Kristoff heeft de sprint van het peloton gewonnen voor Degenkolb en Bouhanni.
Gallopin werd zesde, Gilbert zevende.
Gerrans pakt zilver, Valverde brons. Breschel is vierde geworden, Van Avermaet vijfde.
Kwiatkowski houdt stand en is wereldkampioen!
Laatste kilometer. Gilbert doet er alles aan. Gaat Kwiatkowski het halen?
Gilbert rijdt vol op kop in dienst van Van Avermaet. 5 seconden achterstand op 1,2 km van de meet.
De groep Gilbert-Van Avermaet heeft 8 seconden op Kwiatkowski, die veel risico neemt in de achtervolging.
Van Avermaet en Gallopin zijn komen aansluiten bij Gilbert, Gerrans, Valverde en Breschel.
Op de top heeft Kwiatkowski 9 seconden op Valverde, Gilbert, Gerrans en een Deen (zonder transponder). Van Avermaet zit op 12 seconden.
Rodriguez springt weg op de laatste helling. Gilbert en Gerrans reageren. Ook Valverde pikt aan.
Castroviejo ment het peloton, maar heel hard gaat het niet. Van Avermaet zit in het wiel. Kwiatkowski heeft 18 seconden.
De Marchi en Andersen kraken. Kwiatkowski is alleen weg.
Kwiatkowski wil erop en erover. De Marchi en Andersen springen mee.
Kwiatkowski sluit aan bij de kopgroep, bij De Marchi, Gautier, Andersen en Kiryienka.
Kwiatkowski smijt zich in de afdaling en neemt enkele meters voorsprong.
Nog 9 seconden voor De Marchi, Gautier, Andersen en Kiryienka.
Hermans heeft zijn job gedaan. Nu is het aan de kopmannen zelf!
De Spaanse knechten hebben hun werk gedaan. Het is nu Ben Hermans die het peloton op sleeptouw neemt. Nog 13 seconden.
Nog 15 seconden voor De Marchi, Gautier, Andersen en Kiryienka. Spanje blijft mennen in het peloton. Het is wachten op een demarrage.
Het peloton zit op de voorlaatste helling. John Degenkolb zit nog goed vooraan. Maar ook Boonen, Gilbert, Bakelants en Van Avermaet zitten nog goed.
Nog 20 seconden voor De Marchi, Gautier, Andersen en Kiryienka. Gautier heeft nog geen meter kopwerk gedaan. Hij trekt waarschijnlijk de kaart Bouhanni.
De groep met Vanmarcke is ingerekend door het peloton. In dat peloton zijn het de Spanjaarden die mennen. Het verschil met de kop is 29 seconden.
Een groepje met Vanmarcke, Chaves, Castroviejo, Clarke, Albasini en Moreno volgt op 36 seconden. Het peloton volgt op 44 seconden.
In de laatste rechte lijn voor het ingaan van de laatste ronde komt Vasil Kiryienka vooraan aansluiten. We gaan met 4 de laatste ronde in: Kiryienka, De Marchi, Gautier en Andersen.
De Marchi, Gautier en Andersen hebben 40 seconden op het peloton.
Vasil Kiryienka probeert de sprong naar de kopgroep te maken.
Twee Colombiaanse opgevers: Julian Arredondo en Winner Anacona.
Alessandro De Marchi, Cyril Gautier en Michael Valgren Andersen zijn de volgende aanvallers.
Visconti en Kennaugh gegrepen. Hergroepering. Tony Martin lost uit het peloton.
Hergroepering achter Visconti en Kennaugh. Maar ook de Italiaan en de Engelsman zullen het niet lang uitzingen. Hun voorsprong is minder dan 10 seconden.
Kennaugh komt tot bij Visconti.
De Argetnijn Eduardo Sepulveda geeft op na een crash. Ook Wilco Kelderman is afgestapt.
Het botert niet in de kopgroep. Visconti plaatst een demarrage.
Wellens is gegrepen door het peloton.
