de eindzege en kan 54 kilometer lang genieten van de aanmoedigingen van het publiek.
16:26
Rolland mag zijn droom voor de top tien opbergen. De Fransman verliest aan het eerste tussenpunt meer dan drie minuten op Martin. Haimar Zubeldia smeert hem al anderhalve minuut aan de broek en weet zichzelf nu veilig.
16:25
Thibaut Pinot is vertrokken aan zijn belangrijkste tijdrit uit zijn leven. De jonge Fransman vecht voor de tweede plaats. Jean-Christophe Péraud en Alejandro Valverde staan in het algemeen klassement op respectievelijk dertien en vijftien seconden.
16:20
Jurgen Van den Broeck komt aan het eerste tussenpunt door als 28ste op 1'36" van Martin.
16:18
Naar het beeld van zijn Tour zakt Michal Kwiatkowski helemaal weg. De Pool stond aan het eerste tussenpunt nog knap vierde op 38 seconden, maar na 39 kilometer verliest de Pool meer dan drie minuten.
16:15
De strijdlustige De Marchi is dolblij dat zijn tijdrit achter de rug is.
16:13
Tejay Van Garderen is vertrokken voor 54 kilometer afzien. De Amerikaan staat zesde, maar heeft de vijfde plaats van Romain Bardet in het vizier. Dan moet hij wel 2'07" goedmaken op de jonge Fransman.
16:11
Wie wint de strijd om het podium: Pinot, Valverde of Péraud?
16:02
Haimar Zubeldia is als eerste renner van de top tien gestart. De Spanjaard hoopt Pierre Rolland af te houden. De Fransman moet in het klassement bijna anderhalve minuut goedmaken.
15:59
Aan het tweede tussenpunt verstevigt Tom Dumoulin zijn tweede plaats. Hij bouwt zijn voorsprong op Barta met 27 seconden uit. Het verschil met Tony Martin blijft echter ook groeien: 59 seconden.
15:55
Jurgen Van den Broeck is aan zijn voorlaatste opdracht van een teleurstellende Tour begonnen. Gaat de kopman van Lotto-Belisol nog een keur voluit of ziet hij deze tijdrit als een overbodige proef?
15:52
Michael Kwiatkowski leeft terug even op. De Pool beleefde een wisselvallige Tour, maar passeert nu aan het eerste tussenpunt als vierde op 38 seconden van zijn ploegmaat Tony Martin.
15:50
De ploegleiding is tevreden.
15:48
1h06'21"! Dat is de nieuwe maatstaf aan de finish. Tony Martin heeft de concurrentie op grote achterstand gereden en zet Barta op 1'47". Martin mag zich al voorbereiden op de podiumceremonie.
15:43
Der Pfanzerwagen neemt geen seconde rust en lapt er na 48 kilometer nog een halve minuut bij ten opzicht van Jan Barta. De Tsjech verliest hier al 1'38".
15:38
Sylvain Chavanel rijdt een goede tijdrit. De Fransman beperkt na 19 kilometer de schade tot 38 seconden. Meer dan behoorlijk voor de Franse kampioen.
15:33
Kan Tom Dumoulin Tony Martin belagen? Die vraag brandde voor de start op ieders lippen. Het zal echter niet voor vandaag zijn. Aan het eerste tussenpunt verliest de Nederlandse kampioen 33 seconden op zijn Duitse collega. Hij wordt daarmee voorlopig tweede.
15:32
Er is niets te doen aan de suprematie van Martin. Na 39 kilometer zet hij Barta al op bijna anderhalve minuut. Is er iemand in staat om enigzins in de buurt te blijven van dit tijdritbeest?
15:31
Ook Paul Voss wordt door Martin tot de orde geroepen. De renner van NetApp was zelf al voorbij Rodriguez gereden, maar wordt nu zelf voorbijgesneld door zijn landgenoot.
15:30
Tony Martin stoomt door. De Duitser staat op het punt op Joaquin Rodriguez in te halen. De Spanjaard is zes minuten voor hem vertrokken.
15:22
Een pluim voor de prestatie van Martin Elmiger vandaag. De Zwitser was een van de smaakmakers van deze Tour en staat momenteel vijfde aan de finish, op 1'25" van Jan Barta. En dat ondanks een gedwongen fietswissel.
15:04
Tony Martin rijdt ook in deze Tour op een andere planeet. De drievoudige wereldkampioen tijdrijden kletst er aan het eerste tussenpunt meteen 33 seconden af. Komt er nog iemand in de buurt?
14:59
Het wordt uitkijken naar de verhoudingen tussen Martin en Barta. De Tsjech van NetApp vernedert de concurrentie en duikt aan de finish 1'14" onder de besttijd van Danny Pate.
14:58
