Sport.be

Wielrennen

Ronde van Frankrijk

Rit 13 Rit 15

Rit 14

 • Datum18.07.2010
 • Start - FinishRevel - Ax 3 Domaines
 • Afstand184.5 km
 • Sprint (Mirepoix)
  51km
 • Sprint (Campagne-sur-Aude)
  102km
 • Port de Pailhères (H)
  155km
 • Ax 3 Domaines
  184km
1

C. Riblon

AG2R - La Mondiale
2

D. Menchov

Rabobank
3

S. Sanchez Gonzalez

Euskaltel - Euskadi
nog 0 km

Riblon profiteert van spel der favorieten

In de eerste Pyreneeënetappe van de Tour zat Jurgen Van De Walle in de goede vlucht maar het was zijn kompaan Christophe Riblon die won. Andy Schleck en Alberto Contador speelden een spelletje poker.

17:10
nog 0 km
Jurgen Van den Broeck werd eerste Belg op de achtste plaats en blijft vijfde. Schleck blijft leider, voor Contador, Sanchez en Menchov.
17:05
nog 0 km
Riblon triomfeert. Menchov en Sanchez komen bijna een minuut later over de meet en pakken enkele seconden op de andere favorieten.
16:56
nog 3 km
Contador en Schleck spelen een spel. Zij staan bijna stil en dagen elkaar uit. Dat is het teken voor Gesink om tempo te maken. Menchov probeert nu te ontsnappen maar Sanchez reageert.
16:54
nog 3 km
Contador deelt enkele prikken uit, Sanchez probeert dat daarna ook. Jurgen Van den Broeck moet zijn eigen tempo kiezen.
16:51
nog 4 km
Van den Broeck bepaalt nu het tempo bij de favorieten.
16:49
nog 5 km
Contador zet aan en enkel Schleck kan onmiddellijk op dat wiel springen. Menchov sluit enkele seconden later weer aan, daarna volgen Samuel Sanchez en Van den Broeck.
16:48
nog 5 km
Leipheimer moet nu lossen door het beukwerk van Vinokourov die dat moet bekopen. Het groepje van de favorieten is nu wel heel klein. Leipheimer en Gesink sluiten stilletjes opnieuw aan.
16:44
nog 6 km
Vinokourov probeert nu zelfs te ontsnappen, maar Jurgen Van den Broeck haalt hem terug. Gesink is het belangrijkste slachtoffer.
16:43
nog 7 km
Kreuziger, die tiende staat in het klassement, moet lossen samen met Kevin De Weert. Vinokourov houdt een strak tempo aan. Ook Basso en Hesjedal moeten er nu aan geloven.
16:42
nog 7 km
Jurgen Van De Walle heeft Sastre moeten laten gaan. Die heeft dan ook nog Cunego, Kiryienka en Valls gelost.
16:36
nog 9 km
Moinard gaat net aan de voet van de klim weer bijna aansluiten bij Riblon, maar hij ziet de koploper al snel weer kleiner worden. Pijnlijk.
16:25
nog 20 km
Riblon blijft voorlopig alleen voorop op 20 km van de finish. Jurgen Van De Walle komt bij het groepje van Sastre, waar ook Cunego is bij komen aansluiten.
nog 29 km

Port de Pailhères (H)

16:16
nog 29 km
Riblon komt als eerste boven op de Port de Pailhères. Dan volgt Moinard. Jurgen Van De Walle is mooi als derde boven gekomen. Dan volgen Valls Ferri, Sastre, Kiryienka, Charteau, Cunego, Moreau en Garate. Wiggins is net voor de top moeten lossen, Evans volgt al op meer dan twee minuten van het peloton.
16:11
nog 31 km
We hebben nog één leider in deze rit. Riblon laat Moinard achter. Charteau valt intussen aan uit het peloton om punten te vergaren voor de bergtrui. Cunego probeert hem bij te halen.
16:06
nog 32 km
Jurgen Van De Walle moet de twee Fransen nu toch laten rijden op een stuk van 10%.
15:58
nog 35 km
Andy Schleck blijft een vreemde vogel. Hij gaat nu zelf zijn eten en drinken halen bij de wagen van de ploegleider. Hij is zijn eigen knecht vandaag.
15:56
nog 35 km
Kiryienka komt bij Sastre die alleen is komen te staan. Het peloton zit niet veraf.
15:56
nog 35 km
Lance Armstrong ziet samen met Francis De Greef de favorieten verder en verder rijden. Voor hem gaat het blijkbaar iets te steil.
15:46
nog 38 km
Maxime Monfort moet de groep der favorieten laten rijden. Sastre loopt niet al te veel uit op het peloton. Uit dat groepje is Di Gregorio al snel moeten lossen. Ook Sivtsov moet Gustov en Sastre laten rijden. Hij moest dienen als springplank voor Michael Rogers, maar die is gelost uit het peloton.
15:42
nog 39 km
Sivtsov sluit aan bij Sastre. Ze rapen Di Gregorio op en rijden naar Valls Ferri. Ze hebben een twintigtal seconden voor op het peloton.
15:38
nog 41 km
Carlos Sastre valt aan samen met ploegmaat Gustov. Hier probeert hij zijn Tour goed te maken. Wie gaat hem volgen?
15:37
nog 41 km
Terwijl vooraan Pavel Brutt en Zabriskie moet lossen, valt Rémy di Gregorio aan in het peloton. Hij probeert Valls Ferri bij te benen. Bij de koplopers schieten nu nog Van De Walle, Riblon en Moinard over.
15:36
nog 42 km
Millar en Gerdemann hebben al moeten lossen uit het peloton, waar nog een vijftigtal renners overblijven. Astana leidt daar de dans maar houdt het momenteel nog rustig.
15:33
nog 43 km
De bedrijvige Rafael Valls Ferri (Footon-Servetto) ontsnapt uit het peloton.
15:32
nog 43 km
Onmiddellijk wordt ook een bus gevormd met degenen die moeten lossen uit het peloton.
15:30
nog 44 km
Vaugrenard krijgt het moeilijk en moet lossen bij de andere leiders. Ook Auge en Thomas zijn hetzelfde lot beschoren.
15:27
nog 45 km
De koplopers zijn begonnen aan de Port de Pailhères met een voorsprong van vier minuten. Het wordt moeilijk om met deze voorsprong de top van de klim te halen.
15:23
nog 46 km
Auge en Van De Walle rijden weg van de zeven anderen vooraan, maar de rest komt terug.
15:19
nog 49 km
Nu komt de officiële start van de eerste beklimming buiten categorie wel heel dichtbij. Kan Jurgen Van den Broeck zijn plaats in het klassement vasthouden op de Port de Pailhères en de finale klim naar Ax 3 Domaines?
15:11
nog 53 km
De aanloop naar de twee cols blijft snel. Het laatste uur reden ze meer dan 43 km/u.
14:58
nog 62 km
De Belgen blijven zeer actief in deze Ronde. We hadden al heel vaak een landgenoot in de vlucht. Mario Aerts kreeg zelfs al twee keer de prijs voor de strijdlust, en nu hebben we weer een Quick.Stepper mee in de ontsnapping: de West-Vlaming Jurgen Van De Walle.
14:43
nog 72 km
Door toedoen van Astana blijft de voorsprong van de negen vluchters verder slinken tot onder de zeven minuten. Dat zal in ieder geval te weinig zijn om in aanmerking te komen voor de ritzege.
14:30
nog 81 km
Van nu af aan blijft het licht omhoog gaan tot de renners aan de voet van de klim komen.
nog 82 km