Navarro is terug komen aansluiten vooraan. We hebben 11 koplopers met nog 2 ronden te rijden. Wellens volgt op 21 seconden. Het peloton, onder aanvoering van de Fransenn, volgt op 29 seconden.
Tony Martin, Sep Vanmarcke, Edvald Boasson Hagen, Michael Albasini, Giovanni Visconti, Giampaolo Caruso, Yuri Trofimov, Christopher Juul Jensen, Simon Geschke en Peter Kennaugh hebben 40 seconden op het peloton.
De achtervolgers komen terug tot bij Martin. Vanmarcke rijdt op de tweede helling het gat dicht. Wellens moet lossen, net als Navarro.
Adam Hansen ment het peloton voor Australië. We zien ook alle Belgen opschuiven: Bakelants, Van Avermaet, Boonen, Gilbert, Vanendert, Herremans en Vansummeren. Zij volgen op 40 seconden van Martin. De groep met Wellens en Vanmarcke rijdt 15 seconden achter Martin.
Opgave Chris Froome en Adam Yates.
Het peloton volgt op 50 seconden van Martin.
Tony Martin (Duitsland) loopt verder uit. Hij heeft een halve minuut op Tim Wellens, Sep Vanmarcke, Edvald Boasson Hagen, Michael Albasini, Giovanni Visconti, Giampaolo Caruso, Yuri Trofimov, Christopher Juul Jensen, Simon Geschke, Peter Kennaugh, Rein Taaramäe en Daniel Navarro.
Het peloton volgt op een kleine halve minuut. Australië doet het achtervolgingswerk.
Nog 3 ronden te rijden. Tony Martin rijdt alleen op kop met 8 seconden op Tim Wellens, Sep Vanmarcke, Edvald Boasson Hagen, Michael Albasini, Giovanni Visconti, Giampaolo Caruso, Yuri Trofimov, Christopher Juul Jensen, Simon Geschke, Peter Kennaugh, Rein Taaramäe en Daniel Navarro.
Er is een kopgroep van een 15-tal renners ontstaan met daarbij Tim Wellens en Sep Vanmarcke.
Quintero wordt nu ook ingerekend. Hergroepering. Al is dat een groot woord. Het peloton is verbrokkeld. Wellens en Van Avermaet zitten in de voorste gelederen.
Quintero heeft nog 20 seoonden op de groep Aru-Wellens. De andere vroege vluchters zijn al ingelopen en achteruit geslagen.
Spanje reageert. Rodriguez en Herada maken de sprong tot bij het groepje Aru-Wellens. Er sluiten nog een tiental renners aan.
De Italianen doen het peloton ontploffen op de eerste klim. Aru en Visconti rijden weg. Wellens, Kennaugh, Albasini en Juul Jensen glippen mee.
Carlos Julian Quintero (Colombia) voelt dat het peloton de kopgroep dadelijk op de nek zal vallen en gaat er alleen vandoor. Hij is duidelijk de sterkste. Geen reactie bij Kvasina (Kroatië), Savickas (Litouwen) en Polivoda (Oekraïne).
De Polen betalen het gelag voor hun achtervolging van 100 km. Bij de passage aan de finish stappen er liefst vier af, waaronder Niemec en Bodnar.
Het gaat snel achteruit met de voorsprong van de koplopers. Nog 1'34" door het beukwerk van de Italianen, die er een harde koers van willen maken. De gutsende regen zal daar ook toe bijdragen.
De Italianen blijven vlammen. Bij de passage aan de finish is het verschil met de kopgroep 2'12". We zien ook Wellens, Bakelants, Van Avermaet, Gilbert en Vanmarcke goed vooraan in het peloton.
Nog 4 ronden voor Kvasina (Kroatië), Savickas (Litouwen), Polivoda (Oekraïne) en Quintero (Colombia).
Robbie McEwen tipt in dit regenweer op Alexander Kristoff.