Tony Martin peuzelt na 14 kilometer al zijn eerste voorganger op. Rudy Molard is twee minuten voor 'der Pfanzerwagen' gestart en ziet de Duitser nu al passeren.
14:43
Jan Barta bouwt zijn voorsprong verder uit. Aan het tweede tussenpunt lapt hij er nog enkele seconden bij. Maciej Bodnar staat nu tweede op 35 seconden.
14:40
Tony Martin is vertrokken. Iedereen verwacht dat de Duitser zijn tweede ritzege in deze Tour zal pakken. Naast de regenboogtrui heeft de kopman van Omega Pharma-Quick Step ook een vol achterwiel met de regenboogkleuren.
14:28
En waar kan vandaag het verschil gemaakt worden? Na 46,5 kilometer krijgen de renners een beklimming van 1,5 kilometer aan zes procent voorgeschoteld. Wie dan nog wat extra in de tank heeft, kan genadeloos toeslaan.
14:23
Wat staat er vandaag naast de dagzege nog op het spel? Vincenzo Nibali is zeker van de eindzege, maar voor de tweede plaats komen nog vier renners in aanmerking: Thibaut Pinot, Jean-Christophe Péraud (op 13"), Alejandro Valverde (op 15") en Romain Bardet (op 2'17").
14:18
De Tsjech Jan Barta zet de toon. Aan het eerste tussenpunt verpulvert hij de snelste tijd van Maciej Bodnar. Bodnar passeert na 24'08 en is daarmee 29 seconden sneller dan de Pool.
14:16
De groene trui staat klaar op het startpodium om aan zijn chronoproef te beginnen. Spaart de Slovaak zijn krachten om morgen op de Champs Elysées alsnog toe te slaan en een rit te pakken?
14:09
Speciaal en emotioneel moment. Jens Voigt passeert de eindstreep van zijn laatste Tourtijdrit. Hij staat voorlopig 49ste in 1h15'53".
14:01
Jurgen Roelandts is voorlopig de snelste landgenoot aan de finish. Hij overschreed de eindstreep in 1h13'35". Daarmee staat hij voorlopig 20ste en is hij 4'13" langzamer dan Danny Pate.
13:48
Geen toptijd voor Niki Terpstra vandaag. De Nederlander is na 19 kilometer al ruim twee minuten trager dan Bodnar.
13:42
De hot seat verandert niet van eigenaar. Bodnar verloor in de slotkilometers nog een seconde en is aan de streep twaalf seconden langzamer dan Pate.
13:40
Jens Debusschere start vandaag in de Ronde van Wallonië. Via Twitter onthult de Belgische kampioen zijn nieuwe fiets.
13:31
Maciej Bodnar verdubbelt aan het tweede tussenpunt zijn voorsprong op Danny Pate. De Pool rijdt nu twee seconden sneller dan de Amerikaan.
13:23
Concentratie bij de Portugese kampioen tijdrijden, Nelson Oliveira. Kan hij in de Tour uit de anonimiteit treden?
13:15
Van Avermaet neemt nog even de tijd om te rusten.
13:05
Tiende tijd voor Jurgen Roelandts aan het eerste tussenpunt. Hij doet er voorlopig 55 seconden langer over dan Maciej Bodnar.
12:57
Nieuwe toptijd aan het eerste tussenpunt. De Pool Maciej Bodnar is een specialist en duikt één seconde onder de tijd van Danny Pate: 24'37" na 19 kilometer.
12:56
Svein Tuft blijft terrein verliezen op Danny Pate. Na 48 kilometer bedraagt het verschil 22 seconden.
12:56
En Cedric Pineau wil nog wat afkoeling tijdens de opwarming.
12:55
Bennatti bereidt zich voor op zijn tijdrit.
12:54
Jens Voigt is net aan zijn allerlaatste tijdrit in de Tour begonnen. Nog 54 kilometer 'Shut up legs' en dan is het bijna tijd om te genieten.
12:44
Tuft moet terrein prijs geven. Aan het eerste opnamepunt zette de Canadees van Orica GreenEdge nog exact dezelfde tijd als Danny Pate neer. Na 39 kilometer verliest hij zestien seconden. Kan de drager van de roze trui in de Giro het tij nog keren?
12:41
Het nieuwe contract voor Luke Durbridge geeft de Australiër goede moed. Na 19 kilometer moet hij slechts vijf seconden prijs geven op Pate en Tuft. De jonge tijdrijder is nog niet leeg na drie vermoeiende weken in de Tourkaravaan.
12:38
De tank van Alexander Kristoff is duidelijk nog niet leeg. De sterke Noor zet aan het eerste tussenpunt de zevende tijd neer. Hij wordt iemand om zondag in de gaten te houden op de Champs Elysées.
12:26
Svein Tuft heeft aan het eerste tussenpunt dezelfde tijd als Danny Pate neergezet. De Amerikaanse tempobeul van Sky mag aan de finish voorlopig plaatsnemen in de hot seat. Hij zette een eindtijd neer van 1h09'22"