Sprint (Campagne-sur-Aude)

14:29
nog 82 km
Auge, Moinard, Riblon, dat is hoe de koplopers over de streep van de tweede tussenspurt zijn gekomen. Daarmee nemen de twee renners van Cofidis het grootste deel van het prijzengeld voor hun rekening.
14:14
nog 95 km
Het peloton groepeert zich en er wordt al snel een minuut van de voorsprong afgefietst.
14:06
nog 100 km
Met nog 100 kilometer te rijden blijft de voorsprong van de vluchters hangen rond de tien minuten. De namen: Jurgen Van De Walle (Quick.Step), Geraint Thomas (Sky), David Zabriskie (Garmin), Benoît Vaugrenard (FDJ), Pavel Brutt (Katusha), Stéphane Auge en Amaël Moinard (Cofidis), Christophe Riblon (AG2R), Pierre Rolland (Bouygues).
13:48
nog 112 km
De voorsprong van Jurgen Van De Walle en co. overschreidt nu ook de tien minuten.
13:29
nog 125 km
De punten in de eerste tussensprint gingen naar Vaugrenard, dan Zabriskie en Van De Walle.
nog 133 km

Sprint (Mirepoix)

13:15
nog 137 km
Er is al heel snel gereden. Het openingsuur werd afgewerkt tegen een gemiddelde snelheid van 44,6 km/u.
13:12
nog 139 km
De negen leiders hebben nu al acht minuten voorsprong op het peloton. Het is nog een hele tijd wachten op de twee zware cols. Die liggen helemaal aan het einde van de etappe.
12:52
nog 152 km
Het peloton heeft vrede genomen met de vlucht. De voorsprong stijgt snel naar rond de zes minuten.
12:45
nog 162 km
De vijf achtervolgers hebben zich bij de vier leiders gevoegd. Dit zijn de negen namen: Jurgen Van De Walle (Quick.Step), Geraint Thomas (Sky), David Zabriskie (Garmin), Benoît Vaugrenard (FDJ), Pavel Brutt (Katusha), Stéphane Auge en Amaël Moinard (Cofidis), Christophe Riblon (AG2R), Pierre Rolland (Bouygues).
12:34
nog 162 km
José Ivan Gutierrez laat zich opnieuw inlopen door het peloton. Zo blijven er vier renners voorop. Ondertussen proberen vijf anderen bij de leiders te raken. Onder hen Jurgen Van De Walle (Quick.Step).
12:23
nog 171 km
De vlucht is alweer grotendeels teniet gedaan door het peloton. Vijf overblijvers proberen nu hun kans te gaan: Geraint Thomas, David Zabriskie, Pavel Brutt, José Ivan Gutierrez en Amaël Moinard.
12:21
nog 175 km
De twaalf vluchters hebben al 18" voorsprong. Onder hen enkele interessante namen zoals Jens Voigt, Brajokovic, Geraint Thomas, David Zabriskie en Koos Moerenhout. In het peloton blijft het evenwel onrustig. Christophe Kern (Cofidis) komt hierdoor in de problemen en moet lossen.
12:14
nog 181 km
De eerste aanvaller van de dag is Christian Knees (Milram). Hij krijgt elf anderen mee.
12:13
nog 184 km
Er zijn geen opgaves gemeld. 175 renners staan aan de start van deze eerste Pyreneeënetappe.
11:57
nog 184 km
De beslissende fase van deze Tour begint vandaag. Het peloton duikt de Pyreneeën in. In de slotfase van de etappe ligt de Port de Pailhères, de tweede col buiten catégorie in deze Tour, meteen gevolgd door de slotklim naar Ax 3 Domaines.
Belangrijkste tussenpunten Teams
nog 0 km Ax 3 Domaines
nog 29 km Port de Pailhères (H)
nog 82 km Sprint (Campagne-sur-Aude)
nog 133 km Sprint (Mirepoix)

18 Cofidis