Op één van de hellingen trekken de Italianen het tempo nog wat op. De kloof met de kop daalt razensnel: 3'15". Achteraan moeten renners lossen, waaronder André Greipel en Rohan Dennis.
Het is opnieuw stevig aan het regenen in Ponferrada.
Nog 4'10" voor de koplopers en nog 78 km te rijden. Het sein voor Italië om over te nemen van Polen. De Polen hebben 100 km op kop van het peloton gereden!
Nog 4'50" voor Kvasina (Kroatië), Savickas (Litouwen), Polivoda (Oekraïne) en Quintero (Colombia).
Acher de Polen begint er vanalles te bewegen. De Italianen, Spanjaarden en de drie Zwitsers groeperen zich in het kielzog van de Polen.
Het peloton passeert nu ook aan de finish en wordt afgeklokt op 5'47". Dat is 10 minuten minder dan wat ronden geleden de maximale voorsprong was.
Matija Kvasina (Kroatië), Zydrunas Savickas (Litouwen), Oleksandr Polivoda (Oekraïne) en Carlos Julian Quintero (Colombia) hebben 9 ronden afgelegd. Nog 5 te gaan. Ze hebben nog 6'20" op het peloton.
Lekke band voor Johan Vansummeren.
De drie Noren die in de gecrashte ploegwagen zaten en die afgevoerd zijn naar het ziekenhuis zijn bondscoach Stig Kristiansen, een mecanicien en een verzorger. Een neutrale wagen van Shimano zal nu omgebouwd worden tot Noorse vervangvolgwagen. Een Noorse mecanicien zal meerijden met die wagen.
Het is weer zachtjes beginnen regenen in Ponferrada.
Ondertussen zijn er nog minder dan 6 ronden te rijden. Kvasina (Kroatië), Savickas (Litouwen), Polivoda (Oekraïne) en Quintero (Colombia) hebben nog 8'30" op het peloton, waar het nog altijd de Polen zijn die het werk opknappen.
In de Noorse wagen zaten drie personen. Zij zijn naar het ziekenhuis afgevoerd. Alle reservefietsen van de Noorse renners stonden op het dak van de ploegwagen en zijn beschadigd. De Noren in koers zijn Alexander Kristoff, Edvald Boassan Hagen en Lars Petter Nordhaug.
Bij de passage aan de finish halfkoers heeft het peloton een achterstand van 10'55" op de kopgroep.
De koers is halfweg en de wedstrijd zit in een vaste plooi. Kvasina (Kroatië), Savickas (Litouwen), Polivoda (Oekraïne) en Quintero (Colombia) rijden al sinds de eerste ronde op kop. Van hun maximale voorsprong van meer dan een kwartier blijven nu nog ruim 11 minuten over. In het peloton doen de Polen al rondenlang het kopwerk.
Passage aan de finish voor het peloton. Nog 10 seconden eraf gedaan. 12'10" is de achterstand op de 4 leiders: Kvasina (Kroatië), Savickas (Litouwen), Polivoda (Oekraïne) en Quintero (Colombia).
De Polen blijven de achtervolging leiden in het peloton. Ze krijgen geen steun van andere landen. Nog 12'20".
Nog 8 ronden voor Kvasina (Kroatië), Savickas (Litouwen), Polivoda (Oekraïne) en Quintero (Colombia), die ondertussen van zonnig weer kunnen genieten. Het is gestopt met regenen.
Bouglas is gegrepen door het peloton. De achterstand van het peloton op de kopgroep is 13'45".
Het peloton, nog altijd onder de aanvoering van de Polen, komt door op 14 minuten.
De chasse patate van de Griek Bouglas zit er bijna op. Hij komt aan de finish door op 13 minuten en 13 seconden.
Fabian Cancellara is om een onduidelijke reden opnieuw wat achterop geraakt. Opnieuw is het Danilo Wyss die zijn kopman terugbrengt.
Einde van de vijfde ronde voor Kvasina (Kroatië), Savickas (Litouwen), Polivoda (Oekraïne) en Quintero (Colombia). De Litouwer was even achterop geraakt, maar komt weer aansluiten.