Luke Durbridge is net van start gegaan. De jonge Australiër van Orica GreenEdge heeft alvast een motivatie om tot het uiterste te gaan. Hij verlengde net zijn contract tot 2016.

12:13
De Italiaan Davide Cimolai zet de eerste eindtijd neer. Hij klokt af in 1h15'17". Zijn tijd wordt echter al snel van de tabellen geveegd door Arnaud Démare. De Fransman is aan de streep ruim twee minuten sneller: 1h13'05".
12:11
Ook Navardauskas' ploegmaat Sebastian Langeveld zal geen toptijd neerzetten. De Nederlandse kampioen op de weg en nationale nummer twee tegen de klok komt aan het eerste tussenpunt pas als 14de van 26 renners door, op 2'01" van Danny Pate.
12:06
En Navardauskas zal de tijdrit niet winnen. Aan het eerste tussenpunt zet hij de achtste tijd neer, op 1'21 van leider Danny Pate.
11:55
Intussen zijn Ramunas Navardauskas en Svein Tuft van start gegaan. Heeft de Litouwer nog iets in de tank na zijn zege van gisteren? En wat kan de Canadese hardrijder? Hij vindt vandaag een parcours dat is afgestemd op de krachtpatsers.
11:52
De eerste tussentijden aan het tweede tussenpunt zijn ook een feit. Cheng Ji kwam na 39 kilometer door in 56'26". Davide Cimolai, die twee minuten na de Chinees startte, heeft zijn voorganger bijna te pakken. Hij doet net geen twee minuten beter.
11:49
We heben een nieuwe leider aan het eerste tussenpunt. Danny Pate van Team Sky knabbelde nog een minuut van de tussentijd van Adrien Petit. Hij kwam na 19 kilometer door in 24'38".
11:44
Bernhard Eisel heeft straks dus een reden om 'volle gas' te geven.
11:43
Bernhard Eisel zal om 12.07 als tweede renner van Team Sky van start gaan. De Britse formatie liet een speciale volgwagen bouwen voor de tijdrit: een Jaguar F-Type Coupé. Het strakke design en aerodynamica moeten de kwaliteiten voor een tijdrit weerspiegelen.
11:33
Het is nog even wachten op de eerste landgenoot. Maarten Wynants (Belkin) wordt pas om 12.25 op het startpodium verwacht.
11:31
Adrien Petit zorgt aan het eerste tussenpunt voor de eerste grote verschillen. Hij duikt een halve minuut onder de tijd van Arnaud Demare, die nog maar net 26 seconden sneller afklokte dan Cimolai.
11:24
De Italiaan Davide Cimolai duikt er meteen onder: 26'43".
11:18
Cheng Ji zet de eerste tussentijd neer. Na 19 kilometer komt hij door na 27'20".
11:12
Topfavoriet Tony Martin start 14.39. Tom Dumoulin, een van zijn belangrijkste uitdagers, mag een halfuur later vertrekken. Andere renners buiten de top tien om in het oog te houden: Langeveld (11.41), Tuft (11.49), Durbridge (12.13), Bodnar (12.29), Terpstra (13.19), Kiryienka (13.33), Westra (13.35), Barta (13.51), Machado (13.55), Majka (14.49), Kwiatkowski (15.25), Thomas (15.33), Porte (15.35), Kangert (15.39), Horner (15.45) en Van den Broeck (15.53).
10:58
De eerste hardrijder om in het oog te houden is Ramunas Navardauskas. De Litouwer, die start om 11.37, won in 2013 al de afluitende tijdrit in de Giro, maar of hij na zijn inspanning en overwinning van vrijdag nog veel zin heeft, valt nog af te wachten.
10:54
We zijn vertrokken. Ji, de rode lantaarn van Giant-Shimano is als eerste onderweg richting Perigeux.
10:16
Om 10.51 vertrekt de Chinees Cheng Ji als eerste renner in de tiijdrit over 54 kilometer tussen Bergerac en Perigeux. Daarna zullen alle renners om de twee minuten van het startpodium rijden. De top tien vertrekt om de drie minuten. Vincenzo Nibali start als laatste om 16.27.
09:36
Joaquim Rodriguez heeft schrik voor de tijdrit: Tony Martin staat op slechts zes minuten in het klassement. Manuel Quinziato probeert hem gerust te stellen.

08:39
Volledig vlak kan je het parcours niet noemen.

08:38
Thomas De Gendt moedigt ex-ploegmaat Lieuwe Westra aan om toch voluit te gaan.

08:36
Tom Dumoulin is blij met zijn gloednieuw TT-pak.

07:00
Dit is voor de klassementsmannen de laatste kans om tijd goed te maken. Er liggen een paar zware beklimmingen op het parcours. De winnaar van de 101ste Tour is normaal deze avond bekend. De eerste renner gaat om 10u10 van start, de gele trui om 16u27. Iets meer dan een uur later zal de opvolger van Chris Froome gekend zijn
Belangrijkste tussenpunten Teams
48.0 km Côte de Coulounieix-Chamiers
39.0 km Font-de-Meaux
19.0 km Beleymas

13 FDJ.fr