Lekke band voor Kolobnev (Rusland) in het peloton.
De Griek Bouglas verliest terrein. Hij volgt op 10 minuten van de kopgroep. Het peloton onder aanvoering van de Polen komt wat dichter. Nog 15 minuten.
Bekijk hier een fotospecial van de eerste wedstrijduren!
De Polen krijgen in de achtervolging steun van de Duitser André Greipel, die zich dus volledig opoffert voor kopman John Degenkolb.
Einde van de vierde ronde voor Kvasina (Kroatië), Savickas (Litouwen), Polivoda (Oekraïne) en Quintero (Colombia). In het peloton drijven de Polen het tempo op.
Iedereen is weer vertrokken na de val. Ook Cyril Gautier lag erbij. De broek van de Fransman is gescheurd. Of de lichamelijke schade groot is zal later moeten blijken.
Valpartij in het peloton. Nibali, Navardauskas en Betancur zijn bij de slachtoffers.
Ook het peloton heeft er nu 3 ronden opzitten. Voorlopig wil nog geen enkel land het heft in handen nemen. Het peloton heeft een achterstand van 14 minuten en 38 seconden!
De Griek Georgios Bouglas is aan een onvervalste chasse patate bezig. Hij komt aan de finish door op 8'23" van de kopgroep.
De kopgroep heeft er 3 ronden opzitten. Nog 11. De voorsprong bedraagt 11 minuten.
Een tweede massale plaspauze dient zich aan in het peloton. Kvasina (Kroatië), Savickas (Litouwen), Polivoda (Oekraïne) en Quintero (Colombia) zien hun voorsprong stijgen tot nu bijna al 10 minuten.
Een man van het kaliber van Golas, die voor Omega Pharma-Quick Step rijdt, beseft dat het weinig zin heeft door te gaan met de Griek. De Pool laat zich weer inlopen.
7 minuten en 30 seconden is de voorsprong van de 4 koplopers. Tijd voor reactie. De Griek Bouglas en de Pool Golas springen weg uit het peloton.
Kvasina (Kroatië), Savickas (Litouwen), Polivoda (Oekraïne) en Quintero (Colombia) blijven in de gietende regen fors doorrijden. Het kwartet heeft na de tweede ronde meer dan 6 minuten voorsprong.
De collectieve plaspauze in het peloton zorgt ervoor dat Matija Kvasina (Kroatië), Zydrunas Savickas (Litouwen), Oleksandr Polivoda (Oekraïne) en Carlos Julian Quintero (Colombia) hun voorsprong kunnen uitbouwen tot 4 minuten.
Vansummeren zet zich aan de kant voor een sanitaire stop. Zijn voorbeeld wordt massaal gevolgd door andere renners in het peloton.
Marokko, dat met 5 renners mocht starten in dit WK, leidt de achtervolging in het peloton. We zien ook Johan Vansummeren goed vooraan zitten.
Het verschil loopt snel op. Matija Kvasina (Kroatië), Zydrunas Savickas (Litouwen), Oleksandr Polivoda (Oekraïne) en Carlos Julian Quintero (Colombia) hebben al meer dan 3 minuten voorsprong.
De vier vluchters krijgen een vrijgeleide. Na de eerste van 14 rondes hebben ze anderhalve minuut voorsprong op het peloton.
Arredondo en Sivtsov waren blijkbaar te grote/gevaarlijke namen. Zij zijn ingerekend door het peloton. Drie anderen uit de eerste vlucht hebben wel doorgezet. Matija Kvasina (Kroatië), Zydrunas Savickas (Litouwen) en Oleksandr Polivoda (Oekraïne) rijden nu op kop samen met de Colombiaan Carlos Julian Quintero.
Cancellara is intussen achteraan in het peloton komen aansluiten na zijn lekke band.
De eerste echte aanval is een feit. Dit zijn de namen: Julian Arredondo (Colombia), Matija Kvasina (Kroatië), Daniil Fominykh (Kazachstan), Kanstantsin Sivtsov (Wit-Rusland), Zydrunas Savickas (Litouwen), Carlos Jose Ochoa (Venezuela), Oleksandr Polivoda (Oekraïne).
Cancellara is één van de slechts drie Zwitsers in koers. Het is Danilo Wyss die zijn kopman terugbrengt naar het peloton.
Het spel zit meteen op de wagen. Vooral de Colombianen zijn erg actief in de beginfase en proberen een ontsnapping op gang te brengen.
Fabian Cancellara heeft af te rekenen met een lekke band.
De renners zijn amper vertrokken of het begint al te regenen. Voorlopig zijn het nog maar wat druppels.
Om klokslag 10u is het startschot gegeven. 203 renners uit 43 landen zijn aan het WK begonnen!
"Ik ben Blij dat het nu nog droog is", vertelde Philippe Gilbert luttele minuten voor de start aan de VRT. "Maar het zal sowieso gaan regenen. Het wordt gevaarlijk in de afdalingen. Alle scenario's zijn mogelijk. We moeten als ploeg rijden."
Het is momenteel mistig in Ponferrada en regen hangt in de lucht. "Het weer kan in onze kaart spelen", zei Tom Boonen kort voor de start aan de VRT. "Maar het is ook gevaarlijk voor valpartijen." Droomt Boonen van een tweede wereldtitel? "We moeten eerlijk zijn met elkaar. Mijn wapen is de sprint. Als ik voel dat ik op de slotkkim niet de benen zal hebben om vooraan te blijven, dan heb ik er geen probleem mee om mij op te offeren voor een landgenoot."
De 9 Belgen zijn klaar voor het WK. Ze hebben daarnet het controleblad getekend. Ze wilden dat eigenlijk al om 8u50 doen, maar de organisatie was er toen nog niet klaar voor zodat onze landgenoten rechtsomkeer moesten maken.
Patrick Lefevere supportert uiteraard voor de renners van Omega Pharma-Quick Step...
Michael Boogerd is fan van Greg Van Avermaet.
Ook onze veldrijders kijken uit naar het WK... maar eerst zelf nog enkele uren losrijden!
Lars Boom is niet van de partij in Ponferrada. De Nederlander is al met volgend seizoen bezig. Vanmorgen verkende hij het parcours van de eerste rit van de Ronde van Frankrijk, die volgend jaar in Utrecht start.
Tobias Ludvigsson is de enige Zweed die straks aan de start komt. Hij bereidt zich voor op een pijnlijke dag...
Voetballer Tim Matthys van KV Mechelen zal met gemengde gevoelens naar het WK kijken.
Belgische selectie mannen elite weg (9): Tom Boonen (Omega Pharma-Quick.Step), Philippe Gilbert (BMC), Johan Vansummeren (Garmin-Sharp), Sep Vanmarcke (Belkin), Jelle Vanendert (Lotto-Belisol), Greg Van Avermaet (BMC), Tim Wellens (Lotto-Belisol), Jan Bakelants (Omega Pharma-Quick.Step)
en Ben Hermans (BMC). Reserven (5): Jens Keukeleire (Orica-GreenEdge), Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick.Step), Maxime Monfort (Lotto-Belisol), Pieter Serry (Omega Pharma-Quick.Step) en Jasper Stuyven (Trek).
Belangrijkste tussenpunten |
|
nog 18 km
Einde ronde 13
nog 36 km
Einde ronde 12
nog 54 km
Einde ronde 11
nog 72 km
Einde ronde 10
nog 91 km
Einde ronde 9
nog 109 km
Einde ronde 8
nog 127 km
Einde ronde 7
nog 145 km
Einde ronde 6
nog 163 km
Einde ronde 5
nog 182 km
Einde ronde 4
nog 200 km
Einde ronde 3
nog 218 km
Einde ronde 2
nog 236 km
Einde ronde 1
|
|